ΣΏΣΕ τη ΓΗ, τη ΓΗ μας !

Της Φανής Θεοδοσιάδου 

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια διαφήμιση ή δει κάποιο ντοκιμαντέρ σχετικά με το περιβάλλον και το κίνδυνο καταστροφής του, κι όμως όλα αυτά μας φαίνονται τόσο οικεία και γνώριμα που ούτε στιγμή δε σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε λίγο από το τόσο πολύτιμο χρόνο μας και να προσέξουμε τι αναφέρεται…Έχουμε αναρωτηθεί γιατί γίνεται αυτό; Πολύ απλά επειδή θεωρούμε τη ΓΗ μας δεδομένη και «αθάνατη»!

Με αφορμή μια πρόσφατη ταινία-ντοκιμαντέρ, ονόματι “A Life on Our Planet”, η οποία παρουσιάζει τα επίπεδα, που αφορούν το κλίμα και τις συνθήκες διαβίωσης όλων των έμβιων οργανισμών, από τα οποία έχει περάσει και θα περάσει ο πλανήτης, αλλά και τις συνέπειες των ανθρώπινων ενεργειών με το πέρασμα των χρόνων , θα ήθελα να παρουσιάσω μερικές απλές και εύκολες καθημερινές συνήθειες που μπορεί καθένας μας να υιοθετήσει ώστε να σώσουμε τούτη τη πολύτιμη ΓΗ.

Αρχικά, μια αρκετά διαδεδομένη ενέργεια για τη διάσωση του πλανήτη είναι η  δεντροφύτευση. Αυτό θα ήταν δύσκολο όμως για κάθε έναν ξεχωριστά, άρα θα μπορούσαν σχολεία και , γενικά, φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις να διοργανώσουν ομαδική δεντροφύτευση. Εναλλακτικά, μπορείς να προμηθευτείς φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα και αναζωογονούν την ατμόσφαιρα απορροφώντας πλήθος ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη, αν ζεις σε σπίτι με κήπο, γιατί όχι, φύτεψε εκεί μερικά από τα αγαπημένα σου είδη δέντρων!

2

Μια επιπρόσθετη πράξη για να συμβάλλεις στη διατήρηση του περιβάλλοντος αποτελεί η μείωση χρήσης του αυτοκινήτου -ευθύνεται για το 75-90% ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις!. Χρησιμοποίησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε κοντινές αποστάσεις επίλεξε να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο, ηλεκτρικό πατίνι ή και τα πόδια σου, αλλιώς δεν είναι κακή επιλογή το λεγόμενο car pooling, δηλαδή η μεταφορά πολλών ατόμων  στην ίδια διαδρομή με μόλις ένα αυτοκίνητο. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις πως τα υβριδικά αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερη από τη μισή βενζίνη από τα υπόλοιπα!

Είναι από τις πιο σημαντικές αλλαγές που όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να εφαρμόσουμε στη ζωή μας : η ελάττωση πλαστικού. Μην θεωρείς τη χρήση υφασμάτινης ή πολλαπλών χρήσεων σακούλα συνήθεια ξεπερασμένη, καθώς έτσι μειώνεις αισθητά το κίνδυνο που έστω και μία πλαστική σακούλα εγκυμονεί για το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή (μια τέτοια  σακούλα κατασκευάζεται σε 1 δευτερόλεπτο, χρησιμοποιείται 10 λεπτά και διαλύεται σε 50 τουλάχιστον χρόνια). Επιπλέον, αντικατέστησε το πλαστικό μπουκαλάκι με ένα γυάλινο παγούρι.

Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι να ελέγχεις όσο μπορείς την ενέργεια που σπαταλάς καθημερινά. Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση, προσάρμοσε το θερμοστάτη σου σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι συνήθως και φόρεσε την αγαπημένη σου ζακέτα. Κάθε φορά που βγαίνεις από ένα δωμάτιο κλείσε το φως, προσπάθησε να χρησιμοποιείς λιγότερο το σταθερό σου υπολογιστή, μιας και εκλύει έως και 250 κιλά αερίων του θερμοκηπίου μέσα σε ένα χρόνο αν λειτουργεί 5 ώρες σε καθημερινή βάση. Γίνε ενεργειακά αυτόνομος τοποθετώντας ηλιακά πάνελ ή, απλά, επένδυσε στην ηλιακή ενέργεια, δε θα χάσεις. Α, και μη ξεχνάς να ρίχνεις τις ηλεκτρικές συσκευές και τις μπαταρίες στους ειδικούς κάδους- μια μπαταρία από κάδμιο μπορεί να μολύνει μέχρι και 600.000 λίτρα νερού!

3

 

Γνώριζες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται κάθε χρόνο από τη λειψυδρία;  Χρειάζεται να είσαι πολύ προσεχτικός με τη σπατάλη του νερού…Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή χωρίς λόγο, κυρίως όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, πλύνε το αυτοκίνητο σου με κουβά κι όχι με λάστιχο, μην ξεπλένεις τα πιάτα προτού τα βάλεις στο πλυντήριο πιάτων , αλλά επέλεξε να τα καθαρίζεις με μια πετσέτα. Έτσι, εξοικονομείς έως 40 λίτρα νερό τη μέρα!

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να προσφέρεις στο περιβάλλον κάνοντας ανακύκλωση ή κομποστοποίηση ή και συνδυασμό των δύο. Δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο από το να ξεχωρίζεις τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες (αλουμίνιο-πλαστικό-γυαλί-χαρτί), όσον αφορά την ανακύκλωση. Αναφορικά με τη κομποστοποίηση αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να συλλέγεις τα οργανικά σου απορρίμματα σε έναν κάδο σε εξωτερικό χώρο- δύσκολο;

Τελευταία μα όχι λιγότερο σημαντική συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις είναι ο υπερκαταναλωτισμός. Εστίασε στις σχέσεις και τους ανθρώπους, όχι στα αγαθά! Επίλεξε ρούχα ανθεκτικά στο χρόνο και τη χρήση, επαναχρησιμοποίησε τα αλλάζοντας τα, μην απαλλάσσεσαι από αυτά με το πρώτο σκίσιμο, επισκεύασέ τα. Το αγγλικό σλόγκαν “3R’s: recycle-repair-reuse” είναι το κατάλληλο σύνθημα.

Μετά από όλα όσα διάβασες πιστεύω πως κάτι μπορείς να κάνεις κι εσύ. Μη κλείνεις να μάτια, δεν υπάρχουν περιθώρια. Ήδη η ΓΗ μας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Κόβονται 15 δις δέντρα ετησίως, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς, εξαφανίζονται είδη ζώων…τί άλλο πρέπει να γίνει για να αφυπνιστούμε; Ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του ενάντια στη καταστροφή της ΓΗΣ, ας σώσουμε τη ΓΗ, τη ΓΗ μας!

 

Φανή Θεοδοσιάδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης