Από την Σχινά Σωτηρία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ένας από τους Γίγαντες, συγκεκριμένα ο γιος του Τάρταρου και της Γης. Εικάζεται πως ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, οι οποίοι κήρυξαν πόλεμο εναντίoν των θεών του Ολύμπου.
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για τον μύθο αυτό. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- Κατά τη Γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος σκοτώθηκε από τον Σειληνό, ακόλουθο του θεού Διονύσου.
- Ως αρχηγός των Γιγάντων, είχε ως αντίπαλο τον Δία, ο οποίος Δίας τον κεραύνωσε και έπειτα τον έθαψε ρίχνοντας πάνω του το βουνό Όσσα ή το βουνό Όθρυς.
- Η Αθηνά για να τον σκοτώσει έριξε πάνω του το τέθριππο άρμα της.
- Η Αθηνά κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας κυνήγησε τον Εγκέλαδο πάνω από τη Μεσόγειο μέχρι που τελικά κατάφερε να τον καταπλακώσει με τη Σικελία ή το όρος Αίτνα.
Σύμφωνα με την τελευταία αυτή εκδοχή του μύθου, ο Εγκέλαδος στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί προκαλεί τους σεισμούς και τις εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας.
Ετυμολογικά η λέξη «εγκέλαδος» μάλλον ερμηνεύεται ως σύντμηση (έγκειμαι + λας) και σημαίνει «ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης».
Το 1848 ο Τζον Χέρσελ έδωσε το όνομα «Εγκέλαδος» και σε έναν από τους δορυφόρους τού πλανήτη Κρόνου. Επιλέχθηκε η ονομασία αυτή, διότι ο θεός Κρόνος ήταν ο ηγέτης των Τιτάνων.
Πηγές:
- Σέρβη Κατερίνα (2001). Ελληνική μυθολογία. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα
- http://www.oasp.gr/node/2074
- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%82_(%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82)