της Ελένης Αγγελουδάκη
Το οξυγόνο παράγεται από την φωτοσυνθετική δραστηριότητα των οργανισμών(συγκεκριμένα των φυτών) που χρησιμοποιούν την ενέργεια του ηλιακού φωτός, διοξείδιο του άνθρακα και νερό για την παραγωγή του οξυγόνου και γλυκόζης. Το οξυγόνο αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της ατμόσφαιρας και είναι υπεύθυνο για την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών( ζώα , άνθρωποι, φυτά) καθώς χρησιμοποιείται από την αναπνοή.
Από την κυτταρική αναπνοή παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα, όπως προαναφέρθηκε, είναι απαραίτητο για την παραγωγή οξυγόνου και άρα κρίνεται ζωτικής σημασίας η ύπαρξή του για την διατήρηση της ζωής στην γη. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει μέσα στα ανθρακούχα ποτά ως μορφή ανθρακικού και στους πυροσβεστήρες καθώς δεν μπορεί να καεί και άρα βοηθάει στο σβήσιμο μίας φωτιάς.
Η φωτοσύνθεση καθίσταται δυσχερής όταν η ύπαρξη του διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνάει τα όρια που έχει ορίσει η φύση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός του οφείλεται στην δραστηριότητα των ανθρώπων, δηλαδή στην καύση ορυκτών καυσίμων(παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα), της κτηνοτροφίας( παραγωγή μεθανίου από την πέψη των αγελάδων) και την αποψίλωση των δασών. Ακόμη, διοξείδιο του άνθρακα παράγεται από την έκρηξη των ηφαιστείων ( 130-230 εκατομμύρια τόνοι), όμως η παραγωγή από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολύ περισσότερη και ανέρχεται στα 27 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.
Το διοξείδιο του άνθρακα έχει την δυνατότητα να εγκλωβίζει της υπέρυθρες ακτινοβολίες(οι ακτίνες που είναι υπεύθυνες για την θέρμανση της γης) και κατά συνέπεια η γη να θερμαίνεται. Η υπερθέρμανση της γης έχει ως συνέπειες την τήξη των πάγων, την αδυναμία φωτοσύνθεσης με αποτέλεσμα η τροφή να μειώνεται για τα χορτοφάγα και έπειτα για τα σαρκοφάγα ζώα, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες(υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, τυφώνες και έντονες βροχοπτώσεις), την μείωση των καλλιεργειών , την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την μείωση των υδάτινων πόρων κτλ.
Ανακεφαλαιώνοντας, το διοξείδιο του άνθρακα είναι εξίσου απαραίτητο (στις φυσιολογικές ποσότητες) όσο είναι το οξυγόνο. Η υπερβολική παραγωγή του οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα που επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον όσο τους ανθρώπους και όλα τα ζωντανά πλάσματα πάνω στην γη. Με την πάροδο των χρόνων η μόλυνση της ατμόσφαιρας θα αυξάνεται και αυτό θα είναι επιζήμιο για την υγεία των ανθρώπων δημιουργώντας πολλά και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ενώ παράλληλα πολλά είδη ζώων θα εξαφανιστούν λόγω έλλειψης τροφής και νερού.
Πηγές > http://www.rodia-elafos.gr/portal/perivantologika/80—to–toy-
> https://ec.europa.eu/clima/change/causes_el
>Το βιβλίο της Βιολογίας Michael C. Gerald και Gloria E. Gerald