Η Ιστορία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Σοχού

Άρθρο του μαθητή της Γ Λυκείου Γεώργιου Μέντα

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας το 1770 από τον μεγάλο ευεργέτη του Σοχού και κτήτορα του Αγίου Γεωργίου τον Χατζηχαρίσκο. Ο ναός είναι δισυπόστατος προϋπήρχε ναός του Αγίου Χριστοφόρου και συνεπληρώθη από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε με γενναία δαπάνη του Χατζηχαρίσκου. Από το 1982 περίπου ο ναός ανήκει στη Εφορία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, είναι διατηρητέο Μνημείο, προσπαθούσαν όσο μπορούσαν με τις δυνάμεις που είχαν να ξαναφέρουν τον ναό στη αρχική του μορφή. Ξεκίνησαν από τα δάπεδα, από το τέμπλο του ναού το οποίο έχει συντηρηθεί, αποκαλύφθηκε φυτικός διάκοσμος του ναού κάτω, το 2017 με πολύ χαρά τέλειωσαν και τις οροφές του ναού, το κεντρικό κλίτος, υπολείπονταν κάποιες εργασίες στην συντήρηση του ναού και με την συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ο ιερέας του ναού πίστευε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από τότε θα επανερχόταν ο ναός στην αρχική του μορφή από τότε που χτίστηκε.

Σύνδεσμος: Συνέντευξη του Πρωτοπρεσβύτερου του Ιερού Ναού Γεωργίου Σοχού. Π. Χρυσάφη Τσολάκη

Τα χρόνια που χτίστηκε ο ναός ο κτήτορας έβλεπε τον τόπο να φθίνει και να χάνεται ο Ελληνισμός αλλά και η Ορθοδοξία έτσι λοιπόν αποφάσισε χτίζοντας το ναό να ξαναζωντανέψει τον χριστιανισμό στους κατοίκους. Περιμετρικά του ναού υπήρχε η δημοτική σχολή, έχτισε το αρρεναγωγείο και το παρθεναγωγείο του Σοχού όπου τα και τότε τα σχολικά κτίρια το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο βρίσκονταν σε δικά χωράφια του. Ο δισυπόστατος ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυράς Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τιμάται στις 23 Απριλίου, η εορτή επίσης είναι και του Αγίου Χριστοφόρου γιατί προϋπήρχε ο ναός όπως αναφέρεται παραπάνω. Ο κτήτορας του ναού προίκισε τον ναό με όλα του τα ιερά σκεύη επίσης προίκισε τον ναό φέρνοντας τα Άγια Λείψανα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω , του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Χριστοφόρου.
εκκλησία αγιου Γεωργίου 1
Επίσης μέχρι την δεκαετία του 1930 περίπου υπάρχει καταγεγραμμένο ότι ο κτήτοράς της εκκλησίας είχε στον ναό το Τίμιο ξύλο. Το τίμιο ξύλο εχάθη κάποια περίοδο και στη θέση του μετεφέρθησαν τα λείψανα του αγίου Παντελεήμωνος. Ο ναός κατείχε κύριο ρόλο στην ζωή του Σοχού ήταν και είναι το επίκεντρο της ζωής του τόπου. Από την στιγμή που χτίστηκε το 1770 μέχρι και σήμερα λειτουργεί αδιαλείπτως και αυτός ήταν ο λόγος ο οποίος υπήρχαν κάποιες αλλαγές μέσα στον ναό γιατί ότι φθειρόταν και χάλαγε το διόρθωναν. Αυτοί τότε όπως προ είπαμε προσπαθούσαν να επαναφέρουν τον ναό ώστε η κατάνυξη των ναών της περιόδου εκείνης να μην χαθεί και ο επισκέπτης και ο προσκυνητής να νιώθει αυτό το δέος καθώς εισέρχονται στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης