Πύθων

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 25•16

0306_ApolloPython

Από τον Καλοζούμη Παναγιώτη

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Πύθων, γιος της Γαίας, είχε σώμα φιδιού και ήταν φρουρός του μαντείου των Δελφών. Επειδή έτρωγε ανθρώπους και ζώα, ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και από τότε το ιερό αφιερώθηκε στον θεό αυτό. Κάθε οκτώ χρόνια μια γιορτή στους Δελφούς θύμιζε το κατόρθωμα του Απόλλωνα. Στον Ομηρικό ύμνο στον Πύθιο Απόλλωνα αναφέρεται πως καθώς ο Πύθωνας ξεψυχούσε, ο Απόλλωνας είπε:

«Αυτού τώρα, πάνω στο χώμα και κάτω από την πύρα του ήλιου σάπιζε (πύθευ), για να μην κάνεις κακό στους ανθρώπους που θα ανεβαίνουν να μου προσφέρουν θυσίες και να μου γυρεύουν χρησμό.»(απόδοση Ι.Θ. Κακριδής)

Ο Απόλλωνας έλαβε το προσωνύμιο «Πύθιος» είτε γιατί διέταξε τον Πύθωνα να σαπίσει (πύθευ) είτε λόγω του ονόματος του φιδιού που το σκότωσε είτε-κατά τον Στράβωνα-από το ρήμα «πυνθάνομαι» (Γεωγραφικά 9.3.5 «κεκλῆσθαι δὲ καὶ τὴν προφήτιν (Πυθία) οὔτω καὶ τὴν πόλιν (Πυθώ) ἀπὸ τοῦ πυθέσθαι«. Η ιέρεια δε του μαντείου των Δελφών ονομαζόταν Πυθία. Η Πυθία χρησμοδοτούσε αποτελώντας το διάμεσο μεταξύ του θεού και των πιστών. Πριν τη χρησμοδότηση, η Πυθία εξαγνιζόταν με νερό της Κασταλίας πηγής, καθώς και της πηγής Κασσοτίδος που ανάβλυζε μέσα στο άδυτο του ναού και που πίστευαν ότι χάριζε στην Πυθία τη δυνατότητα να προφητεύει.

Ο πύθωνας ακόμα είναι είδος φιδιού που ανήκει στο γένος των ανιοβόλων φιδιών (φίδια που δεν εκτοξεύουν δηλητήριο). Πύθωνες απαντώνται στην Αφρική και στην Ασία. Σήμερα αναγνωρίζονται επτά συνολικά είδη. Ανάλογα με το είδος, το μήκος του φιδιού αυτού κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι και 10 μέτρα! Οι πύθωνες σκοτώνουν τη λεία τους σφίγγοντάς την δυνατά. Από τα επτά είδη, επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι ο «πύθων ο δικτυωτός», ο οποίος ζει στις ζούγκλες της Μαλαισίας και της Μιανμάρ. Το βάρος αυτού του πύθωνα μπορεί να φθάσει τα 120 κιλά.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/naoi/delphi/Naos%20Apollona,%20Delphi.0.htm#%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9

http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/gods/apollo/page_008.html#toc002

Σχολιάστε

Top