Ναι στα όρια των εφήβων

Της μαθήτριας της Α Λυκείου, Κατερίνας Τάνη

Όπως είδαμε και στο απόσπασμα από τη συνέντευξη του J. K. Freud, ψυχαναλυτή, που μελετήσαμε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών με τίτλο «Γονείς και έφηβοι: μια διαρκής σύγκρουση», το ζήτημα των ορίων στους εφήβους προβληματίζει ένα μεγάλο πλήθος γονέων. Τα όρια θέτουν ένα μέτρο στη ζωή των εφήβων και όσο κι αν αυτό δεν είναι αρεστό, κάποια στιγμή θα ευγνωμονούν τους γονείς τους που δεν τους παραμέλησαν. Άραγε, τα όρια ή η ελευθερία είναι η καλύτερη λύση;
Αρχικά, χωρίς όρια τα παιδιά αισθάνονται μια ανασφάλεια και μια παραμέληση από τους γονείς. Όσο και αν οι έφηβοι επιζητούν αυτήν την ελευθερία, όταν τους δίνεται απλόχερα, νιώθουν κενοί και εγκαταλελειμμένοι. Η έλλειψη της έγνοιας και της φροντίδας προς τους νέους τούς δημιουργεί την ανάγκη να κλειστούν στον εαυτό τους. Όλο αυτό αργότερα μπορεί να οδηγήσει τους νέους να παρεκτραπούν σε αντιδραστικές ενέργειες, ώστε να δείξουν τον θυμό που τους προκάλεσε η παραμέληση. Τελικά, τα όρια δείχνουν στους εφήβους ότι κάποιος νοιάζεται για αυτούς και ότι θέλει να τους προφυλάξει από κάθε είδους κίνδυνο.
Επιπλέον, τα όρια κάνουν τον έφηβο να ωριμάσει. Οι νέοι περνούν διάφορες φάσεις στη ζωή τους και μία από αυτές είναι η εφηβεία. Στην εφηβεία έρχονται αντιμέτωποι με έντονες αλλαγές στην ψυχολογία τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να οδηγούνται σε επιπόλαιες αποφάσεις. Οι γονείς σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους πρέπει να επιβάλλουν τα όρια, αλλά μέσα από αυτό να τους δείχνουν το σωστό, να περνάνε το μήνυμα πως τα όρια που τους επιβάλλουν θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή. Το μέτρο στους εφήβους θα τους βοηθήσει να γίνουν σοβαρά και υπεύθυνα άτομα, στόχος για τον οποίο μάχονται πολλοί γονείς, δηλαδή την «ωρίμανση» των νέων.
Συμπερασματικά, τα όρια κατέχουν κύριο ρόλο στις ζωές των νέων, έχουν μεγάλη επίδραση στην ανατροφή τους. Οι γονείς θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα στους εφήβους, αλλά χρειάζεται να εγκαταλείψουν την υπερβολική συντηρητικότητα καθώς και οι ίδιοι κάποια στιγμή πέρασαν από αυτήν την ηλικία. Άλλωστε, γι’ αυτό βάζουν όρια, αφού έχουν ήδη αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.
Πρόταση Βιβλίου: Γονείς και έφηβοι: Μια διαρκής σύγκρουση, J. K. Freud

Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Σοφία Μιμιλίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης