Από τη Χατζίρη Ειρήνη
Η έκφραση «ασκός του Αιόλου» η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για να δείξει ότι μας ‘’βρήκαν’’ πολλές συμφορές, προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και αποτελεί στοιχείο πλοκής στην «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Όμηρο όταν ο Οδυσσέας περιπλανιόταν με το καράβι του για να φθάσει στην πατρίδα του την Ιθάκη, ο θεός των ανέμων, ο Αίολος για να βοηθήσει αυτόν και τους συντρόφους του, να μη συναντήσουν άλλες τρικυμίες, έδωσε ένα σακί από δέρμα βοδιού στον Οδυσσέα στο οποίο έκλεισε επτά ανέμους. Άφησε απέξω ένα ελαφρύ αεράκι το Ζέφυρο, για να έχουν καλό ταξίδι. Ο Αίολος συμβούλευσε τον Οδυσσέα να μην ανοίξουν τον ασκό σ’ όλο το διάστημα του ταξιδιού. Οι σύντροφοι του, όμως, παρακούγοντας τον Οδυσσέα, άνοιξαν τον ασκό νομίζοντας πως ο θεός τους είχε δώσει χρυσάφι και οι άνεμοι ελευθερώθηκαν. Η θαλασσοταραχή που ακολούθησε προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο καράβι του Οδυσσέα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του, επιμηκύνοντας το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη.
Για αυτό, λοιπόν, η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται για να δείξει ότι όταν «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» φέρνει πολλές συμφορές. Επιπλέον, η έκφραση «οι ασκοί του Αιόλου» είναι λάθος αφού ο ασκός ήταν μόνο ένας ενώ πολλοί ήταν οι άνεμοι.
Πηγή: