Βιβλιοπαρουσιάσεις

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των βιβλίων!!!

Σ” αυτή τη στήλη θα υπάρχουν άρθρα για ποικίλα βιβλία μέσω των οποίων μπορεί ο καθένας να γνωρίσει διάφορους συγγραφείς και να μεταφερθεί μέσα από την ανάγνωση σε μαγευτικούς κόσμους.

Τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο η ανάγνωση βιβλίων είναι ευρέως γνωστά,  αφού η ενασχόληση με τη λογοτεχνία ωφελεί το άτομο σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Καταρχάς η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων αποτελεί την ιδανική μορφή ψυχαγωγίας, διότι προσφέρει στο άτομο μια πολύτιμη διέξοδο από την κούραση και την ένταση της απαιτητικής και κουραστικής καθημερινότητας. Το άτομο απομακρύνεται για λίγο από τα προβλήματα της προσωπικής του ζωής και «ταξιδεύει» σε νέους ή διαφορετικούς κόσμους, βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες μέσα από τη δράση των λογοτεχνικών ηρώων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουμπέρτο Έκο στο βιβλίο του «Αναμνήσεις επί χάρτου», όπου υπερασπίζεται τη βιβλιοφιλία, «όποιος διαβάζει βιβλία, ζει πολλές ζωές». Έτσι, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων προσφέρει μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα, καθώς το άτομο έχει την ευκαιρία να βιώσει με τρόπο έμμεσο δυσκολίες και τραγικά επεισόδια, αλλά και αποφάσεις που αλλάζουν δραματικά τη ζωή ενός ανθρώπου, και να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς θα συλλογίζεται πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος σε μια τέτοια περίπτωση ή πώς θα αντιμετώπιζε μια τέτοια δυσκολία. Επίσης η ανάγνωση βιβλίων εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και βοηθάει στην γλωσσική και εκφραστική ανάπτυξη, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους μαθητές.  Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κέρδος, καθώς μέσω της γλωσσικής αυτής καλλιέργειας το άτομο διευρύνει, όχι μόνο τις εκφραστικές του δυνατότητες, αλλά και την ικανότητά του να διατυπώνει με μεγαλύτερη ορθότητα τις σκέψεις του στην έκθεση και να κατανοούν πιο δύσκολα κείμενα. Επομένως η μελέτη και η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει τόσο στη μόρφωση όσο και στην ψυχαγωγία των ατόμων.

 

                                                                                                           Μαρία Μισχοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης