Από τη Μίλε Μαριλένα
Ο Σαρλ Λενορμάν (Charles Lenormant) γεννήθηκε στο Παρίσι την 1η Ιουνίου 1802. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση (ο πατέρας του υπήρξε συμβολαιογράφος) ξεκίνησε σπουδές νομικής. Ωστόσο, εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική, για να ασχοληθεί με την αρχαιολογία, ενθουσιασμένος από τις ελληνικές αρχαιότητες που είδε από κοντά σε ταξίδι που πραγματοποίησε στη Σικελία. Η γυναίκα του Σαρλ Λενορμάν, Amélie Cyvoct, ήταν ανιψιά και θετή κόρη της Jacques Récamier, επιφανούς μέλους των φιλελληνικών κύκλων των Παρισίων, από τους οποίους επηρεάστηκε ο Λενορμάν. Με την σύζυγό του απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ένα από αυτά ήταν ο François Lenormant, αρχαιολόγος και ελληνιστής.
Το 1828, ο Σαρλ Λενορμάν συνόδευσε τον αιγυπτιολόγο Jean-François Champollion στην Αίγυπτο. Από εκεί μετέβη στην επαναστατημένη Πελοπόννησο και εντάχθηκε στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, το οποίο είχε ως σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις. Το 1830 επέστρεψε στη Γαλλία. Την περίοδο 1836-1840 ο Λενορμάν δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης Αρχαία Ιστορία. Το 1841 συμμετείχε σε ερευνητική αποστολή στην Ελλάδα. Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1859 στην Αθήνα, ύστερα από σύντομη ασθένεια κατά την τελευταία περιοδεία του στην αργολική γη.
Ο Σαρλ Λενορμάν κατά τη διάρκεια της πολυετούς ερευνητικής και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αρχαίους πολιτισμούς, τον ελληνικό και κυρίως τον αιγυπτιακό, για τους οποίους έγραψε δεκάδες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην περιοχή του Κολωνού, όπου ο φιλόσοφος Πλάτων είχε ιδρύσει την περίφημη Ακαδημία του.
Ο δήμαρχος Γεώργιος Σκούφος με επιστολή που απηύθυνε στον François Lenormant, γιο του Σαρλ Λενορμάν, ζήτησε να ταφεί η καρδιά του πατέρα του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λόφο του Κολωνού, δίπλα σε μνημείο αφιερωμένο στον Γερμανό ποιητή και φιλέλληνα Wilhelm Müller. Η καρδιά, λοιπόν, του Λενορμάν τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία, που παρέπεμπε σε αρχαίο ταφικό μνημείο. Στην εμπρόσθια όψη της υδρίας χαράχτηκε η κεφαλή του Λενορμάν. Το 1860 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον δήμαρχο Γεώργιο Σκούφο.
Πηγή: Αιών, 4, 29/10/1860
Δυστυχώς, στα χρόνια που ακολούθησαν το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος για σκοποβολή και υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές. Το 1936 ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος φιλοτέχνησε αντίγραφο του μνημείου, που σήμερα δεσπόζει στον λόφο Ιππίου Κολωνού.
***
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΣΑΡΛ ΛΕΝΟΡΜΑΝ
ΠΗΓΕΣ
1.https://www.walkingwiththephilhellenes.gr/el/sarl-lenorman#block-philhellenes-mapsection
2.http://www.athenssculptures.com/2014/05/monument-carol-lenormand.html