Από τον Τσούκαλα Μάριο
Την διάσημη αυτή φράση την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δηλώσουμε την ενόχλησή μας για οτιδήποτε προσπαθεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την ενασχόλησή μας. Η φράση αυτή αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα Αρχιμήδη από τις Συρακούσες, έναν από τους μεγαλύτερους και πολυπράγμονες επιστήμονες της αρχαιότητας.
Ο Αρχιμήδης (278-212 π.Χ.) θεωρείται ο θεμελιωτής πολλών μαθηματικών προτάσεων και ο εφευρέτης πολλών μηχανικών συσκευών, όπως π.χ. των μοχλών και των τροχαλιών. Λέγεται μάλιστα ότι, επειδή ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρωνας δεν τον πίστευε, ο Αρχιμήδης προσκάλεσε πλήθος κόσμου στο λιμάνι όπου με την χρήση τροχαλιών που κινούσε ο ίδιος, κατάφερε να τραβήξει ένα φορτωμένο πλοίο στη στεριά, κάνοντας έτσι γνωστή στους συμπολίτες του την ανακάλυψή του.
Επιπλέον, ο Αρχιμήδης ανακάλυψε τον νόμο της Φυσικής που είναι γνωστός ως «Αρχή του Αρχιμήδη» θέτοντας έτσι τις βάσεις της υδροστατικής. Ανακάλυψε, δηλαδή, έναν τρόπο υπολογισμού της άνωσης που ασκούν τα ρευστά στα αντικείμενα που βρίσκονται εντός αυτών. Σημαντικές θεωρούνται και οι σωζόμενες μαθηματικές αποδείξεις του Αρχιμήδη, οι οποίες περιγράφονται στα συγγράματά του.
Όταν το 212 π.Χ. ο ρωμαίος Μάρκελλος επιτέθηκε στις Συρακούσες, ο ευφυέστατος Αρχιμήδης κατόρθωσε με τη χρήση κατόπτρων να συγκεντρώσει τις ηλιακές ακτίνες και να κάψει τα εχθρικά πλοία. Παρ΄όλα αυτά όμως ο Μάρκελλος κατέκτησε τις Συρακούσες. Λέγεται πως, όταν ένας ρωμαίος στρατιώτης πλησίασε τον Αρχιμήδη για να τον σκοτώσει, ο Αρχιμήδης βρισκόταν στη διαδικασία επίλυσης ενός γεωμετρικού προβλήματος. Του ζήτησε, λοιπόν, ατάραχος να μην τον διακόψει, λέγοντάς του «μη μου τους κύκλους τάραττε». Ωστόσο, ο ρωμαίος στρατιώτης τού αφαίρεσε, τελικά, τη ζωή.
ΠΗΓΕΣ
1) Εγκυκλοπαίδεια «Νέος Θησαυρός Γνώσεων», τόμος 2, εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ, Γ.Δ. Παπαΐωάννου.
2) http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Archimedes.html