Ναρκωτικές ουσίες_ Αίτια και Συνέπειες της χρήσης

Αίτια
Άρθρο των μαθητριών της Α Λυκείου, Αναστασιάδου Αθανασία, Δάνιου Ευαγγελία, Θεοδοσιάδου Βασιλική, Καρανάσκου Δήμητρα, και Κεκλίκη Φωτεινή

Καθημερινά πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη συνεχώς αυξανόμενη κρίση που αφορά τα ναρκωτικά. Τα αίτια ποικίλουν και φυσικά έχουν σχέση με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.
Πρωταρχικά, η πνευματική ένδεια των ανθρώπων, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανασφάλεια, οδηγεί σε λανθασμένα μονοπάτια όπως είναι τα ναρκωτικά και άλλων ειδών καταχρήσεις. Η υποβάθμιση της παιδείας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης οδηγεί τους ανθρώπους στη διαμόρφωση ενός ευάλωτου χαρακτήρα, που τους καθιστά επιρρεπείς σε επιλογές και πράξεις που θα αποδειχθούν λανθασμένες. Επομένως, η έλλειψη της πνευματικής καλλιέργειας και της παιδείας στο σύγχρονο κόσμο οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά.
Επιπρόσθετα, οικονομικοί λόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Είναι γεγονός ότι άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στα πλαίσια της απελπισίας τους καταλήγουν στα ναρκωτικά, διότι νιώθουν την απόλυτη μοναξιά και την περιθωριοποίηση από την κοινωνία. Ταυτόχρονα και άτομα με οικονομική ευχέρεια πάσχουν από ουσιοεξάρτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αίτια είναι η περιέργεια του ανθρώπου για το απαγορευμένο και η φυγή από την πραγματικότητα και την ρουτίνα.
Τέλος, είναι φανερό ότι η κρίση που διέρχεται ο θεσμός της οικογένειας στις μέρες μας σπρώχνει τους νέους στις καταχρήσεις. Η απουσία στοργής, κατανόησης και θαλπωρής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα Άτομα τα οποία προέρχονται από «προβληματικές οικογένειες» συνήθως δεν έχουν τη ψυχική δύναμη που χρειάζονται, ώστε να αντισταθούν στα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν. Ως αποτέλεσμα, με τη πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, λόγω έλλειψης αντιστάσεων, να αναζητούν διαφυγή στα ναρκωτικά.
Καταλήγοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι σε καμία περίπτωση τα ναρκωτικά δεν είναι λύση των προβλημάτων που έχουμε εμείς οι νέοι αλλά μια βέβαιη πορεία προς τη παρακμή, την αλλοίωση του χαρακτήρα και ακόμη χειρότερα το θάνατο.

Συνέπειες
Άρθρο των μαθητριών της Α Λυκείου, Θέμελη Ιωάννα , Καραβασιλειάδου Δήμητρα, Καλαϊτζίδου Κατερίνα

Παρά το γεγονός ότι το κοινό συχνά χρησιμοποιεί τον όρο ναρκωτικά για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόμως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα της προσαρμογής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, στην Ιατρική ο όρος αυτός επιφυλάσσεται μόνο για τις ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν έντονη γενικευμένη καταστολή με αναλγησία, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη. Οι τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν σοβαρή αλλοίωση της προσωπικότητας του χρήστη, ανάλογα με τους βασικούς μηχανισμούς δράσης τους περιλαμβάνουν γενικώς τα ηρεμιστικά – υπνωτικά όπως είναι το αλκοόλ και τα αγχολυτικά φάρμακα, τα ναρκωτικά όπως είναι η ηρωίνη και η μορφίνη, τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η κοκαΐνη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα παραισθησιογόνα όπως το LSD και τις ουσίες μεικτής δράσης όπως το χασίς και η μαριχουάνα.
Παρακάτω εκτίθενται συνοπτικά οι πιο δημοφιλείς ψυχοτρόπες ουσίες, που διακινούνται παρανόμως και οι συνέπειες τους στον οργανισμό:
Μορφίνη, ηρωίνη: Ισχυρότατα κατασταλτικά, ακόμη και σε μικρές δόσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε μεγαλύτερες δόσεις εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, κώμα, θάνατος. Σε ενδοφλέβια χορήγηση, επιθετικές λοιμώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα. Η ταχεία επίτευξη ανοχής με τις ουσίες αυτές με αποτέλεσμα την ανάγκη αύξησης της δόσης για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα της νάρκωσης των αισθήσεων και της ευφορίας που επιδιώκει ο χρήστης, αποτελεί μία από τις αιτίες που η κατηγορία αυτή των ψυχοτρόπων προκαλεί άμεσα τόσους θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Κοκαΐνη: Ισχυρότατο διεγερτικό, που προκαλεί άμεσα έντονη διέγερση με έξαψη, ευφορία, ψευδαίσθηση αυξημένης ενέργειας. Λόγω ισχυρής διέγερσης των ζωτικών οργάνων, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, παραλήρημα, υπέρταση, υπερθερμία, θάνατος. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν συχνά την κοκαΐνη για οξεία αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας, σε χρόνια χορήγηση προκαλείται μείωση της σεξουαλικής ορμής, ανικανότητα και στειρότητα, λόγω εξάντλησης της ζωτικής εφεδρείας του οργανισμού.
LSD: Ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης με απελευθέρωση συναισθηματικών εκδηλώσεων, όπως κλάματος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόμο, την υπέρταση, την υπερπυρεξία.
Χασίς μαριχουάνα: Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιημένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
Το πρόβλημα του εθισμού ο κοινός παρανομαστής στα ψυχοτρόπα είναι η ανάπτυξη εθισμού στον χρήστη. Ο εθισμός περιλαμβάνει την εξάρτηση και την ανοχή Η ανάπτυξη της εξάρτησης έχει ως αποτέλεσμα το σύνδρομο στέρησης σε περίπτωση διακοπής της χορηγούμενης ουσίας. Η στέρηση μπορεί να είναι μόνο ψυχολογική στέρηση, ενδέχεται όμως στην περίπτωση ορισμένων ισχυρών ναρκωτικών ουσιών όπως της ηρωίνης, η κατάσταση να περιπλέκεται και από ισχυρή σωματική εξάρτηση που αναπτύσσεται ταχέως με εμφάνιση επίμονων σωματικών συμπτωμάτων (π.χ. έντονων πόνων σε όλο το σώμα) στην περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει στην διάθεσή του την ψυχοτρόπο ουσία. Η πρόκληση εξάρτησης αποτελεί συχνά τον βασικό στόχο των εμπλεκομένων στην πώληση των προϊόντων αυτών με την δωρεάν διάθεση των πρώτων δόσεων στους ανυποψίαστους χρήστες. Η ανοχή είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός συνηθίζει την ουσία με αποτέλεσμα οι ψυχοτρόπες δράσεις της ουσίας να επιτυγχάνονται μόνο με μεγαλύτερες δόσεις. Το πρόβλημα της ανάπτυξης ανοχής μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί ταχύς θανάτους από υπερβολική δόση, όπως συμβαίνει με την ηρωίνη. Η ποσότητα που απαιτείται για να προκληθεί εθισμός στην χρησιμοποιούμενη ουσία εξαρτάται τόσο από την ουσία όσο και από την ιδιοσυγκρασία του χρήστη και για αυτό δεν δύναται να καθοριστεί ιατρικώς μία γενική «ασφαλής, μη εθιστική» δόση.

ΟΚΑΝΑ_ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Επιμέλεια: Λειβαδιώτου Αναστασία – Φιλόλογος- θεολόγος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης