Η Ιστορία των Δεινοσαύρων

    Οι δεινόσαυροι ζούσαν πάνω στην γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες οι οποιοί ασχολούνται με αυτό το θέμα ισχυρίζονται πως για την εξαφάνιση τους ευθύνεται ένας αστεροειδής που έπεσε στη γη. Μέχρι και σήμερα οι δεινόσαυροι είναι αρκετά δημοφιλείς και αγαπητοί τόσο σε μεγάλους, ιδιαίτερα όμως σε παιδιά. Όσα απολιθώματα βρέθηκαν οδηγήθηκαν σε μουσεία φυσικής ιστορίας ώστε ο κόσμος να μπορεί να θαυμάσει και να μάθει πράγματα για εκείνους.                                                                                  Σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 1000 είδη. Όμως οι πιο γνωστοί σε εμάς είναι οι χορτοφάγοι, οι σαρκοφάγοι και οι παμφάγοι. Ο καθένας από αυτούς ήταν διαφορετικός, γι’ αυτό η επιστήμη τους έδωσε ξεχωριστές ονομασίες ανάλογα το είδος τους.  

.

     Το βάρος των δεινοσαύρων έφτανε μέχρι και τους 25 περίπου τόνους. Ο μικρότερος δεινόσαυρος που υπήρξε ήταν μεγαλύτερος από τα 2/3 όλων των σημερινών θηλαστικών. Σχετικά με την συμπεριφορά τους κανείς δεν έχει μάθει ακόμα εάν ήταν άγριοι ή ήμεροι. Σύμφωνα με στοιχεία, οι πιο κοντινοί σημερινοί  απόγονοι των δεινοσαύρων φαίνεται να είναι οι κροκόδειλοι και τα πτηνά. Έτσι συμπεραίνουμε ότι μάλλον είχαν κοινή συμπεριφορά. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε  κάποια είδη από αυτούς.

 

Βελοσιράπτορας                                                                                             

    Ο Βελοσιράπτορας ήταν ένα από τα πολλά είδη των δεινοσαύρων ο οποίος είχε ύψος 2,07 μέτρα και βάρος 15 κιλών. Ήταν σαρκοφάγος και τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά ήταν η μακριά ουρά ενώ διέθετε ένα νύχι σε κάθε πίσω πόδι για να σκοτώνει τα θηράματα του.

Πτεροδάκτυλος

    Ο Πτεροδάκτυλος ήταν το πρώτο ιπτάμενο είδος ερπετών. Ήταν γενικά μικρόσωμος σε σχέση με τους υπόλοιπους.Το μέγεθος των φτερών του έφτανε μέχρι τα 75 εκατοστά. Τα χαρακτηριστικά τους ήταν το μακρύ ράμφος και τα πολύ κοφτερά δόντια τα οποία τους βοηθούσαν να πιάνουν ευκολότερα την τροφή τους.

Τυραννόσαυρος                                                                                           

     Ο Τυραννόσαυρος όπως και πολλοί άλλοι δεινόσαυροι ήταν σαρκοφάγος και ένα από τα μεγαλύτερα είδη με μήκος 12,5 μέτρα, ύψος έως 15 μέτρα και βάρος 6-15 τόνους. Ήταν ο δυνατότερος από όλους και το επιβλητικό χαρακτηριστικό του ήταν το κεφάλι του το οποίο τον έκανε να ξεχωριστό από τους υπόλοιπους.

Πηγή:  https://el.wikipedia.org   

 

Δέσποινα Χαλκιαδάκη, μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης