από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

ΑΠΟ: margkorts - Ιαν• 30•23

Σκύλλα και Χάρυβδη

Από την Παντελιού Άννα

Χρησιμοποιούμε τη φράση «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», προκειμένου να δηλώσουμε ότι κάποιος πάει από ένα κακό σε άλλο χειρότερο. Επιπροσθέτως, υπάρχει η φράση «μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης», που σημαίνει ότι κάποιος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή και επικίνδυνη θέση.

Η λέξη «Σκύλλα» ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «σκύλαξ» – το νεογέννητο σκυλί, το κουτάβι. Από την άλλη, η λέξη «Χάρυβδη» είναι αγνώστου ετύμου.

Η Σκύλλα ήταν θαλάσσιο τέρας με δώδεκα πόδια και έξι κεφάλια σκύλου. Το κάθε κεφάλι είχε τρεις σειρές δόντια.

 Σκύλλα

Θεωρούνταν κόρη της Κραταιίδας ή του Φόρκυ ή της Εκάτης. Κατοικούσε στη βόρεια ακτή της Σικελίας, σε μια σπηλιά, κοντά στη σημερινή Μεσσήνη, απέναντι από τη Χάρυβδη. Η Σκύλλα και η Χάρυβδη αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των ναυτικών.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Σκύλλα ήταν κόρη του βασιλιά των Μεγάρων, Νίσου. Κατά την πολιορκία των Μεγάρων από τους Κρήτες, πρόδωσε τον πατέρα της, επειδή ερωτεύτηκε τον Μίνωα, τον βασιλιά της Κρήτης.

Αρχικά, λεγόταν ότι η Σκύλλα ήταν μια όμορφη κοπέλα που τη μεταμόρφωσε η Κίρκη, για να την εκδικηθεί, επειδή ο Γλαύκος είχε αρνηθεί τον έρωτα της θεάς για χάρη της νεαρής κοπέλας. Η Κίρκη έριξε μαγικά βότανα στο νερό της πηγής, όπου λουζόταν η Σκύλλα και αυτή μεταμορφώθηκε.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο Ποσειδώνας ήταν ερωτευμένος μαζί της και η ζήλεια ώθησε την Αμφιτρίτη να ζητήσει από την Κίρκη να τη μεταμορφώσει ή ο ίδιος ο Ποσειδώνας τη μεταμόρφωσε, γιατί η κοπέλα αρνήθηκε τον έρωτά του εξαιτίας του Γλαύκου.

Ο Ηρακλής σκότωσε το τέρας, επειδή η Σκύλλα καταβρόχθισε μερικά από τα βόδια που έφερνε μαζί του από τη χώρα του Γηρυόνη. Ο Φόρκης, με μαγικές πράξεις, επανέφερε την κόρη του στη ζωή.

Η Χάρυβδη ήταν και αυτή θαλάσσιο τέρας, κόρη του Ποσειδώνα και της Γαίας, προσωποποίηση της θαλάσσιας δίνης.

 Χάρυβδη

Έβγαινε από το καταφύγιό της τρεις φορές την ημέρα και κατάπινε το νερό της θάλασσας μαζί με τα καράβια, για να τα φτύσει πάλι ορμητικά. Ο Οδυσσέας – θέλοντας να περάσει το στενό των δύο τεράτων – κινδύνευσε θανάσιμα, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει τον κίνδυνο, κρατημένος από τα κλαδιά μιας αγριοσυκιάς. Η Χάρυβδη κρύβονταν πίσω από τις συκιές που βρίσκονταν κοντά στο καταφύγιό της και από εκεί επιτίθονταν στους περαστικούς ναυτικούς.

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας

2.Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη

3.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_242.html

4.https://www.namuseum.gr/monthly_artefact/ydatinoi-fovoi/

5.https://users.sch.gr/ipap/mixogeni/238.htm

Σχολιάστε

Top