Τουλούμπες Σοχού

Από τη Δήμητρα Γουτακόλη

 Οι τουλούμπες  προέρχονται από τα βάθη της Ανατολής. Είναι ένα  σιροπιαστό γλυκό και αποτελεί ιδανικό κέρασμα  σε γιορτές και εκδηλώσεις του  Σοχού.  Δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος για να το φτιάξει κανείς,   αλλά μεράκι και αγάπη για την κουζίνα. Ο  Σοχός φημίζεται για τις μοναδικές σε γεύση τουλούμπες του. Είναι φτιαγμένες από αγνά υλικά και  αξίζει να  τις δοκιμάσει ο κάθε επισκέπτης.

Συνταγή

Για το σιρόπι:

3 φλιτζάνια  νερό

4 φλιτζάνια ζάχαρη

1 κουτάλι της σούπας  χυμό λεμονιού και μία φλούδα από το λεμόνι

1 στικ κανέλας

2 κουταλιές της σούπας μέλι ή γλυκόζη

Για το μείγμα- ζύμη:

4 αυγά των 50 γραμμαρίων (σύνολο 200gr γιατί μετά θα γίνει πολύ ρευστό το μείγμα)

1 κουταλάκι του γλυκού/1 πρέζα αλάτι

10 γραμμάρια ζάχαρη

1 βανίλια σκόνη ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

330 γραμμάρια νερό

50 γραμμάρια σπορέλαιο ή βούτυρο

Για το τηγάνισμα θα χρειαστούμε αρκετή ποσότητα σπορέλαιου (600-700 γραμμάρια)

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό από το λεμόνι, τη φλούδα ,την κανέλα και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μία βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Έπειτα βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το μέλι/ γλυκόζη και αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι για να κρυώσει.

Το σιρόπι είναι το βασικότερο στοιχείο αυτής της συνταγής.

Για το μίγμα:

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το σπορέλαιο/βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η ζύμη και να χάσει την υγρασία της.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για να κρυώσει.
  • Βάζουμε ένα ένα τα αυγά και αφήνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι 13mm. Προκειμένου να βγάλουμε το τέλειο σχήμα στις  τουλούμπες μας.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Κόβουμε το μίγμα που βγαίνει από την σακούλα περίπου 7-8 εκ. και βάζουμε σε δόσεις στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και ανακατεύουμε συνεχώς με μία τρυπητή κουτάλα ώστε να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα οι τουλούμπες μας.
  • Μεταφέρουμε αμέσως στο σιρόπι για 15-20 δευτερόλεπτα και βάζουμε σε σουρωτήρι.

Είναι έτοιμο για δοκιμή το γλυκό μας… ελπίζω να το απολαύσετε… καλή όρεξη!

2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης