Εργασία της μαθήτριας Τζουάνα Γκίκα.
➢ Όταν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πάρα πολύ αργά, ή με ένα ακανόνιστο ρυθμό, τότε το άτομο έχει αρρυθμία. Για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών σε εξειδικευμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, εφαρμόζεται ως θεραπεία, το ablation.
➢ Οι αρρυθμίες είναι συχνό καρδιολογικό πρόβλημα. Ο καρδιολόγος πρέπει να διακρίνει πότε θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή και πότε είναι αθώα διαταραχή. ➢ Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι στιγμιαίες – μεμονωμένες έκτακτες συστολές, μπορεί να είναι χαμηλοί παλμοί (βραδυκαρδία), υψηλοί παλμοί (ταχυκαρδία) ή μπορεί να είναι ένας πλήρως αποδιοργανωμένος ρυθμός.
➢ Αλλιώς αρρυθμία είναι η ΜΗ ρυθμικότητα στην σύσπαση της Καρδιάς ή/και οποιοσδήποτε ρυθμός διαφέρει αδικαιολόγητα από τη φυσιολογική συχνότητα των 60- 100 παλμών/λεπτό
• Που οφείλονται
➢ Παρουσιάζονται λόγω διαφόρων αιτιών όπως:
➢ Σακχαρώδης διαβήτης
➢ Παχυσαρκία
➢ Στρες
➢ Καρδιαγγειακά νοσήματα
➢ Κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα
➢ Θυρεοειδής
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι αρρυθμίες εμφανίζονται στη μέση ηλικία. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα καθώς μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά αλλά και σε νέους.
• Συμπτώματα
➢ Οι αρρυθμίες είναι μια περίπτωση ασθένειας που δεν επιτρέπει στον ασθενή να αντιληφθεί εύκολα τα συμπτώματα.
➢ Επίσης υπάρχουν ασθενείς που έχουν πολύ έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα και άλλοι οι οποίοι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
➢ Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που καταγράφονται είναι:
➢ Kόπωση
➢ Ζαλάδα και τάση για λιποθυμία
➢ Πόνος στο στήθος
➢ Ταχυκαρδία
• Διάγνωση
➢ Για τη διάγνωση των αρρυθμιών απαιτείται μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις: ➢ Απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα
➢ 24ωρο Holter Ρυθμού
➢ Ηλεκτροφυσικός έλεγχος
➢ Εάν ο εργαστηριακός έλεγχος δείξει ότι οι αρρυθμίες είναι εντός φυσιολογικών πλαισίων δεν διατρέχεται κίνδυνος.
➢ Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να συνδέονται με κάποια καρδιολογική πάθηση τότε θα πρέπει να γίνει μια άλλη εξέταση, η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.
• Θεραπεία
➢ Η θεραπεία τους σχετίζεται με την σοβαρότητα και με το κατά πόσο υποβόσκει η πιθανότητα καρδιοπάθειας.
➢ Μπορούν να εφαρμοστούν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή να χορηγηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα.
➢ Μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.
• Πρόληψη
➢ Οι αρρυθμίες μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή κάποιων απλών βημάτων στην καθημερινότητα μας.
➢ Μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης
➢ Διακοπή καπνίσματος
➢ Λιγότερο στρες και άγχος
➢ Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού
➢ Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
• Όταν οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στους καρδιακούς παλμούς είναι πιο σοβαρές: Ακανόνιστοι καρδιακοί κτύποι αλλάζουν την ποσότητα του αίματος που ρέει προς τους πνεύμονες και άλλα τα μέρη του σώματος. Η ποσότητα του αίματος που η καρδιά αντλεί μπορεί να μειωθεί όταν η καρδιά κτυπά πάρα πολύ αργά ή πολύ γρήγορα.
➢ Οι αλλαγές, όπως η κολπική μαρμαρυγή που εμφανίζεται στους άνω θαλάμους της καρδιάς μπορεί να είναι σοβαρές, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος στην καρδιά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή την μεταφορά ενός θρόμβου
αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ή έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τυχόν αλλαγές στο κανονικό ρυθμό της καρδιάς ή στους παλμούς της.
➢ Οι γρήγοροι καρδιακοί ρυθμοί, που ξεκινούν από τους κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς, ονομάζονται κοιλιακές αρρυθμίες. Αυτές συνήθως είναι γρήγορες και κανονικές, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία, ή γρήγορες και ακανόνιστες, όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή.
➢ Αυτοί οι τύποι καρδιακών ρυθμών καθιστούν δύσκολο για την καρδιά να αντλεί αρκετό αίμα προς τον εγκέφαλο ή το υπόλοιπο του σώματος και μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. ➢ Οι κοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις όπως προβλήματα στην καρδιακή βαλβίδα, μειωμένη ροή αίματος στον καρδιακό μυ (ισχαιμία ή καρδιακή προσβολή), ένα εξασθενημένο καρδιακό μυ (μυοκαρδιοπάθεια), ή καρδιακή ανεπάρκεια.
➢Η Κοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια απειλητική για τη ζωή αρρυθμία που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί το θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί. Συνήθως προκαλεί λιποθυμία (συγκοπή) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, και μπορεί να έχετε συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Επείγουσα ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη, όπως τα φάρμακα και ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση).
➢Όταν υπάρχει μια αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό ή στους καρδιακούς παλμούς, μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, λιποθυμία, σύγχυση ή αδυναμία.
➢Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στο καρδιακό παλμό, ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα καρδιάς.
➢Η λήψη ναρκωτικών ουσιών όπως διεγερτικά, κοκαΐνη ή η κατάχρηση συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στο καρδιακό ρυθμό ή παλμό και είναι απειλητική για τη ζωή.
Ο κατάλληλος γιατρός για τις αρρυθμίες είναι ο καρδιολόγος