Τζορτζ Όργουελ, “1984”.

Της μαθήτριας Μισχοπούλου Μαρίας.

Και πάλι εδώ λοιπόν με την έναρξη της νέας χρονιάς για να γνωρίσουμε κι άλλα βιβλία και να διασκεδάσουμε. Ξεκινάμε με το πασίγνωστο σύγγραμμα του Τζορτζ Όργουελ, “1984”.
Ο Όργουελ περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γουίνστον Σμιθ, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Το αυταρχικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από διαδραστικές οθόνες που βρίσκονται παντού, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις ακόμα και στις σκέψεις των ατόμων. Όλα προσαρμόζονται στη μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάνθαστος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός.
Ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία του εικοστού αιώνα, το “1984” θαυμάστηκε σαν μία ανατριχιαστική προφητεία. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται φαινόμενα και καταστάσεις που εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά στην δική μας κοινωνία, φανερώνοντας ότι ίσως δεν απέχουμε πολύ από αυτήν.
Τα μέσα «παρακολούθησης» είναι άλλα, όμως το αποτέλεσμα συχνά είναι πανομοιότυπο. Το αποδεικνύουν η έμμεση αλλά σε πολλές χώρες και άμεση λογοκρισία, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ. Ο έλεγχος της σκέψης μέσω της πλύσης εγκεφάλου, η καλλιέργεια αβάσιμων φόβων, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση των διαφημίσεων, οι ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες είναι γεμάτο το Διαδίκτυο, εκμηδενίζουν την αυτόβουλη δράση και ελευθερία του ατόμου. Επιπλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε κίνηση καταγράφεται και «αποθηκεύεται σε ένα σκληρό δίσκο» που δεν σβήνει ποτέ, καθιστώντας εύκολο των έλεγχο ατόμων και ομάδων.
Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, ο Μεγάλος Αδελφός (Big Brother) πήρε τη μορφή της τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία μια ομάδα ανθρώπων εγκατεστημένοι σε ένα σπίτι βρίσκονταν υπό είκοσιτετράωρη παρακολούθηση από τον Big Brother. Το πρόγραμμα σάρωσε τα τηλεοπτικά νούμερα και μπήκε σε όλα τα σπίτια διεθνώς. Η συγκεκριμένη εκπομπή ίσως να αποτελεί και μία προειδοποίηση για την κατάσταση που θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, καθώς σήμερα μπορεί μεν να μην έχουμε τηλεοθόνες να μας παρακολουθούν, αλλά ζούμε σε μια εποχή όπου όλος ο πλανήτης βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης