ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΜΟΝ ΡΕΠΟ»

Άρθρο των μαθητριών της Α΄τάξης Λυκείου: Καλαιντζίδου Αικατερίνης, Θέμελη Ιωάννας, Κεμανεντζή Σωτηρίας.

Μέσα στα πλαίσια της εκδρομής της Α και Β Λυκείου του ΓΕΛ Σοχού στην Κέρκυρα πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε διάφορους χώρους Αρχαιολογικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής αξίας. Ένας από αυτούς τους χώρους που επισκεφτήκαμε και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το ανάκτορο του «Μον Ρεπό».

Το Μον Ρεπό είναι ένα κομψό ανάκτορο σύμβολο του νησιού της Κέρκυρας. Είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού και σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την παλιά πόλη. Το ανάκτορο Mon Repos μας υποδέχεται σ΄ ένα ονειρικό σκηνικό που απλώνεται από τους κομψούς εσωτερικούς χώρους του ως τους καταπράσινους κήπους του. Ο λόφος της Ανάληψης όπου βρίσκεται το ανάκτορο κι απ’ όπου απολαμβάνει κανείς μαγευτική θέα στο καταγάλανο Ιόνιο, αποτελεί περιοχή αρχαιολογικής σημασίας, καθώς εδώ εντοπίζεται η αρχαία πόλη της Κέρκυρας.
Το Μουσείο της Παλαιόπολης, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η αρχαία Κέρκυρα, στεγάζεται πλέον στο ανάκτορο Mon Repos, το οποίο όπως και άλλα ακόμη μεγαλόπνοα έργα στο νησί είχε εμπνευστή τον Sir Federic Adam, τον Άγγλο Ύπατο αρμοστή των Ιονίων νήσων. Ο Λόρδος Adam, που διαδέχθηκε στο αξίωμα τον Sir Thomas Maitland, ήταν σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ιδιαίτερα λαοφιλής κι αγαπητός στους Κερκυραίους. Η Κερκυραία σύζυγός του, Νίνα Παλατιανού, που ανήκε σε μια από τις παλαιότερες οικογένειες του νησιού, φυσικά έπαιξε ρόλο και στην εύνοια που έδειξε ο Adam στην Κέρκυρα αλλά και στην απόφαση για την ανέγερση του ανακτόρου, το οποίο λέγεται ότι προοριζόταν ως δώρο σ΄εκείνη.

ΜΟΝ ΡΕΠΟ 2
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανέλαβε και στην περίπτωση του Mon Repos, o Sir George Whitmore. Για την εξοχική αυτή κατοικία επιλέχθηκε ο κυρίαρχος την εποχή εκείνη ρυθμός Regency κι έτσι πλέον το οίκημα αποτελεί ένα καλοδιατηρημένο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της εποχής της Αντιβασιλείας. Ο ρυθμός της Αντιβασιλείας οφείλει το όνομά του στον Γεώργιο Δ΄ που εκτελούσε χρέη αντιβασιλέως. Χαρακτηριστικό του όπως εμφανώς μπορεί κανείς να διακρίνει και στην πρόσοψη του Mon Repos, είναι το ότι συνδυάζει την κλασική αρχαιοελληνική κομψότητα με το ρομαντισμό. Το ίδιο στυλ διατηρήθηκε και στην εσωτερική διακόσμηση, με την αποφυγή της υπερβολικής πολυτέλειας και την καλλιέργεια μιας αίσθησης άνεσης.
Το ζεύγος Adam – Παλατιανού διέμεινε στο ανάκτορο για μόλις 2 χρόνια, την περίοδο 1831-32, οπότε και αναχώρησαν για το νέο πόστο του Adam στην Ινδία. ‘Έκτοτε και άλλοι αρμοστές έμειναν εδώ, έως το 1864 που με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η έπαυλις και το κτήμα της δωρίστηκαν στον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Ήταν αυτός που έδωσε στο ανάκτορο το χαρακτηριστικό όνομα με το οποίο είναι γνωστό έως και σήμερα και που σημαίνει «η ανάπαυσή μου», καθώς χρησιμοποιούνταν ως θερινή βασιλική κατοικία. Η ιστορία του Mon Repos συνδέεται όμως και με άλλους Ευρωπαίους γαλαζοαίματους καθώς είχε φιλοξενηθεί σ΄αυτό η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας το 1863, που γοητευμένη από το μαγευτικό κερκυραϊκό τοπίο, έχτισε τελικά το δικό της μεγαλοπρεπέστερο ανάκτορο Αχίλλειον στο Γαστούρι. Αλλά και ο δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄της Αγγλίας, Φίλιππος, γεννήθηκε στο Mon Repos το 1921 όπως μας πληροφορεί μια πλάκα ήδη από την είσοδο του κτήματος. Από τη Μεταπολίτευση το ανάκτορο ανήκει στον Δήμο της Κέρκυρας ενώ η δικαστική διαμάχη με τον τέως βασιλιά που το διεκδικούσε ως προσωπική του περιουσία έχει ολοκληρωθεί.
Στο ισόγειο κάποια από τα ευρύχωρα δωμάτια με την άπλετη θέα στους καταπράσινους κήπους αναβιώνουν το στυλ διακόσμησης της εποχής του Adam. Το γαλάζιο καθιστικό με τα πορτρέτα στους τοίχους και η φωτεινή, κίτρινη τραπεζαρία με την ξύλινη ροτόντα και το μαρμάρινο τζάκι, μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια εικόνα της καθημερινότητας των ενοίκων του.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Φωτογραφικές Μαρτυρίες – Κέρκυρα 1856-1860», αποτυπώνονται όψεις της παλιάς πόλης και της κερκυραϊκής υπαίθρου των μέσων του 19ου αιώνα ενώ στην αίθουσα του αίθριου παρουσιάζονται συνοπτικά τα είδη που ευδοκιμούν στο βοτανικό κήπο του Mon Repos.
Τα εκθέματα του Μουσείου Παλαιόπολης καταλαμβάνουν τον πρώτο όροφο του ανακτόρου. Εκεί, ανάμεσα σε φωτογραφικό υλικό από τις τοποθεσίες που συνέθεταν την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και από τις ανασκαφές τους, παρουσιάζονται αγαλματίδια, λατρευτικά αντικείμενα από τα αρχαία ιερά, αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης.
Στον εξωτερικό χώρο του ανακτόρου, συναντώνται οι κήποι του κτήματος. Πανέμορφα ανθοφόρα δέντρα και άφθονα λουλούδια έχουν φυτευτεί γύρω από το ανάκτορο, ώστε να προσφέρουν όμορφη θέα και ζωηρόχρωμες εικόνες από τα παράθυρα. Θεόρατα δέντρα, ελιές, δάφνες, κουμαριές, βελανιδιές, κάποια τροπικά είδη, άλλα με κορμούς με τεράστια διάμετρο που μοιάζουν με γλυπτά, προκαλούν δέος και διάθεση για περιπλάνηση. Επιπλέον, ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε θάμνους και δέντρα τα ερείπια δύο αρχαίων ναών. Πρόκειται για το ναό της Ήρας του 610 π.Χ. και το ναό Καρδάκι, δυο πρώιμα δείγματα αρχαϊκής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Επιμέλεια: Λειβαδιώτου Αναστασία – φιλόλογος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης