κομήτης

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

κομήτης

Από τον Λιβάνιο Αλέξανδρο

Η λέξη «κομήτης» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «κομῶ», που σημαίνει έχω μακριά μαλλιά (κόμη= τα μαλλιά). Η σημασία αυτή εξηγείται από την ομοιότητα της ουράς του κομήτη με μαλλιά («κομήτης αστήρ»). Η λέξη χρησιμοποιείται στο λόγο και μεταφορικά, π.χ. «έρχομαι/εμφανίζομαι σαν κομήτης», που σημαίνει «εμφανίζομαι σπάνια, είμαι ακριβοθώρητος».

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ηλέκτρα και οι έξι αδερφές της αποτελούσαν τις Πλειάδες και ήταν κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Οι Πλειάδες κυνηγήθηκαν από τον κυνηγό Ωρίωνα για πέντε χρόνια. Ο Δίας τελικά τις λυπήθηκε και τις μεταμόρφωσε σε αστερισμό. Η Ηλέκτρα είχε ήδη αποκτήσει με τον Δία τρεις γιους. Ο πρώτος γιος της, ο Δάρδανος, ίδρυσε τη βασιλική δυναστεία της Τροίας. Όταν η Τροία καταστράφηκε και επειδή το γένος του γιου της Δάρδανου θα χανόταν ολοκληρωτικά, στεναχωρήθηκε και απομακρύνθηκε από τις αδερφές της, οι οποίες θεωρούνταν ότι έσερναν τον κύκλιο χορό των αστεριών. Εγκαταστάθηκε στον αρκτικό κύκλο και μόνο κάποιες φορές τον χρόνο έλαμπε στον ουρανό, ενώ εμφανιζόταν με λυτά μαλλιά σαν να θρηνεί. Γι” αυτό οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «κομήτη».

 Πλειάδες

Στην επιστήμη της αστρονομίας «κομήτης» ονομάζεται το «νεφελώδες ουράνιο σώμα με μικρή μάζα, που κινείται γύρω από τον ήλιο και εμφανίζεται σε αραιά χρονικά διαστήματα· αποτελείται από ένα σύννεφο από σκόνη και αέρια και τον πυρήνα και όταν πλησιάζει πολύ τον ήλιο, αναπτύσσει μια μακριά και λαμπερή ουρά». Η εντυπωσιακή ουρά (κόμη) σχηματίζεται από τα ελαφριά αέρια του κομήτη, τα οποία εξατμίζονται, καθώς θερμαίνονται από τον Ήλιο.

Ο διασημότερος κομήτης είναι ο κομήτης του Χάλεϋ, που εμφανίζεται περίπου κάθε 75 χρόνια. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν στις 9/2/1986. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κομήτης Χάλεϋ θα κάνει την επανεμφάνισή του στη Γη στα τέλη της άνοιξης του 2061. Το όνομά του έλαβε από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϋ (1656-1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου του 1682 τον παρατήρησε και τον περιέγραψε. Ωστόσο, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταγράψει την ύπαρξή του.

κομήτης

Στο παρελθόν και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα οι κομήτες θεωρούνταν από τους ανθρώπους ως οιωνοί κακών ειδήσεων. Το 1910, λοιπόν, εν αναμονή της διέλευσης του κομήτη του Χάλεϋ από τη Γη, επικράτησε έντονη καταστροφολογία, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που ταύτισαν την εμφάνιση του κομήτη με το τέλος της ανθρωπότητας. Στην εποχή μας, βέβαια, με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης όλες αυτές οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2. Τσοτάκου-Καρβέλη, Αικ. (2007). Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη.

3.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_094.html

4.https://www.noesis.edu.gr/noesis-online/wiki-texnologias/space/%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CF%84%CE%B5%CF%82/

5.https://www.tovima.gr/2010/09/10/science/oi-arxaioi-ellines-anakalypsan-ton-komiti-toy-xalei-2/

6.https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/comets/overview/?page=0&per_page=40&order=name+asc&search=&condition_1=102%3Aparent_id&condition_2=comet%3Abody_type%3Ailike

Σχολιάστε

Top