Από τον Αλεξίου Νικόλα
Η έκφραση «έγινε Λούης» λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας πολύ γρήγορα. Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1873 στο Μαρούσι. Συμμετείχε ως μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς, καθώς τότε ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση. Ο Σπύρος Λούης βοηθούσε τον πατέρα του κουβαλώντας το νερό. Ο Λούης έλαβε μέρος στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 1896, ύστερα από προτροπή του διοικητού του, ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής και ο οποίος θυμόταν τον Λούη για την αντοχή του στο τρέξιμο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Ο Λούης έτρεξε στον Μαραθώνιο χωρίς καμία προετοιμασία και κατόρθωσε να επικρατήσει των αντιπάλων του σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Στο Καλλιμάρμαρο τον υποδέχτηκαν με επευφημίες 80.000 θεατές και οι πρίγκιπες Κωνσταντίνος και Γεώργιος. Όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, εκείνος απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι, για να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό», γεγονός που αποκαλύπτει την απλότητα του χαρακτήρα του.
Ο θρύλος του Σπύρου Λούη παρέμεινε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Μετά τη νίκη του, συχνά τον καλούσαν σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο. Αυτός εμφανιζόταν ντυμένος φουστανελάς με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Την 1η Αυγούστου 1936, προσκλήθηκε από τον Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Βερολίνου. Ο Λ0ύης προσέφερε στον Χίτλερ ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο ειρήνης.
Ο Σπύρος Λούης πέθανε στις 26 Μαρτίου 1940, σε ηλικία 67 ετών. Έζησε απλά χωρίς ποτέ να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που του προσέφερε η νίκη του.
ΠΗΓΕΣ
1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%B7%CF%82