«BATH BOMBS» ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ

Άρθρο των μαθητριών Γ λυκείου: Γρατσωνίδου Ξένια, Κώστα Μαρία, Μουράτσι Χρυσάνθη, Παπαδοπούλου Μαρία, Χουβαρδά Ευδοκία

Στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας, αποφασίσαμε με την καθηγήτρια να φτιάξουμε τις δικές μας μπάλες μπάνιου, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό το κεφάλαιο των οξέων-βάσεων, διότι αυτό ήταν αρκετά περίπλοκο, καθώς επίσης να γίνει και περισσότερο διαδραστικό και διασκεδαστικό το μάθημα της χημείας.
Αφού φορέσαμε τα γάντια μας, ξεκινήσαμε ζυγίζοντας τα στερεά υλικά μας. Χρησιμοποιήσαμε κιτρικό οξύ (ξινό) και όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), πρώτες ύλες που υπάρχουν στην κουζίνα. Οι δύο αυτές ενώσεις όταν βρεθούν σε υδατικό περιβάλλον, αντιδρούν και δίνουν αναβράζουσα δράση στις μπάλες μπάνιου, την οποία χρειαζόμαστε για να διαλυθούν και να απελευθερωθούν τα άλατα και τα αρώματα στο μπάνιο μας. Ύστερα από μια πολύ καλή ανάμειξη των στερεών υλικών, προσθέσαμε με προσοχή το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατέψαμε γρήγορα μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή. Στο μείγμα αυτό προσθέσαμε επιπλέον κίτρινο χρώμα κουρκουμά, ή μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η πρώτη μας προσπάθεια απέτυχε καθώς η λίγο περισσότερη ποσότητα του υγρού μείγματος (νερού-οινοπνεύματος) ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η αντίδραση εξουδετέρωσης και το μίγμα να φουσκώνει και να απλώνει. Όμως, δεν πτοηθήκαμε, ξεκινήσαμε μια δεύτερη προσπάθεια με τις απαραίτητες διορθώσεις. Τέλος, για να γίνουν αρωματικές οι μπάλες, βάλαμε από 10 περίπου σταγόνες άρωμα μπανάνας στο μίγμα με κίτρινο χρώμα και άρωμα λεβάντας στο μίγμα με μπλε χρώμα.
Η διαδικασία αυτή μας ήταν πάρα πολύ ευχάριστη, παρόλο που αποτύχαμε την πρώτη φορά, δεν τα παρατήσαμε και το τελικό αποτέλεσμα μας ενθουσίασε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς να κάνετε τις δικές σας μπάλες μπάνιου, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή:
Υλικά για bath bombs
- 40 g σόδα φαγητού (οξινοανθρακικό νάτριο)
- 20 g κιτρικό οξύ (ξινό)
- 10 g άλατα (επταένυδρο θειικό μαγνήσιο)
- 10 g άνθος αραβοσίτου
- 2-5 ml διάλυμα αιθανόλης (οινόπνευμα) 70%
- 3 ml ηλιέλαιο
- 10 σταγόνες αρωματικό αιθέριο έλαιο
- 5 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΒΑΤΗ ΒΟΜΠΣ

Επιμέλεια: Καρακασίδου Παναγιώτα, Χημικός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης