Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΚΟΥ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ

Του μαθητή Τσομπανίδη Χρήστου

Στο χωριό Ασκό της Ανατολικής Θράκης, που βρίσκεται στην Θρακική Ακτή του Ευξείνου Πόντου και σε απόσταση 35 μιλίων δυτικά του Βοσπόρου, υπήρχε η Εικόνα της Παναγίας, η οποία εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη των 8ο αιώνα μ.Χ. Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας την έριξαν από την Πόλη στην θάλασσα για να σωθεί από την πυρά, έπειτα με τη πάροδο του χρόνου ξεβράστηκε στην παραλία στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου κοντά στην Ασκό, έκτοτε την πήραν οι κάτοικοι και την εγκατέστησαν στην εκκλησία του χωριού.
Στο χωριό αυτό και κοντά στη θέση Άγιος Αθανάσιος, βρισκόταν και ο τελευταίος πύργος του τείχους που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αναστάσιο τον Α΄ (του ονομασθέντος Δίκορου, 491-518 μ.Χ.). Αυτού του πύργου τα ίχνη σώζονταν στη θάλασσα του Μαρμαρά, μέχρι το 1914. Στο χωριό αυτό υπήρχε τοποθεσία με το όνομα του «Βασιλιά τα χνάρια» (ίχνη Βασιλιά) που βρίσκεται επάνω στην οδό, η οποία οδηγεί από Ορμανλή στον Ασκό. Η οδός αυτή επεκτείνεται παράλληλα των ερειπίων του παραπάνω τείχους, και στην οποία διακρίνονται και σήμερα ακόμη, επάνω σε γρανιτένια πέτρα, αποτυπώματα βαδισμάτων μεγαλόσωμων αλόγων. Η παράδοση αναφέρει ότι τα παραπάνω αποτυπώματα έγιναν όταν ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επισκέφθηκε με το επιτελείο του και προσκύνησε την Εικόνα αυτή, λίγο πριν δώσει την ζωή του στο ελληνικό Έθνος. Η παράδοση αυτή ενισχύει την άποψη ότι, η Εικόνα αυτή βρίσκεται στον Ασκό πολύ πιο μπροστά από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θαυματουργική Της ιδιότητα ήταν γνωστή στην Πόλη, στο Παλάτι, στο Πατριαρχείο και στον ιερό κλήρο.
Η νέα κατοικία της Εικόνας.
Με τους διωγμούς το 1914 οι κάτοικοι της Ασκού αναγκάζονται να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους, για να βρουν ένα καλύτερο αύριο, μαζί τους η εικόνα της Παναγίας. Στον δρόμο για την καινούρια τους κατοικία, βρέθηκαν στην Σηλυβρία, εκεί κόψανε την εικόνα και την τοποθετήσανε σε ένα ξύλινο μπαούλο για να μην την δούνε οι Τούρκοι, αφότου έφτασαν στον νέο τους τόπο την ξαναενώσανε και την τοποθετήσανε σε έναν πρόχειρο ναό των οποίο έφτιαξαν αυτοί. Αργότερα το 1957 χτίζεται περίλαμπρος ναός προς τιμήν της στο ύψωμα του χωριού και τοποθετείται εκεί.
Το χωριό Ασκός του Νομού Θεσσαλονίκης αρχικά ονομάζονταν Γιακίνια οπότε μετονομάστηκε σε Ασκό σε ανάμνηση του χωριού Ασκός της Ανατολικής Θράκης. Στο χωριό αυτό λίγο αργότερα ήρθαν και πρόσφυγες από το Αχτάς του Πόντου. Βλάχοι από την περιοχή, Θρακιώτες και Πόντιοι συμβίωσαν αρμονικά.
Θαύματα της Παναγίας.
Ένα από τα μεγάλα θαύματα της Παναγίας είναι η υπό ανίατη ασθένεια ίαση Οθωμανίδας από την Κωνσταντινούπολη, μονογενούς θυγατρός, πλούσιου πασά, η οποία προσέφυγε σε όλους τους ειδικούς γιατρούς της Πόλης χωρίς να βρει θεραπεία. Έπειτα πήγε στην Παναγία στον Ασκό και αφού παρέμεινε 40 ημέρες κοντά στην Εικόνα, θεραπεύτηκε τελείως. Ο πατέρας της τότε απέστειλε από την Κωνσταντινούπολη ειδικό χρυσοχόο, ο οποίος κατασκεύασε επικάλυμμα της Εικόνας από άργυρο και χρυσό (το λεγόμενο Πουκάμισο), με προσωπικές του δαπάνες.
Ένα ακόμη μεγάλο θαύμα της Παναγίας είναι η θεραπεία του δασκάλου του χωριού όπου έπαθε κλονισμό εγκεφάλου κατά την εξάσκηση των εκπαιδευτικών του καθηκόντων, μετά από δύο μήνες αφού θεραπεύθηκε επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από δύο έτη ζήτησε και επέστρεψε πάλι στον Ασκό σαν δημοδιδάσκαλος, οπότε και συνέταξε νέον απολυτίκιο για τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, αφού μελοποίησε αυτό στον Α΄ Ήχο, το οποίο έχει ως εξής.
«Ο Ναός της πηγής σου αειπάρθενε Δέσποινα, ουρανίων χαρίτων και θαυμάτων πεπλήρωται, εν τούτο γαρ τεράστια και φοβερά τελούνται και ψυχών τε και σωμάτων θεραπεύονται τα πάθη και των δαιμόνων φάλαγγες διώκονται. Δόξα τη παρουσία σου Αγνή , Δόξα τη επισκέψει σου , Δόξα τη προς ημάς απείρω φιλευσπλαχνία σου».
Και πολλά άλλα θαύματα βίωσαν και βιώνουν οι προσευχόμενοι σε εκείνην, τόσο στον παλιό Ασκό όσο και στον καινούριο.
Κάθε χρόνο την Παρασκευή της διακαινησίμου μετά το Πάσχα γιορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής πού φυλάσσεται η Εικόνα της Παναγίας της Ασκονίτισας ή Γιάτρισσας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης