Από τη Φανή Θεοδοσιάδου
Η πανδημία αδιαμφισβήτητα είχε συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία, στη κοινωνία αλλά και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στο περιβάλλον οι επιπτώσεις αυτές κατά τη πλειονότητά τους δεν είναι επ’ ουδενί αρνητικές.
Αναλογίστηκε, άραγε, κανείς αν όλη αυτή η κατάσταση με το COVID-19 είχε θετικές επιδράσεις; Κι όμως, ήδη από τις αρχές της πανδημίας καταγράφηκαν απίστευτα ελπιδοφόρα δεδομένα , τα οποία αφορούν την φύση και τη κλιματική αλλαγή. Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα της καραντίνας σε σχέση με το περιβάλλον;
Αρχικά, η βασικότερη αλλαγή που παρατηρήθηκε από το πρώτο κιόλας lockdown είναι η εκπομπή σημαντικά λιγότερων ρυπογόνων αερίων, άρα και μικρότερης ρύπανσης της ατμόσφαιρας, η οποία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως . Ο περιορισμός των ανθρώπων στο σπίτι και η τηλεργασία συνεπάγονται ελάχιστες μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς συνεπώς και μικρότερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα, αφού είναι η πρώτη χώρα σε αποτύπωμα άνθρακα σε διεθνές επίπεδο, στην οποία οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 25% βελτιώνοντας τη ποιότητα του αέρα κατά 11,4%. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί παρατήρησαν τον καταγάλανο ουρανό μετά από καιρό…
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν το γεγονός ότι τα ποτάμια, οι λίμνες και οι θάλασσες αναζωογονήθηκαν. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα επανήλθαν ακόμα και μετά την υπερβολική αλιεία των προηγούμενων χρόνων με τα είδη να επιστρέφουν σε μέρη που δεν παρατηρούνταν προηγουμένως, όπως συνέβη στη Ιταλία, όπου ψαράκια και κύκνοι επανεμφανίστηκαν στα κανάλια της Βενετίας, δελφίνια στη Σαρδηνία και πάπιες στα συντριβάνια της Ρώμης , ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός πολλών ειδών και η διαύγεια του νερού έκανε πολλούς ανθρώπους να απορήσουν. Μάλιστα, οι ψαράδες αναφέρουν ότι αυτός ο όγκος αλιευμάτων αρκεί για τα επόμενα 4 χρόνια!
Μια άλλη υψίστης σημασίας συνέπεια του κοινωνικού περιορισμού είναι η ελάττωση της ηχορύπανσης και της φωτορύπανσης, κυρίως στις περιοχές κοντά στα αεροδρόμια. Τα λιγότερα ταξίδια σε συνδυασμό με το «αργό», πλέον, τρόπο ζωής στις πόλεις συνέβαλλαν στη μείωση του δυσάρεστου θορύβου και του έντονου φωτός, γεγονός που συνεισφέρει στη φυσιολογική ζωή των ειδών σε περιοχές που τα ζώα «συζούν» με τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι χελώνες καρέτα-καρέτα μπορούν να προσανατολίζονται χωρίς να παραπλανούνται από την ανάκλαση του φωτός στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για πουλιά που μπερδεύονται από φωτεινά και ψηλά κτίρια. Επίσης, νυκτόβια ζώα και φυτά που ανθίζουν την νύχτα έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους.
Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία έφερε μαζί της και αρνητικά αποτελέσματα σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η αυξημένη χρήση μασκών, γαντιών αλλά και γενικά προϊόντων μιας χρήσης σε καθημερινή βάση επιβαρύνει τη φύση διογκώνοντας τη ποσότητα σκουπιδιών που καταλήγουν, όχι μόνο σε χωματερές, αλλά και θάλασσες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κατέφυγαν στην επαρχία και το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι σύχναζαν σε πάρκα και επέλεγαν να κάνουν περιπάτους αύξησαν τη ρίψη μασκών και γαντιών στις περιοχές αυτές δυσχεραίνοντας, έτσι, τη ζωή των άγριων ζώων τους.
Συνοψίζοντας, η καραντίνα δεν επέδρασε μόνο σε βάρος του κόσμου, αλλά προσέφερε και θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το περιβάλλον, η μειωμένη ρύπανση, ηχορύπανση και φωτορύπανση είναι μερικές από αυτές. Η φύση όσο καιρό η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας, κατόρθωσε να της δείξει ότι χρειάζεται ελάχιστο χρόνο και καμία προσπάθεια από μέρους της ώστε να επανέλθει…Έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας που αναμφίβολα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ανθρώπους στο μέλλον!