Γεύσεις από Αλβανία
Trileçe από την Φλούτρα Σένα του Γ3
Παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
50 ml νερό -προαιρετικά
Σιρόπι
750 ml γάλα
3 κ.σ. ζάχαρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Σαντιγί
200 γρ. κρέμα σαντιγί.
Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ για 5-6 λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, το νερό αν χρειάζεται, ώστε το μείγμα να είναι παχύρευστο και ανακατεύουμε για λίγο με αργές κινήσεις για να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Σε ταψί, γυάλινο τετράγωνο, 25 x 35 ε.κ., στρώνουμε το μείγμα. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170°C για 10 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ακόμη.
Για το σιρόπι, ανακατεύουμε σε σκεύος την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει, και το γάλα. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για την σάλτσα καραμέλας, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, υπομονετικά, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η σάλτσα να είναι παχύρευστη. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Στο παντεσπάνι κάνουμε τρύπες με οδοντογλυφίδα, ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι γάλακτος και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να απορροφηθεί.
Για τη στρώση σαντιγί, χτυπάμε τη σαντιγί, κρατάμε περίπου 2 κ.γ. για το ντεκόρ και την απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι. Στη συνέχεια, προσεκτικά, απλώνουμε τη σάλτσα καραμέλας πάνω στη σαντιγί.
Για τη διακόσμηση, βάζουμε σαντιγί, αραιωμένη με 1 κ.γ. γάλα για να βγει το σχήμα πιο καλά, σε λεπτό κορνέ, ή σακουλάκι που έχουμε κόψει την άκρη, και τραβάμε κάθετες γραμμές, απόσταση 2-3 ε.κ. Με οδοντογλυφίδα, σε απόσταση 5-6 ε.κ τραβάμε την πρώτη οριζόντια γραμμή, ξεκινώντας την επόμενη γραμμή σε αντίθετη φορά, για το χαρακτηριστικό σχέδιο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να κρυώσει.
400 ml krem qumështi (krem pana)
8 kokrra vezë
1 l qumësht
8 lugë gjellë sheqer
8 lugë miell
350 qumësht i kondesuar (qumësht panda)
350 ml karamel.
Në një tas vendosim 8 vezë të plota. Fillojmë të rrahim ato duke shtuar pak kripë dhe gradualisht gjatë rrahjes pak nga pak 8 lugë gjelle sheqer.
I rrahim deri sa volumi i vezëve rritet. Më pas me ndihmën e një site shtojmë gradualisht miellin. Trazojeni me tel dore.
Vendosim në tepsi një letër pjekjeje dhe niveloni brumin e përgatitur. Vendosim tavën në furrë në temperaturën 170ºc për 40 minuta.
Përgatisim kremin me qumësht, pana dhe qumështin e kondensuar.
Në një enë tresim qumështin e kondensuar me qumështin duke e përzier me tel dore. Më pas shtojmë kremin pana dhe e përziejmë përsëri ngadalë me tel dore.
Pasi e nxjerrim bazën e trileçes nga furra, e lëmë të ftohet pak. E kthejmë pandispanjën nga ana tjetër që të jetë e sheshtë.
I bëjmë disa shpime me një shkop shishqebapi me qëllim që të përthithë kremin me 3 lloje qumështi.
Shtojmë në fund kremin dhe e lëmë deri sa baza të ketë përthithur mirë. Në fund e mbulojmë sipërfaqen me karamel dhe e vendosim në frigorifer që të ftohet.
Καϊματσίνα (γλυκό σιροπιαστό) από τους Σοφία Μαθιουλάκη Γ4
Έλτον Λέσι Γ4
Νικόλλι Μαρκελιάνο Γ4
Υλικά :
1. Οχτώ αυγά
2. Οκτώ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3. Τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ
4. 1 L γάλα φρέσκο
5. 1 βανίλια
6. 1 Κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
1. 300γρ Ζάχαρη
2. 200ml νερό
3. 1 βανίλια
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τα υλικά
Βήμα 2
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε να λιώσει ζάχαρη
Βήμα 3
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε καλά
Βήμα 4
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα
Βημα 5
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα
Βημα 6
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 29 εκ
Βημα 7
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά να ροδίσει και μετά χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά ακόμα
Βημα 8
Όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο ετοιμάζουμε και το σιρόπι. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια μαζί και βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει το σιρόπι
Βημα 9
Όταν βάζουμε το γλυκό στο φούρνο το περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι
Βημα 10
Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, σερβίρεται κρύο
Βημα 11
Σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας, με κομματάκια φράουλας, με καρύδα και ό,τι άλλο θέλουμε
Η Συνταγή για το μπακλαβά – Receta e bakllavas από
Χυσάι Μπαριάμ Β4
Χρειαζόμαστε 5 αυγά, από τα 3 αυγά θα βάλουμε μόνο τους κρόκους και τα αλλά 2 θα τα βάλουμε όπως είναι και 1 κουτάλι σούπας ζάχαρη. Τα χτυπάμε λίγο με ένα κουτάλι ή οτιδήποτε άλλο, Θα βάλουμε ένα ποτήρι με λάδι 150 ml.Μετά ένα ποτήρι με γάλα 150ml και ένα ποτήρι γιαούρτι 150ml.Μετά τα χτυπάμε για να ανακατευτούν. Στη συνέχεια βάζουμε 900gr αλεύρι και ρίχνουμε 10gr Baking powder.Τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι μέχρι να φτιαχτεί η ζύμη.
Την αφήνουμε 15 λεπτά, μετά την ανακατεύουμε ξανά λίγο με το χέρι και ανοίγουμε το φύλλο. Το κόβουμε σε 60 μικρά κομμάτια , τα βάζουμε σε ένα ταψί και βάζουμε απάνω μια πετσέτα για να μείνουν μαλακά. Μετά τα παίρνουμε ένα- ένα και τα ανοίγουμε σε μέγεθος ενός μικρού πιάτου τσαγιού. Σε κάθε κομμάτι θα ρίξουμε νισεστέ (άμυλο) και θα το αφήσουμε 10 λεπτά. Μετά το παίρνουμε και το ανοίγουμε όσο είναι το ταψί και σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε θα ρίξουμε νισεστέ (άμυλο ). Θα βάλουμε στο ταψί πρώτα 20 φύλλα και θα ρίξουμε 200gr καρύδια τριμμένα, μετά θα ρίξουμε απάνω 20 φύλλα και μετά ξαναρίχνουμε 200gr καρύδια τριμμένα και θα ξαναρίξουμε 20 φύλλα στο ταψί. Το κόβουμε ωραία σε μικρά κομμάτια. Μετά παίρνουμε και 500gr βούτυρο και το λιώνουμε και το ρίχνουμε σιγά σιγά απάνω στον μπακλαβά .
Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς και το αφήνουμε 20 λεπτά, μετά το 20λεπτο το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Μετά από 2 ώρες βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς..
Όταν είναι έτοιμος ο μπακλαβάς παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε 1lt νερό και 1500gr ζάχαρη. Θα ρίξουμε φέτες λεμονιού και θα το αφήσουμε να βράσει και μετά θα το ρίξουμε πάνω στον μπακλαβά. Στο ταψί ο μπακλαβάς πρέπει να είναι κρύος ενώ το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό.
Αλβανικά
Na duhen 5 vezë, 3 vezë do t’i vendosim vetëm të verdhat dhe 2 të tjerat do t’i vendosim ashtu siç janë. 1 luge ushqim me sheqer.E rrahim pak me luge ose ndonje gje tjeter.do te veme nje gote vaj 150ml.me pas nje gote qumesht 150ml.Nje gote kos 150ml.me pas e rrahim qe te perzihet.Pastaj vendosim 900gr miell.Pastaj shtojme 10gr pluhur per pjekje.E perziejme mire me dore derisa te behet brumi.E leme per 15 minuta pastaj e perziejme perseri pak me dore dhe e hapim dhe e presim ne 60 copa te vogla dhe i vendosim. një tigan dhe vendosni një peshqir që të jenë të buta. Më pas i kalojmë një nga një dhe e hapim si një pjatë të vogël çaji. Dhe në secilën pjesë do të hedhim niseste (niseshte), dhe e leme per 10 minuta.Pastaj e marrim dhe e hapim sa te hapet tepsia dhe ne cdo shtrese qe hapim do te hedhim niseshte (niseshte) ne tepsi do te hedhim fillimisht 20 kokrra dhe do te hedhim 200gr arra te grira me pas. do hedhim 20 kokrra persiper dhe me pas hedhim perseri 200gr arra te grira dhe 20 prej tyre do i vendosim prape ne tepsi dhe e presim bukur ne copa te vogla pastaj marrim 500gr gjalp dhe e shkrijme dhe e hedhim ngadale mbi bakllava. me pas e fusim ne furre ne 200 grade dhe e leme per 20 minuta pas 20 minutave e mbulojme me leter alumini dhe e leme ne 150 grade per 2 ore, pas 2 oresh heqim letren e aluminit dhe e leme per 1 ore ne 180 grade. atëherë
SHENDETLIE από Άντζελα Λαλάι Γ3
Υλικά:
5 αυγά
1 κρόκος αυγού για επάλειψη
500γρ αλεύρι
150γρ μέλι
100γρ ζάχαρη
200γρ βούτυρο
200γρ καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
γαρύφαλλα
βανίλια
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε το αλεύρι, το απλώνουμε γύρω-γύρω. Βάζουμε στην μέση τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε μαγειρική σόδα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μάζα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά με την έτοιμη ζύμη.
Αδειάζουμε την έτοιμη ζύμη σε μπεν μαρί που έχουμε αλείψει προηγουμένως με βούτυρο και λίγο αλεύρι (για να μην κολλήσει). Για αυτή την ποσότητα χρειάζεστε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 26-30cm.
Βάζουμε το ταψί να ψηθεί σε ζεστό φούρνο, στους 140oC για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το πάνω μέρος έχει πάρει ένα όμορφο σκούρο καφέ χρώμα.
Στην συνέχεια, σβήνουμε τον φούρνο αφήνοντας το ταψί μέσα να στραγγίσει, για περίπου μισή ώρα. Μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη και με τα γαρύφαλλα και τη βανίλια. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω από το κρύο γλυκό. Το αφήνουμε να μουλιάσει σωστά και να κρυώσει τελείως και έπειτα σερβίρουμε το shendetlie.
Συνιστώ το γλυκό να ετοιμαστεί μια μέρα πριν για να ομογενοποιηθεί καλύτερα αλλά και για να είναι πιο γευστικό.
ΑΛΒΑΝΙΚΑ
Perberesit:
5 kokerr veze
1te verdhe veze per lyerje siper
500gr miell
150gr mjalte
100gr sheqer
200gr gjalpe
200gr arra
1 luge kafeje sode buke
Per sherbetin:
1 gote uje
2 gota sheqer
2 luge gjelle leng limoni
Karafil
Vanilje
Pergatitjia:
Ne nje tepsi hedhim miellin, e hapim rreth. Ne mes te tij hedim vezet, gjalpin e shkrire me pare, mjaltin e sheqerin dhe i perziejme mire gjithe perberesit. Shtojme soden e bukes. Vazhdojme ti perziemje mire derisa te kemi arritur nje mase homogjene. Me pas shtojme dhe arrat dhe vzhdojme ti perziejme derisa te jene bashkuar mire me brumin e pergatitur.
Brumin e pergatitur e hedhim ne nje tepsi te lyer me pare me gjalpe e pak miell (ne menyre qe te mos ngjitet). (Per kete mase duhet nje tave me diameter rreth 26-30cm).
Vendosim taven te piqet ne furre te nxehte 140oC perreth 40 minuta ose derisa te shohim qe pjesa siper te kete marre nje ngjyre kafe te bukur te erret.
Me pas fikim furren duke e lene taven brenda qe te kulloje perreth gjysme ore. Pastaj e nxjerrin jashte dhe e leme te ftohetdthe me pas e presim ne copa.
Nderkohe pergatisim sherbetin duke zier ujin me sheqerin dhe karafilin e vaniljen. Sherbetin e hedhim te nxehte mbi embelsiren e ftohte. E leme te regjet mire dhe te ftohet komplet e me pas sherbejme shendetlien ne pjata.
! Shendetlia eshte me e mire nese pergatitet nje dite me pare, keshtu do te jete akoma me e shijshme.
fasule από τον Αντουέλ Λίκα Α3
faule (φασουλέ)
500gr φασόλια
1 κρεμμύδι
2 καρότα
3-4 κομμάτια σέλινο
2-3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
λάδι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Παρασκευή
Μουσκεύουµε τα φασόλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Την εποµένη τα ξεπλένουµε καλά.
Βάζουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο και το ζεσταίνουμε σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε τα σκορδοκρέµµυδα, τα καρότα και τα κοτσάνια του σέλινου και τα σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουµε τα φασόλια και τα δαφνόφυλλα και ρίχνουµε περίπου 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Μετά προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ και λίγο αλάτι και βράζουµε για άλλα 45 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουµε τα φύλλα του σέλινου και το κοκκινοπίπερο. Αν κατά το µαγείρεµα σωθούν τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
σβήνουµε τη φωτιά, αλλά αφήνουµε την κατσαρόλα πάνω στο µάτι, ώστε να «ωριµάσει» η γεύση της και να «δέσει» καλύτερα.
QUMESHTOR από Κέισι Σούλι Γ3
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
4 Αυγά
4 φλιτζάνια Γάλα
4 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 λοβό βανίλιας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προετοιμασία του μείγματος για το Qumeshtor
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μαζί τα 4 φλιτζάνια γάλα και την βανίλια. Φροντίζουμε να κόψουμε κάθετα τη βανίλια στη μέση πριν τη βάλουμε στο γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί και μέχρι να γίνει αυτό σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάμε μαζί τρία αυγά, ένα φλιτζάνι ζάχαρη και τέσσερις κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού.
Θα τα ανακατέψουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Το άμυλο καλαμποκιού θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το πάχος, οπότε όσο περισσότερο άμυλο καλαμποκιού προσθέσετε τόσο πιο πηχτό θα είναι το μείγμα.
Βγάζουμε τη βανίλια από το γάλα και αρχίζουμε να το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Μην το προσθέσετε αμέσως γιατί η θερμότητα του γάλακτος θα ψήσει τα αυγά, κάτι που δεν θέλουμε.
Μόλις προσθέσουμε όλο το γάλα, ανοίγουμε το ξυλάκι βανίλιας και ρίχνουμε όλα τα σποράκια μέσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το μεταφέρουμε σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.
Ψήσιμο Κουμέστορ
Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει πλέον μια σάλτσα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 έως 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας, την αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε αυγολέμονο.
Σε ένα ταψί προσθέτουμε τη σάλτσα Qumeshtor και την στρώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα το ταψί. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά το σκεπάζουμε με το αυγολέμονο που ετοιμάσαμε νωρίτερα. Θα το ψήσουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 με 10 λεπτά.
PËRBËRËSIT
4 vezë
4 gota qumësht
4 lugë niseshte misri
1 fasule vanilje
1 filxhan Sheqer
UDHËZIMET
Përgatitja e përzierjes për Qumeshtor
Në një tenxhere, le të vënë së bashku; 4 gota qumësht dhe 1 fasule vanilje. Sigurohuni që ta presim kokrrën e vaniljes në gjysmë vertikalisht përpara se ta fusim në qumësht. E lëmë masën të ngrohet derisa të duket kështu.
Në një tas qelqi, le të bashkojmë së bashku tre vezë, një filxhan sheqer dhe katër lugë niseshte misri.
Do ta përziejmë shumë mirë derisa sheqeri të tretet plotësisht. Niseshteja e misrit do të na ndihmojë të arrijmë trashësinë, kështu që sa më shumë niseshte misri të shtoni, aq më e trashë do të jetë konsistenca.
Nxjerrim nga qumështi kokrrën e vaniljes dhe fillojmë ta shtojmë ngadalë në masë. Mos e shtoni menjëherë sepse nxehtësia e qumështit do të gatuajë vezët, gjë që nuk është diçka që ne po kërkojmë.
Pasi të kemi shtuar të gjithë qumështin, kapim shkopin e vaniljes dhe i fshijmë të gjitha fasulet brenda. E përziejmë shumë mirë dhe tani le ta zhvendosim në një tenxhere më të madhe.
Pjekja e Qumeshtorit
Kthejeni nxehtësinë në mesatare dhe përzieni vazhdimisht derisa masa të bëhet tashmë një salcë. Kjo duhet të zgjasë rreth 10 deri në 12 minuta. Pasi salca jonë të jetë gati, e lëmë mënjanë dhe përgatisim pak larjen e vezëve.
Në një tepsi hedhim salcën e Qumeshtorit dhe e barazojmë. E lemë të ftohet për pak dhe më pas e mbulojmë me larjen e vezëve që përgatitëm më parë. Do ta ziejmë në zjarr të lartë për rreth 5 deri në 10 minuta.
DITA E VERES το έθιμο της γιορτής της Άνοιξης
από την Φλούτρα Σένα και την Άντζελα Λαλάι Γ3
Στην Αλβανία ένα πολύ γνωστό έθιμο είναι Dita e Veres ή αλλιώς η μέρα της Άνοιξης. Ουσιαστικά, κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου όλοι οι Αλβανοί αποχαιρετούν τον Χειμώνα και γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης και των χρωμάτων της φύσης με μουσική, χορό και διάφορα παραδοσιακά φαγητά όπως τα ballakume τα οποία είναι μεγάλα μπισκότα και τα φτιάχνουν συγκεκριμένα μόνο για εκείνη την ημέρα. Επίσης, στην Αλβανία όπως και εδώ στην Ελλάδα φτιάχνουν τα περιβόητα ‘μαρτάκια’ μια ήμερα πριν την δέκατη τέταρτη του Μάρτη για να μην καούν από τον ήλιο, τα φοράνε κανονικά μέχρι τέλος του μήνα και μετά τα αφήνουν στα κλαδιά των δέντρων για να φτιάξουνε φωλιά τα χελιδόνια. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Ζάνα κατέβαινε από το βουνό του Ελμπασάν μόνο κάθε 14 Μαρτίου. Έκτοτε, η ημέρα αυτή θεωρείται γιορτή για τους Αλβανούς καθώς οι άνθρωποι την γιορτάζανε από την αρχαιότητα ως την αρχή της άνοιξης. Βέβαια, το 2004 έγινε και επίσημα αργία για τους Αλβανούς.
Δείτε ένα παραδοσιακό αλβανικό χορό ΕΔΩ: Vallja Came
Η συνταγή των μπισκότων της γιορτής
Το Ballokume είναι ένα αλβανικό μπισκότο που προέρχεται από την πόλη του Ελμπασάν, το οποίο είναι δημοφιλές σε όλη την Αλβανία και τις αλβανικές κοινότητες. Αν και είναι απλό μπισκότο ως προς τα υλικά, η συνταγή αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλα πρέπει να γίνονται στο χέρι σε ένα χάλκινο μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Επίσης, το βούτυρο πρέπει να λιώσει σε χαμηλή φωτιά πριν αναμειχθεί με τη ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
500 γρμ βούτυρο
8 αυγά
Αρχικά, βάζουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο, του οποίου η θερμοκρασία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε χάλκινο ή γυάλινο δοχείο.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το δεύτερο αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, συνεχίζουμε το ίδιο με το τρίτο αυγό.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς διακοπή προσθέτοντας το νερό ανακατεμένο με στάχτη ή ελλείψει του προσθέτουμε λίγο γάλα.
Επίσης προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο με το χέρι σταδιακά συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξαντλήσουμε όλο το αλεύρι.
Ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα για να μην δημιουργηθούν κόκκοι και η μάζα να γίνει εντελώς ομοιόμορφη.
Η μάζα αρχίζει να δουλεύεται με το χέρι μέχρι να είναι έτοιμη η ζύμη.
Η ζύμη χωρίζεται σε κομμάτια με στρογγυλό σχήμα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με καλαμποκάλευρο. Οι μπάλες τοποθετούνται σε απόσταση μεταξύ τους καθώς θα αυξηθεί ο όγκος τους κατά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε σε φούρνο στους 180-200 βαθμούς
Αλβανικά:
1 kg sheqer
1 kg mielli misri i situr
500 gr gjalpë
8 kokrra vezë
«Si fillim, në enën e bakrit apo qelqit, hidhet sheqeri dhe gjalpi i shkrirë, temperatura e të cilit duhet të jetë e vakët.
Përzihet përmes një luge druri përreth 40- 45 minuta derisa masa të bëhet kremoze.
Më pas shtojmë një vezë dhe vijojmë përzierjen me lugë druri. Shtojmë vezën e dytë dhe vijojmë përzierjen me lugë druri, vijojmë po kështu me vezën e tretë dhe me rradhë.
Vijojmë pa ndërprerje përzierjen ndërsa shtojmë ujin e finjës ose në mungesë të tij shtojmë pak qumësht.
Gjithashtu shtoni miellin e misrit me dorë gradualisht duke vijuar pa ndërprerje përzierjen me lugë druri derisa të keni mbaruar gjithë masën e miellit.
Trazohet fort me lugë druri që të mos krijohen kokërriza dhe masa të bëhet krejtësisht e njëtrajtshme.
Masa nis të punohet me dorë derisa brumi të jetë aq i plotë sa të mos rrafshohet kur e mban në dorë.
Brumi ndahet në copa të cilave u jepet forma e rrumbullakët. Më pas vendosen në një tavë të lyer me gjalpë dhe pudrosur me miell misri. Ballokumet vendosen me një distancë nga njera tjera pasi vëllimi i tyre do rritet gjatë pjekjes.
Vendoset në furrë të parangrohur në temperaturën 180-200 gradë»
Μπράβο σας!!
Πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες οι συνταγές αλλά και οι πληροφορίες για τα έθιμα των χωρών από τις οποίες προέρχονται!!
Καλή συνέχεια!!