νάρκισσος

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 25•16

Narcissus

Από τον Φράγκο Νίκο

Ο  Νάρκισσος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν ένας πανέμορφος νέος, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού. Λέγεται πως κάποια μέρα ενώ ήταν καθισμένος κοντά σε μια πηγή, αντίκρισε την αντανάκλαση του προσώπου του στα νερά της πηγής. Τόσο πολύ μαγεύτηκε από τη μορφή του, που παρέμεινε εκεί αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος. Άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο Νάρκισσος, μετά το θάνατο της επίσης πανέμορφης δίδυμης αδελφής του Ηχούς, με την οποία ήταν ερωτευμένος, δεν έβρισκε παρηγοριά στη δυστυχία του εκτός από το να βλέπει τον εαυτό του στο νερό κάποιας πηγής στις Θεσπιές και να θυμάται την αδελφή του. Μέχρι που πέθανε στη θέση εκείνη από εξάντληση. Ο Οβίδιος επίσης αναφέρει στο έργο του «Μεταμορφώσεις» πως ο Νάρκισσος απασχολημένος να θαυμάζει την άριστη σωματική του διάπλαση στα νερά ποταμού, δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της Νύμφης Ηχούς. Από τη στεναχώρια της η φωνή της άρχισε να εξασθενεί με αποτέλεσμα ν΄ακούγονται τελικά μόνο οι τελευταίες συλλαβές οι οποίες και αυτές σταδιακά άρχισαν να σβήνουν. Ο Νάρκισσος  πέθανε αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.
Η λέξη ναρκισσισμός σημαίνει «υπερβολική αυταρέσκεια, άμετρος θαυμασμός και προσήλωση προς τον εαυτό, είναι δε συνώνυμη της λέξης «αυτοθαυμασμός» (Μπαμπινιώτης, 1998).

799px-A_Perfect_Pair_Daffodills_(Narcissus)_-_8
Στη βοτανική, ο νάρκισσος είναι είδος φυτού που περιλαμβάνει 40 είδη. Ευδοκιμεί στην Ευρώπη, στη Β. Αφρική και Β.Δ. Ασία. Καλλιεργείται ως κοσμητικό φυτό για τα ωραία και εύοσμα άνθη του. Το παραγόμενο εξ αυτών έλαιο, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιΐα. Ο νάρκισσος πολλαπλασιάζεται με βολβούς που φυτεύονται νωρίς το Φθινόπωρο. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν έξι είδη νάρκισσου:
1.ο νάρκισσος ο κυπελλοφόρος, γνωστός και με τα ονόματα ζαμπάκι, τσαμπάκι, μανουσάκι ή βούτσινο. O ανθοφόρος κλώνος του φέρει δέσμη 8-10 άνθη λευκά με το ανώτερο σημείο της στεφάνης κιτρινωπό,
2.ο νάρκισσος ο ποιητικός (narcisus poeticus),φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό,
3.ο νάρκισσος ο όψιμος (narcissus serotinus), φέρει μικρά και λευκά άνθη,
4.ο νάρκισσος ο εύοσμος (narcissus odoratus), που φέρει μικρά κατά δέσμες άνθη, κίτρινου χρώματος,
5.ο νάρκισσος ο πολυανθής (narcissus polyanthos) με μικρά λευκά άνθη και
6.ο νάρκισσος ο βουρλοειδής με πολύ ευώδη άνθη.

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης Γ., (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας

2. Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας,εκδ. Σοκόλη

3.http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_186.html

4.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%82_%28%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%29

Σχολιάστε

Top