Αιγόκερως-Μέγας Κύων

ΑΠΟ: pdemetris - Απρ• 30•15

aquarius

Από τις Παύλου Αριάδνη, Ξάνθη Επιστήμη

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται κάποιες ενδεικτικές πληροφορίες που αφορούν τους αστερισμούς του Αιγόκερω και του Μεγάλου Κυνός.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο Αιγόκερως είναι ένας αστερισμός που αποτελείται από 48 αστέρια μικρά και αμυδρά. Τους μήνες του καλοκαιριού μπορούμε να διακρίνουμε στον ουρανό τον αστερισμό του Αιγόκερω με γυμνό μάτι, άμα κοιτάξουμε στον ουρανό προς τα νότια. Τα μεσάνυχτα στις 20 Ιουνίου ή κατά τις 10 τη νύχτα στις 20 Ιουλίου ή κατά τις 8 το βράδυ στις 20 Αυγούστου θα το δούμε ακριβώς στο νότο. Είναι και ο αστερισμός αυτός ένας από τους 12 του ζωδιακού κύκλου. Βρίσκεται πάνω στον κύκλο, που διαγράφει ο Ήλιος στον ουρανό μέσα σε ένα χρόνο και στο νοτιότερο σημείο του κύκλου αυτού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως, όταν ο Ήλιος φθάσει στο σημείο αυτό, αρχίζει πάλι να σκαρφαλώνει προς τα βόρεια σαν αγριόγιδο, δηλαδή σαν Αιγόκερως. Ο Ερατοσθένης ονομάζει τον συγκεκριμένο αστερισμό Πάνα ή Αιγι-Πάνα, αναφερόμενος στον τραγοπόδαρο θεό Πάνα, ο οποίος μεταμορφώθηκε κατά το ήμισυ σε ψάρι από τη βουτιά του στο Νείλο. Βαθμιαία στον αστερισμό αυτό, επικράτησε η απεικόνιση: κεφάλι και σώμα γίδας, ουρά ψαριού.

 

Canis_major

ΜΕΓΑΣ ΚΥΩΝ

Ο Μέγας Κύων είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Κατά βάση είναι εμφανής από το Νότιο Ημισφαίριο, ενώ στην Ελλάδα είναι αμφιφανής, με καλύτερη περίοδο παρατήρησής του τον Φεβρουάριο. Πάντα ένας καλός κυνηγός έχει και καλά κυνηγόσκυλα. Έτσι και ο Ωρίωνας, έχει πλάι του τον Μεγάλο Σκύλο (Μέγας Κύων) και τον Μικρό Σκύλο (Μικρός Κύων), να τον ακολουθούν πιστά και να τον συντροφεύουν. Λέγεται λοιπόν, ότι ο Μέγας Κύων είναι το κυνηγόσκυλο του Ωρίωνα, το οποίο καταδιώκει το Λαγό και βοηθά τον Ωρίωνα στην μάχη του κατά του Ταύρου, όπως αναφέρουν ο Άρατος, ο Όμηρος και ο Ησίοδος. Οι μύθοι των Ρωμαίων αναφέρονται στον Μέγα Κύνα ως Custos Europae, ο σκύλος που φρουρεί την Ευρώπη αλλά που δεν καταφέρνει να αποτρέψει τη βίαιη απαγωγή της από τον Δία υπό τη μορφή ταύρου. Τον αναφέρουν και ως Janitor Lethaeus, ο κέρβερος της Κόλασης. Ο Μέγας Κύων περιλαμβάνει το Σείριο, το λαμπρότερο αστέρα του νυχτερινού ουρανού. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, υπάρχει το πιο γνωστό ανοιχτό σμήνος, ορατό με γυμνό μάτι, το M41 (NGC 2287), ένα πανέμορφο σμήνος με πολλούς διπλούς και πολλαπλούς αστέρες.

ΠΗΓΕΣ

Σχολιάστε

Top