Εικονική επίσκεψη του ΓΕΛ Σοχού στο CERN

                                                              Από τη Μαρία Μισχοπούλου

To CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο ερευνών και ειδικότερα  επί της  σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε πριν από 65 χρόνια και ασχολείται με την απάντηση ερωτημάτων σχετικά με την δημιουργία του σύμπαντος. Σήμερα αριθμεί 23 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το πειραματικό κέντρο διαθέτει μοναδικές εγκαταστάσεις, με ανιχνευτές και επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι επιτρέπουν την διεξαγωγή σημαντικών και σπουδαίων πειραμάτων σωματιδιακής φυσικής. Τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο είναι τέσσερα: a)ATLAS, b) ALICE, c)LHC-B και d) CMS.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής, μαθητές του ΓΕΛ Σοχού είχαν την πολύτιμη ευκαιρία  στις 17 Μαΐου να παρακολουθήσουν αρχικά μία παρουσίαση και στη συνέχεια μία ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE, για το οποίο ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του πειράματος.

2

  Το πείραμα ALICE είναι ένας ανιχνευτής αφιερωμένος στη φυσική βαρέων ιόντων στο Large Hadron Collider(LHC). Έχει σχεδιαστεί για να μελετά τη φυσική της ύλης που αλληλεπιδρά έντονα σε ακραίες ενεργειακές πυκνότητες, όπου σχηματίζεται μια φάση ύλης που ονομάζεται πλάσμα quark-gluon.

3

 Για την υλοποίηση του πειράματος επιταχύνονται στον LHC ιόντα μολύβδου και συγκρούονται αφού αποκτούν υψηλές ενέργειες. Από τις συγκρούσεις προκύπτουν σωματίδια και αντισωματίδια, αλλά και πυρήνες με τους αντίστοιχους αντιπυρήνες. Στη συνέχεια γίνονται ακριβείς μετρήσεις στην καμπυλότητα των τροχιών και προσδιορίζεται ο λόγος φορτίο-προς-μάζα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργείται μία κατάσταση παρόμοια με αυτή που υπήρχε κατά τη δημιουργία-αρχή του σύμπαντος. Οι συγκρούσεις βαριών ιόντων στον LHC αναδημιουργούν σε εργαστηριακές συνθήκες το πλάσμα των κουάρκ και των γλουόνων που πιστεύεται ότι υπήρχαν λίγο μετά το Big Bang.

4

 Η θεωρία του Big Bang είναι το κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο του παρατηρήσιμου σύμπαντος από τις πρώτες γνωστές περιόδους μέσω της επακόλουθης μεγάλης  εξέλιξής του. Το μοντέλο περιγράφει πώς το σύμπαν επεκτάθηκε από μια αρχική κατάσταση υψηλής πυκνότητας  και θερμοκρασίας. Επομένως σκοπός του πειράματος είναι η αναδημιουργία μιας μικροσκοπικής σταγόνας της αρχικής κατάστασης της ύλης ώστε να μελετηθεί σε βάθος η αρχή του σύμπαντος.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης