Τα οφέλη του βαδίσματος

 

Διάκριση του ΓΕΛ Σοχού στην αθλητική δράση «Εβδομαδιαίος Μαθητικός Αγώνας Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος»

Της  Μαρίας  Γρατσωνίδου

Είναι γνωστό ότι η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μείζονα παράγοντα της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας ενός ατόμου. Ωστόσο σήμερα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, θα επικεντρωθούμε στο βάδισμα, το οποίο αποτελεί την πιο ήπια μορφή άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της βάδισης αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα και μεταφέρεται περισσότερο αίμα με ρυθμιζόμενη πίεση στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό. Επίσης, παρ’ όλο που το βάδισμα είναι μια μορφή σχετικά ήπιας φυσικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) κάτι που οδηγεί άμεσα στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Αποδεδειγμένα, με βάση ερευνητικά δεδομένα, λίγες ώρες περπάτημα την εβδομάδα βελτιώνουν τη ποιότητα των οστών και των συνδέσμων μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης της νόσου της οστεοπόρωσης. Ταυτόχρονα, η βάδιση αποτελεί έναν ασφαλή και καθόλου επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις τρόπο άθλησης, ενώ με το δυναμικό βάδισμα παρατηρείται μείωση επιπέδων λίπους και ειδικότερα του κοιλιακού λίπους.

Προχωρώντας στα ψυχικά οφέλη του βαδίσματος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, καθώς περπατάμε, αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα η σωματική αυτή δραστηριότητα να έχει σημαντική αντικαταθλιπτική δράση. Το σώμα παραμένοντας ενεργό και δραστήριο δε στρεσάρεται, μιας και το περπάτημα αποτελεί ήπια και φυσική μορφή άσκησης. Βασιζόμενοι στην επιστήμη, γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια, αλλά και 4 ώρες μετά από σωματική άσκηση το σώμα μας παράγει και εκκρίνει ορμόνες (ενδορφίνες, οιστρογόνα). Οι συγκεκριμένες ορμόνες επιδρούν ως αγχολυτικά και βελτιώνουν την διάθεση μας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η γυμναστική, πολλές φορές λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Για τον ίδιο λόγο παρατηρείται και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Τέλος, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης μπορεί να επιβραδύνει (ή ακόμα και να προλάβει) την έλευση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς διατηρώντας το μυαλό μας οξυγονωμένο, ενεργό και δραστήριο, αποτρέπουμε την μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Λαμβάνοντας  υπόψη τα παραπάνω,  ένας σημαντικός αριθμός των μαθητών του ΓΕΛ Σοχού συμμετείχε στην αθλητική δράση «Εβδομαδιαίος Μαθητικός Αγώνας Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος μαθητών-μαθητριών Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και Ε.ΠΑ.Λ. της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και Δημοτικών Σχολείων της Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης» που διεξήχθη από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021. Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας και η προσπάθεια τους οδήγησαν σε μία σημαντική επιτυχία, αυτή της κατάκτησης της πρώτης θέσης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εν λόγω αθλητική δράση συμμετείχαν 24 σχολεία, 32 εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής και 437 μαθητές/μαθήτριες τις Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και η συνολική απόσταση που διανύθηκε ήταν 8.680 χιλιόμετρα!!!

4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης