Οικολογική εξόρμηση στα Μακεδονικά Τέμπη

Η φύση έχει την πιο ωραία μνήμη

φοράει το ίδιο φως

σε κάθε επέτειο

κρατάει το ίδιο κλαρί

με τα λαχανιασμένα φύλλα

στην εκθαμβωτική πτώση τους.

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ  

Στο πλαίσιο της δράσης «Γλώσσα και Οικολογία» πραγματοποιήθηκε στις 7/4/2022 εκπαιδευτική εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών με τη συμμετοχή των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου.

Σκοπός της εκδρομής ήταν η άμεση γνωριμία των μαθητών με έναν προστατευόμενο χώρο κοντά στον τόπο διαμονής τους και η ενημέρωσή τους σχετικά με το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής και την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτήν δια μέσου των αιώνων.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός η εκδρομή περιελάμβανε τρία σκέλη:

1ο σκέλος. Αρχικά, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης στην Απολλωνία. Εκεί περιηγήθηκαν στην έκθεση του Κέντρου και μελέτησαν τα εκθέματα: φωτογραφίες από διάφορα σημεία του Εθνικού Πάρκου, χάρτες και δείγματα χλωρίδας και πανίδας του οικοσυστήματος.

Ακολούθησαν ομιλία των εκπροσώπων του Φορέα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Η θεματολογία ήταν πολύπλευρη και περιελάμβανε: τη γεωλογική ιστορία της περιοχής των λιμνών, παρουσίαση της βιοποικιλότητας με έμφαση στα ενδημικά είδη, την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας από τη μυθολογία και την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τις οικονομικές, αρχιτεκτονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων των γύρω οικισμών και κυρίως την επίδραση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα της λίμνης Κορώνειας, την αρχική της υποβάθμιση λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και τις προσπάθειες αποκατάστασής της στη συνέχεια. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις.

2ο σκέλος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στα Μακεδονικά Τέμπη. Ξεκινώντας από το ύψος του κάστρου της Ρεντίνας, οι εκπρόσωποι του φορέα οδήγησαν τους μαθητές σε μια πορεία περίπου 6 χιλιομέτρων στις όχθες του Ρήχειου ποταμού.

Παρατηρήθηκαν τα παρυδάτια είδη βλάστησης, κάποια από τα οποία βρισκόντουσαν σε διαδικασία άνθησης και έγινε συλλογή φυτικών δειγμάτων. Τονίστηκαν οι αλλαγές που παρουσιάζει το οικοσύστημα ανάλογα με την εποχή του έτους και η διαφοροποίηση ανάμεσα στα είδη που φύονται δίπλα στην όχθη με αυτά που φύονται σε μία απόσταση και πιο ψηλά.

3ο σκέλος. Στο τελείωμα της εκδρομής, οι μαθητές οδηγήθηκαν στις όχθες της λίμνης Βόλβης και στήθηκε ένα τηλεσκόπιο με σκοπό την παρατήρηση πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον. Λόγω καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός μεγάλης ποικιλίας ειδών και έγινε προφορική ενημέρωση για τους πληθυσμούς που κατοικούν στη λίμνη.

Μέσω της εμπειρίας αυτής, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα φυσικό περιβάλλον διαφορετικό από τον ορεινό χώρο στον οποίο κατοικούν και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στα οικοσυστήματα και τη δυσκολία επαναφοράς τους στην αρχική κατάσταση.

Ναταλία Πελτέκη,

Βιολόγος ΓΕΛ Σοχού

IMG_20220407_101941[1]

Εντυπώσεις από την εξόρμηση

 

    Η εκδρομή μας στα Μακεδονικά Τέμπη θεωρώ πως ήταν λιγάκι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες. Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε από το περιβάλλον. Βρισκόμασταν σε ένα μέρος με πολύ πράσινο, το οποίο μας επέτρεπε να περπατάμε και να αναπνέουμε καθαρό οξυγόνο. Ο περίπατος που κάναμε διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

   Θεωρώ πως ήταν μια καλή εκδρομή, γιατί μπορέσαμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στη φύση, μας χαλάρωσε και πάνω από όλα μας έδωσε μια ευκαιρία να περάσουμε όμορφα…

Ευδοκία Χουβαρδά,

Μαθήτρια Β Λυκείου του ΓΕΛ Σοχού

 

     Η εκδρομή στα Μακεδονικά Τέμπη ήταν πολύ ωραία. Βρεθήκαμε στο στοιχείο μας την φύση, την διασχίζαμε περπατώντας παράλληλα με το ποτάμι. Η διαδρομή μέχρι τον προορισμό ήταν ωραία, αν και κουραστική. Απογοητευτήκαμε βέβαια  που δεν καταφέραμε να μπούμε στο κάστρο, γιατί η είσοδος είχε απαγορευθεί, αλλά η εκδρομή δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια πήγαμε στην Αγία Μαρίνα στην Ρεντίνα, ένα υπέροχο εκκλησάκι, κατόπιν στην Βόλβη, που ήταν εξίσου ιδιαίτερη και ωραία, για ορνιθοπαρατήρηση.

Σε γενικές γραμμές η εκδρομή ήταν ιδιαίτερη και μας χάρισε όμορφες εικόνες και εμπειρίες.

Παρασκευή Σαββίδου,

Μαθήτρια Β Λυκείου του ΓΕΛ Σοχού

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης