αστερισμός

ΑΠΟ: pdemetris - Ιαν• 30•23

 M16_-_Eagle_nebula

Από τις Ζάλη Μαίρη, Μαργέτη Ελένη

Αστερισμός ονομάζεται κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που δημιουργούν οι πιο φωτεινοί αστέρες, στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα (κυρίως), θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.

Δύο από τους πιο γνωστούς αστερισμούς είναι ο Αετός και ο Ηρακλής.

Ο Αετός

Ο Αετός είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που αναγνώρισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Το όνομα Αετός του αστερισμού οφείλεται στον αετό του Δία. Σε αυτό το σημείο του ουρανού οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν ότι έβλεπαν έναν αετό να πετά και να μεταφέρει με τα νύχια του στον Δία, τον Γανυμήδη, προκειμένου να τον υπηρετήσει ως οινοχόος. Από την άλλη, ένας ιστορικός της αρχαιότητας, ο Αθήναιος, γράφει ότι ο Δίας μεγάλωσε με νέκταρ και αμβροσία. Την αμβροσία την μετέφεραν από τις όχθες των θαλασσών οι αετοί και το νέκταρ, τα περιστέρια. Και τα δύο είδη πτηνών τα αντάμειψε αργότερα ο Δίας. Ο αετός έγινε το σύμβολό του και τα περιστέρια έγιναν σύμβολο της ειρήνης.

Ο Ηρακλής

Ο Ηρακλής είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Βρίσκεται νότια του αστερισμού Δράκοντα και βόρεια του Οφιούχου. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Ο Ηρακλής διέρχεται εκ του μεσημβρινού γύρω στα μεσάνυκτα στις 20 Απριλίου ή περί τη 10η νυκτερινή της 20ής Μαΐου ή ακόμα την 8η εσπερινή στις 20 Ιουνίου κλπ., οπότε και αναγνωρίζεται εύκολα από τους άλλους κοντινούς αστερισμούς. Είναι ένας από τους πιο αρχαίους ουράνιους σχηματισμούς, αν και δεν είναι γνωστό το πότε συνδέθηκε με τον ήρωα της αρχαίας Ελλάδας. Ο αστερισμός αυτός δεν ήταν γνωστός στους πρώτους Έλληνες αστρονόμους με την σημερινή του ονομασία. Ο Ηρακλής ήταν ένας σπουδαίος και τιμημένος ήρωας, κάτι σαν υπεράνθρωπος, που τελικά έγινε θεός. Ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης, γυναίκας του Αμφιτρύωνα. Η ζωή του Ηρακλή, ήταν μια σειρά δοκιμασιών που μηχανευόταν και του επέβαλλε η Ήρα. Από την πρώτη στιγμή που αντιμετώπισε τα δύο φίδια μέχρι το τέλος που φόρεσε τον δηλητηριασμένο χιτώνα, απέδειξε όχι μόνο ότι διέθετε φυσική ρώμη αλλά και ευφυΐα, καλοσύνη και αγάπη για τους συνανθρώπους του.  Από αστρονομική  άποψη είναι ένας μεγάλος αλλά όχι ευδιάκριτος αστερισμός.

Hercules_constellation_map

Μάθετε περισσότερα για την προέλευση των ονομάτων των αστερισμών:

Πηγές

1) http://3dim-megal.ark.sch.gr/ergasies_files/asterismoi.htm

2) http://el.wikipedia.org/wiki/Αετός_(αστερισμός)

4) http://el.wikipedia.org/wiki/Ηρακλής_(μυθολογία)

 

Σχολιάστε

Top