Του μαθητή της Β Λυκείου, Κυρατζάκο Νικόλαου
Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Η χρήση του διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών αφενός, οι συνέπειες της απομόνωσης κατά την διάρκεια της πανδημίας αφετέρου, άφησαν ένα εύφορο έδαφος για να ριζώσει η χρήση των ΜΚΔ σε μεγάλο βαθμό ειδικά από τους εφήβους.
Σύμφωνα με έρευνα σε εφήβους 12 έως 18 ετών που πραγματοποίησε ομάδα μαθητών της Β Λυκείου του ΓΕΛ Σοχού, είναι έλαχιστα τα άτομα που δεν έχουν κάποιον λογαριασμό σε κάποιο ΜΚΔ. Η χρήση των ΜΚΔ ξεκινάει συνήθως από μικρές ηλικίες, λίγο πριν την εφηβεία περίπου 11 με 12. Όσο για το χρόνο που αφιερώνει το κάθε παιδί στο διαδίκτυο, ποικίλλει ίσως λόγω τις διαφορετικής καθημερινής ρουτίνας του καθενός. Το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους, ωστόσο τα παιδιά δείχνουν συνειδητοποιημένα σε αυτόν τον τομέα. Σχεδόν όλα πιστεύουν πως η εικόνα που προβάλλει ο καθένας στο διαδίκτυο είναι ψεύτικη και τα περισσότερα δε μιλάνε με αγνώστους ούτε ανεβάζουν προσωπικές τους πληροφορίες. Τα ΜΚΔ επίσης χρησιμοποιούνται στις φιλικές και στις ερωτικές σχέσεις κατά κόρον από τους νέους. Αυτή η χρήση μπορεί να έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα πάνω στην σχέση. Δεν είναι σίγουρο αν τα ΜΚΔ θα χρησιμοποιούνται το ίδιο και στο μέλλον, πάντως στο παρόν είναι δεδομένο πως αντλούν πολύτιμο χρόνο από τις ζωές μας, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ποσό συνεπής είναι κάποιος είτε στο σχολείο είτε σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, στα παιδιά που επενδύουν πολλές ώρες στα ΜΚΔ για ψυχαγωγία και επικοινωνία, επηρεάζεται αρνητικά η απόδοση στο σχολείο.
Μένει να αποδειχτεί ποιά θα είναι η σχέση των νέων και των μεγαλύτερων στο μέλλον με τα ΜΚΔ. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση τους.
Πατήστε εδώ για τα αποτελέσματα της έρευνας.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Χριστίδου Σταυρούλα