O γρίφος της μοναξιάς
Από τη Μελίνα Ατματζίδου
Μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού έχει έρθει και η επιδημία της μοναξιάς, πράγμα αντιφατικό με αυτήν την τεχνολογία που δύναται να μας φέρνει πιο κοντά. Η μοναξιά λοιπόν που τείνουν οι περισσότεροι άνθρωποι να βιώνουν στις μέρες αυτές μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ευεργετική, καθώς δεν επιλέχθηκε, αλλά να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο.
Πρώτα από όλα, οι άνθρωποι αποκτούν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα ενδεχόμενα ταλέντα τους ή και να καταστούν επιδέξιοι σε τομείς που τους ενδιαφέρουν ή και που τους αφορούν. Το παραπάνω αναμένεται να συμβεί, αφού με τη μοναχικότητα αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος των ατόμων. Συνεπώς, αυτά μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, για να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους σε επιθυμητά επιλεγμένες δραστηριότητες.
Βέβαια, άξια λόγου θεωρείται και η διαμόρφωση ασφαλούς ταυτότητας μαζί με τη συναισθηματική ωρίμανση που επέρχεται μέσω της ευεργετικής μοναξιάς. Το προαναφερόμενο γεγονός πραγματοποιείται με δραστηριότητες που προάγουν την εποικοδομητική αυτοκριτική και με την εστίαση στα προσωπικά ενδιαφέροντα. Επομένως, το άτομο οδηγείται στην αυτοαποδοχή και κατ’ επέκταση άγεται στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Μάλιστα, μπορεί να ακολουθήσει η πνευματική ανανέωση, εάν το άτομο αποφασίσει έπειτα να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του σε πιο εξεζητημένα ζητήματα.
Τέλος, η μοναχικότητα αυτή διαθέτει την ικανότητα να βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, από τη στιγμή που τους χαλαρώνει και τους ανακουφίζει από τις καθημερινές πιέσεις και τους γρήγορους και πυρετώδεις ρυθμούς που διέπουν τον σύγχρονο κόσμο. Άρα, οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής που λειτουργεί πιο καλά για αυτούς, εφόσον οι υποχρεώσεις τους έχουν ως επί το πλείστον καταργηθεί, και έτσι αναζωογονούνται.
Επιλογικά, αντιλαμβανόμαστε πως η μοναξιά διαχωρίζεται σε ευεργετική και σε αυτή με την αρνητική έννοια. Το θέμα τίθεται στο πως επιλέγει ο καθένας να την διαχειριστεί και έτσι είναι εύλογη η εξής διαπίστωση: η μόνωση αποτελεί ένα γρίφο, μπορεί να είναι μια από τις πιο υπέροχες αλλά και τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που βιώνει ο άνθρωπος.
Πηγή : https://www.psychologynow.gr/