Άρθρο της μαθήτριας της Γ Λυκείου Δάνιου Άννας
Τα «κοινωνικά δίκτυα» είναι ένας νέος όρος που εμφανίστηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια. Ο όρος αυτός αναφέρεται στις διαδικτυακές κοινότητες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι επικοινωνούν και ανταλλάσουν πληροφορίες, εικόνες, ιδέες και δεδομένα της προσωπικής τους ζωής. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα της επικοινωνίας και έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν παραδοσιακά μέσα, όπως το τηλέφωνο. Συνεπώς, θεωρείται ότι τα μέσα αυτά αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινής ζωής των σύγχρονων ανθρώπων.
Στη σημερινή εποχή τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στους χρήστες τους και ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι ασχολούνται περισσότερο με αυτά. Έτσι μέσω των κοινωνικών δικτύων οι νέοι μπορούν αρχικά να έλθουν πολύ πιο εύκολα σε επαφή με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι είτε βρίσκονται μακριά, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να συναναστραφούν δια ζώσης μαζί τους. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η επικοινωνία διευκολύνεται, οι αποστάσεις καταργούνται και η διατήρηση της επαφής με άλλους ανθρώπους γίνεται πιο αποτελεσματική από ποτέ. Ακόμη, προσφέρεται η δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις μεταδίδονται ταχύτατα μέσω των χρηστών, με αποτέλεσμα να μπορεί να ενημερωθεί κανείς για αυτά άμεσα, αν όχι τη στιγμή που συμβαίνουν.
Παρόλα αυτά τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι πάντα ασφαλή και αξιόπιστα και η χρήση τους μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η μετάδοση πληροφοριών μέσω μη ελεγχόμενων πηγών ενημέρωσης, όπως τα κοινωνικά δίκτυα με μεγάλη ευκολία μπορεί να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Επομένως, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Κατ΄ αρχήν οι γονείς οφείλουν να εξηγούν στα παιδιά τους τους κινδύνους του κόσμου του διαδικτύου. Σήμερα, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, έχοντας άγνοια κινδύνου και μη γνωρίζοντας από τι πρέπει να προφυλαχθούν, συχνά γίνονται θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Για αυτόν τον λόγο οι γονείς πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους κα να τους εξηγούν γιατί το διαδίκτυο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και πως μπορούν να προστατευτούν από αυτό.
Έπειτα, οι ίδιοι οι νέοι από τη πλευρά τους, θα πρέπει να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Στη σημερινή εποχή, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων στον χώρο των κοινωνικών δικτύων. Αν και αυτό δεν είναι πάντα αρνητικό, η αλόγιστη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, αφού είναι γνωστό ότι οτιδήποτε δημοσιοποιείται παύει να είναι ιδιωτικό.
Συνοψίζοντας, τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Τα οφέλη που προσφέρουν στην καθημερινότητα του ατόμου είναι πολλά και οι δυνατότητες που του δίνουν απεριόριστες. Οι κίνδυνοι όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Κατά συνέπεια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση τους και φυσικά σωστή ενημέρωση από μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να ωφεληθεί από αυτά αποφεύγοντας τους κινδύνους.
Επιμέλεια: Λειβαδιώτου Αναστασία- φιλόλογος-θεολόγος