Αρίων, ο κιθαρωδός

ΑΠΟ: ΜΑΝΔΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Απρ• 19•16

ariwn.1

Από τη Δρένη Βασιλική

Ο Αρίων υπήρξε λυρικός ποιητής από τη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου. Δεν γνωρίζουμε καν το έτος γεννήσεως και θανάτου του. Οι πληροφορίες γι’ αυτόν και τη ζωή του προέρχονται κυρίως από τον ιστορικό Ηρόδοτο. Έφυγε  νωρίς από τη Λέσβο κι έζησε κοντά στον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο (625 – 585 π.Χ.).

Ήταν ο καλύτερος κιθαρωδός της εποχής του και συνεισέφερε στην εξέλιξη του διθυράμβου, του άσματος της διονυσιακής λατρείας, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της τραγωδίας. Ο Aρίων πρώτος συνέθεσε διθύραμβο, του έδωσε λυρική μορφή και αφηγηματικό περιεχόμενο και τον παρουσίασε στην αυλή του φιλότεχνου τυράννου Περίανδρου, στην Kόρινθο. O Aρίων παρουσίασε τους χορευτές μεταμφιεσμένους σε Σατύρους, δηλαδή με χαρακτηριστικά τράγων, γι” αυτό και ονομάστηκε «ευρετής του τραγικού τρόπου». Ως ποιητής και συνθέτης έγραψε άσματα (διθυράμβους) και προοίμια (κιθαρωδικούς κανόνες), από τα οποία δεν σώθηκε ούτε ένας στίχος. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Αρίωνας είχε κερδίσει σε ένα μουσικό διαγωνισμό στη Σικελία.

Για τη ζωή του υπάρχει μια ιστορία, που μοιάζει περισσότερο με παραμύθι και μας την κληροδότησε ο Ηρόδοτος.  Κάποτε, ο Αρίων αποφάσισε να ταξιδέψει στη Σικελία για τα προς το ζην. Εκεί, αφού με την τέχνη του μάζεψε πολλά χρήματα και πλούτη, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής μ’ ένα κορινθιακό πλοίο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι ναύτες αποφάσισαν να τον ληστέψουν και να τον πετάξουν στη θάλασσα. Ο Αρίων προσφέρθηκε να τους δώσει χρήματα για να σώσει τη ζωή του, αλλά μάταια. Τότε, τους παρακάλεσε να του κάνουν μια τελευταία χάρη. Να τον αφήσουν να τραγουδήσει πριν από το θάνατό του. Οι ναύτες δέχθηκαν. Ο Αρίων, αφού φόρεσε τα καλά του, πήρε την κιθάρα στα χέρια του, στάθηκε στην πλώρη του καραβιού και τραγούδησε τον «όρθιο νόμο», έναν ύμνο προς την Όρθια Αρτέμιδα κατ’ άλλους έναν ύμνο προς τον Απόλλωνα το θεό της μουσικής. Το τραγούδι του προσέλκυσε δελφίνια γύρω από το πλοίο. Στο τέλος του τραγουδιού ρίχτηκε στη θάλασσα. Ένα δελφίνι που μαγεύτηκε από το τραγούδι του, τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στο ακρωτήριο Ταίναρο. Από εκεί, ο Αρίων πήγε πεζός στην Κόρινθο, όπου ανέφερε τα καθέκαστα στον Περίανδρο, τον τύραννο της Κορίνθου. Αυτός έδωσε εντολή να συλληφθούν οι ναύτες, που εν τω μεταξύ είχαν επιστρέψει στην Κόρινθο και να θανατωθούν.

ΠΗΓΕΣ

1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD

2.  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_077.html

 

Σχολιάστε

Top