Ποιο κόσμο μας παρουσιάζει η τηλεόραση και πώς πρέπει εμείς να τη χρησιμοποιούμε;

Σταχυολογήματα από εργασία των μαθητών του 2ου τμήματος της Α” Τάξης

Η τηλεόραση έχει εισβάλει στα σπίτια όλων μας και έχει καταστεί το σημαντικότερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας ή Ενημέρωσης. Και ως τέτοιο, παρουσιάζει τον δικό της κόσμο. Το τηλεοπτικό προϊόν αρέσκεται στο να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα με χαρακτηριστικά ωραιοποιημένα, εξιδανικευμένα ή υπερβολικά, τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι, ο τηλεθεατής ενώ βιώνει μία συγκεκριμένη καθημερινότητα, πολλές φορές δέχεται τα μηνύματα μίας άλλης εικονικής, ενός κόσμου που δεν είναι αληθινός.

Απέναντι λοιπόν σ’ αυτά τα επίπλαστα στοιχεία, εμείς ως τηλεθεατές έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ζάπινγκ ή να κλείσουμε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Αυτή όμως είναι μία ελάχιστη αντίδραση σ’ αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε ως σκεπτόμενοι και νουνεχείς άνθρωποι.

Οφείλουμε να λειτουργούμε με κριτική σκέψη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προβληματιζόμαστε κατά πόσο αυτά που βλέπουμε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μας ωφελούν ως οντότητες. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, θα πρέπει να υψώσουμε τείχη αντίστασης και να αρνηθούμε την παραποίηση της πραγματικότητας μέσα από το τηλεοπτικό προϊόν.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε κι εμείς να βλέπουμε τηλεόραση: με κριτικό πνεύμα, με διάκριση και με προσωπική αξιολόγηση να αρνηθούμε οποιοδήποτε στοιχείο της τηλεόρασης μάς κάνει κακό…

Επιμέλεια: Γκουλέτσα Ευρώπη, οικονομολόγος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης