Άρθρο του μαθητή της Γ΄ Λυκείου Γιώργου Μέντα
Τι είναι ζωή; Που βρίσκεται το νόημά της; Πώς ορίζουμε το φαινόμενο αυτό που λέγεται ζωή; Συχνά ακούμε τέτοιες απορίες ολόγυρά μας. Αλλά κι εμείς οι ίδιοι, σε κάποια κρίσιμη στιγμή του προσωπικού βίου μας, θέτουμε αυτό το καίριο ερώτημα.
Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα σχετίζεται με ένα πλήθος υπαρξιακών ερωτήσεων που ταλανίζουν το μυαλό μας και δεν μπορούν να βρουν απάντηση ικανοποιητική, όπως π.χ. τι είναι αυτό που το λένε αγάπη. Το ίδιο συμβαίνει με τη ζωή: ζούμε τη ζωή, μα δε γνωρίζουμε ποιο είναι το αληθινό της νόημα. Κι όμως αυτό διακρίνει τον άνθρωπο από τα ζώα και τα παιδιά από την ηλικία των 5-10 χρονών αρχίζουν ρωτούν τους γονείς τους για το ποιο είναι το νόημα της ζωής επειδή δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα.
Όσοι δεν είμαστε πια μικρά παιδιά επιμένουμε να ρωτάμε για το νόημα της ζωής, ειδικά όταν βρεθούμε σε δύσκολες περιστάσεις, όπως είναι ο θάνατος ενός δικού μας ανθρώπου, ο πόνος, ο χωρισμός από το αγαπημένο μας πρόσωπο, κάποια αποτυχία στη σταδιοδρομία μας κτλ. Έτσι είναι φυσικό και λογικό που συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το νόημα της ζωής παρόλο που παραμένει πάρα πολύ δύσκολο να δώσουμε μια απάντηση με ακρίβεια.
Ποια απάντηση έχει να δώσει η Εκκλησία σε αυτήν την ερώτηση;
Ο Θεός είναι το πρότυπο της ζωής, η ίδια η ζωή, η αληθινή ζωή, η πηγή της ζωής. Όταν ο Μωυσής στο όρος Σινά συναντά τον Θεό και Του ζητά το όνομά Του, Εκείνος απαντά: (Εγώ είμαι εκείνος που είμαι, ο υπάρχων). Στην Καινή Διαθήκη αποκαλύπτεται σαφέστερα το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, στο πρόσωπο του Χριστού, που δηλώνει: (Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή, εκείνος που πιστεύει σ΄εμένα, κι αν πεθάνει, θα ζήσει, και καθένας που ζει κι εμπιστεύεται σ΄εμένα δε θα πεθάνει ποτέ). Οι Μαθητές Του που έζησαν μαζί Του πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, ονομάζουν τον Ιησού και ο Απόστολος Παύλος τον αποκαλεί Χριστό. Επομένως η ζωή αποκτά το πλήρες νόημά της, όταν σχετίζεται με την πηγή της ζωής.
Τώρα καταλαβαίνουμε κάπως καλύτερα γιατί είναι τόσο δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι είναι ζωή» όπως επίσης είναι δύσκολο να αποκριθούμε στην απορία «τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»; Γι’ αυτό ενώ όλοι μας ζούμε τη ζωή και ζητούμε την αγάπη, δυσκολευόμαστε να ορίσουμε αυτά τα δύο πιο ζωτικά μεγέθη της ύπαρξής μας. Δεν έχει όμως τόση σημασία να ορίσουμε την ζωή και την αγάπη, αλλά να ζούμε την ζωή και την αγάπη, γιατί ζω σημαίνει αγαπώ.
Επιμέλεια: Λειβαδιώτου Αναστασία: Φιλόλογος