Συμμετοχή του ΓΕΛ Σοχού στο 7ο Διεθνές Συνέδριο ΑCSTAC

Συμμετοχή του ΓΕΛ Σοχού στο 7ο  Διεθνές Συνέδριο ΑCSTAC

 

Μαρία  Θέμελη

                                       Χριστόδουλος  Παπαδόπουλος

                              Υπεύθυνη  καθηγήτρια : Αλεξάνδρα   Νικολαΐδου

Το ΓΕΛ Σοχού, στα πλαίσια διασχολικής συνεργασίας με το Κολλέγιο Ανατόλια, συμμετείχε στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑCSTAC). Στόχος του ACSTAC είναι η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής προσομοίωσης επιστημονικού συνεδρίου, που θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που βασίζεται στην έρευνα και να παρουσιάσουν την εργασία τους σε θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες.

Σκοπός της ερευνητικής μας εργασίας ήταν  η συγκριτική θεώρηση δύο διαφορετικών πειραμάτων υπολογισμού της επιτάχυνσης της βαρύτητας ως προς την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα, την ευχρηστία και το κόστος τους.

paid;i

 Το πρώτο πείραμα έγινε με την βοήθεια του ακουστικού χρονομέτρου της εφαρμογής Phyphox του κινητού τηλεφώνου. Υπολογίσαμε η χρονική διάρκεια της ελεύθερης πτώσης ενός βαριδίου κρεμασμένου από ένα μπαλόνι που απείχε κάθε φορά γνωστό ύψος από το έδαφος με τη βοήθεια του χρονικού διαστήματος που μεσολαβούσε μεταξύ δύο κρότων: το σπάσιμο του μπαλονιού και του ήχου του βαριδίου όταν έπεφτε στο δάπεδο.

 apidia

Το δεύτερο πείραμα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια δύο φωτοπυλών  και ενός ηλεκτρομαγνήτη που έλκυε ένα μεταλλικό σφαιρίδιο. Μετρήσαμε την απόσταση μεταξύ των δύο φωτοπυλών και προσδιορίσαμε τον χρόνο διέλευσης του σφαιριδίου από ανάμεσά τους όταν διακοπεί το ρεύμα και το σφαιρίδιο εκτελέσει ελεύθερη πτώση.

ee

Και τα δύο πειράματα πραγματοποιήθηκαν για διαφορετικά ύψη, και ο προσδιορισμός του g έγινε με την βοήθεια της κλίσης της γραφικής παράστασης  y-t2. Παράλληλα με την σύγκριση των δύο διατάξεων  έγινε υπολογισμός και αιτιολόγηση των αποκλίσεων μεταξύ πειραματικής και θεωρητικής τιμής της επιτάχυνσης βαρύτητας g στον τόπο μας.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης