σημαία

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

εθνική σημαία

Από τη Λιβανίου Ευαγγελία-Μαύρα

Η λέξη «σημαία» προέρχεται από την αρχαία ελληνική «σῆμα» (= σημείο αναγνώρισης προσώπου ή πράγματος). Πρόκειται για ένα «κομμάτι υφάσματος με τα διακριτικά χρώματα και τα συμβολικά εμβλήματα ενός κράτους, στρατιωτικού σώματος, κόμματος, συλλόγου και γενικότερα μιας ομάδας».

Συνώνυμες της λέξης «σημαία» είναι οι ακόλουθες: μπαϊράκι (< τουρκ. bayrak), παντιέρα [< ιταλ. bandiera (< banda = στράτευμα)], φλάμπουρο [< φλάμμουρον < φλάμμουλον < flammeolum < flammeus (φλογερός) < flamma (= φλόγα)], λάβαρο [< λατ. labarum (= βασιλική σημαία)].

Η «εθνική σημαία» ή «σημαία του Έθνους» αποτελεί το ιερότερο σύμβολο ενός  Έθνους και προστατεύεται από τη κείμενη ανά χώρα νομοθεσία. Η εθνική σημαία της Ελλάδας αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Η σημαία αναρτάται πάνω σε λευκό ιστό στη κορυφή του οποίου υπάρχει λευκός σταυρός.

Ο τύπος και τα χρώματα, κυανό και λευκό, της εθνικής σημαίας καθιερώθηκαν στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1822). Η εθνική σημαία τροποποιήθηκε έκτοτε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια των πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά.

Σχετικά με τον συμβολισμό των χρωμάτων που επιλέχθηκαν, κάποιες από τις εκδοχές είναι οι εξής: α) το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας που περιβάλλει τη χώρα μας, β) το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των αγωνιζόμενων Ελλήνων και το κυανό τη θεϊκή παρέμβαση, γ) το κυανό χρώμα παραπέμπει στη ναυτική βράκα και το λευκό στη φουστανέλα, δ) οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιστοιχούν στις εννέα συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος» ή συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.

Για το ναυτικό η πολεμική σημαία είναι η εθνική σημαία, ενώ για το στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία ο τύπος της ορθογώνιας κυανής με το λευκό σταυρό, που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές της χωρίζοντάς την σε τέσσερα ίσα τμήματα.

αναγνωστικό-σημαία

Ποίημα για την ελληνική σημαία από παλιό αναγνωστικό

Στο ξέσπασμα της Επανάστασης δεν υπήρχε μια ενιαία διοίκηση, γι΄ αυτό και κάθε στρατιωτικό σώμα υιοθετούσε τη δική του σημαία που είχε ξεχωριστά σύμβολα και χρώματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζουν οι σημαίες της Επανάστασης. Δείτε κάποιες από αυτές:



 

Κάνε κλικ εδώ, παίξε και μάθε περισσότερα για την ελληνική σημαία.

 

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας

2. https://www.presidency.gr/proedria/shmaia/

3. http://army.gr/el/endiaferonta-arthra/i-elliniki-simaia

4.https://www.capodistriasmuseum.gr/

5.https://www.ethnos.gr/greece/article/68962/ellhnikhshmaiahistoriahshmasiakaioikanonestoyethnikoymassymboloy

2 Comments

  1. Ο/Η Βασιλική Μανδηλά λέει:

    Πολύ καλή δουλειά, λάτρεψα το ας παίξουμε!!!

  2. Ο/Η Χριστίνα - Μαρία Γιαλαμά λέει:

    Εξαιρετική δουλειά, πολλά συγχαρητήρια!!!

Σχολιάστε

Top