Από τον Προίσκο Κωνσταντίνο
Πολύ συχνά διαβάζουμε στον τύπο και στο διαδίκτυο ή ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τη φράση «υπό την αιγίδα» όπως για παράδειγμα «Ο αντικαρκινικός έρανος τελεί υπό την αιγίδα του Yπουργείου Yγείας». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει και ποια η προέλευση της λέξης «αιγίδα»;
Αιγίδα ή αιγίς ονομαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα το δέρμα κατσίκας («αιγός») και κατά προέκταση η ασπίδα, όταν αυτή καλυπτόταν από τέτοιο δέρμα.
Με αυτό οι αρχαίοι Έλληνες σκέπαζαν τη γυμνότητά τους και αμύνονταν, καθώς ως επένδυση στην ασπίδα προσέφερε πρόσθετη προστασία. Όταν ο Δίας μεγάλωσε και διεκδίκησε την εξουσία από τον πατέρα του Κρόνο αυτό δεν έγινε αναίμακτα. Έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Τιτάνες, που μαζί με τον Κρόνο κυβερνούσαν το σύμπαν. Σύμφωνα με τον μύθο, η Τιτανομαχία καταλήγει στην εκθρόνιση του Κρόνου και την επικράτηση του Δία και των αδελφών του, των θεών του Ολύμπου. Σε αυτή τη μάχη ο Δίας χρειαζόταν μία κατάλληλη ασπίδα (κατ’ άλλους πανοπλία), άτρωτη και φοβερή στην όψη. Αυτή την ασπίδα την κατασκεύασε ο Ηφαιστος με τη δορά (δέρμα) της Αμάλθειας, της κατσίκας, με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας, που ήταν αδιαπέραστη από τα βέλη, και πάνω της προσάρτησε το κεφάλι της Γοργόνας ή Μέδουσας, που όποιος την αντίκριζε γινόταν πέτρα. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ο Δίας τη δάνειζε στα πιο αγαπημένα του παιδιά, την Αθηνά και τον Απόλλωνα. Ο Όμηρος ονομάζει το Δία «αιγίοχο», ακριβώς επειδή κρατούσε την αιγίδα. Στους μετέπειτα χρόνους η ίδια αυτή λέξη σήμαινε τον θώρακα που φορούσαν οι βασιλιάδες της Μακεδονίας. Αλλά και ο θώρακας των αυτοκρατόρων της Ρώμης ονομάζονταν «αιγίς».
Μεταφορικά σήμερα σημαίνει τη φροντίδα, την προστασία, την επίσημη υποστήριξη (υλική ή ηθική) κάποιου και συχνά χρησιμοποιείται στη φράση «υπό την αιγίδα…».
ΠΗΓΕΣ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1