Άρθρο των μαθητριών της Α Λυκείου, Τυλίδου Χρύσας, Δοϊρανλή Βασιλικής
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους που επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας στην Κέρκυρα ήταν το μουσείο χαρτονομισμάτων που στεγάζεται στο παλαιό κτήριο της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα.
Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια που σχεδίασε και κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης την εποχή εκείνη και βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η όψη του κτιρίου η οποία είναι Ιωνικού ρυθμού με τοξωτά ανοίγματα. Η τράπεζα αυτή ήταν ένα Βρετανικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο.
Στις 2 Μαρτίου 1840 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα της Ιονικής κρατικής τράπεζας που ήταν και το κεντρικό στην Κέρκυρα. Στην ίδια χρονιά ιδρύθηκαν και κάποια υποκαταστήματα της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου ήταν η κατοικία του τότε διευθυντή της τράπεζας ενώ στο ισόγειο υπήρχαν οι υπηρεσίες της τράπεζας.
Η Ιονική Τράπεζα ήταν το πρώτο ελληνικό ίδρυμα σε ελληνικό έδαφος. Αξίζει να θυμόμαστε ότι από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα πρώτα βρετανικά μεταλλικά νομίσματα.
Η Ιονική τράπεζα είχε την έδρα της στο Λονδίνο και αντλούσε τα κεφάλαια της κυρίως από Βρετανούς επενδυτές . Ο ρόλος της ήταν η άμεση εξυπηρέτηση των συναλλαγών μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Επτανήσων.
Μετά την ένωση των Ιονίων νησιών με την Ελλάδα οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πιο σημαντικό για εκείνη την εποχή ήταν μέχρι και το 1920 διατήρησε το προνόμιο να εκδίδει χαρτονομίσματα. Από το 1920 και μετά η Ιονική Τράπεζα άρχισε να επεκτείνεται και στο εξωτερικό. Άνοιξαν υποκαταστήματα στην Αίγυπτο και την Κύπρο . Το 1975 η Ιονική Τράπεζα πέρασε στο Ελληνικό δημόσιο.
Σήμερα στο διατηρητέο κτίριο αυτό φιλοξενείται το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζα.
Επιμέλεια :Λειβαδιώτου Αναστασία, φιλόλογος