Εκδρομή της Γ΄ Λυκείου Λαγκαδικίων στην Βουδαπέστη και στην Πράγα

Εκδρομή της Γ΄ Λυκείου Λαγκαδικίων στην Βουδαπέστη και στην Πράγα

Του μαθητή της Γ Λυκείου, Ηλιόπουλου Αργύρη

Οι τελειόφοιτοι του ΓΕΛ Κορώνειας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα 6ημερο ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη, στην Ουγγαρία και στην Τσεχία. Ύστερα από πολλή προσπάθεια και προετοιμασία, έφτασε η μέρα της εκδρομής.

IMG_0355IMG_0318 IMG_0302 IMG_0351

  • Η πρώτη μέρα ήταν και η πιο αγωνιώδης, αφού όλοι περιμέναμε πώς και πώς να ξεκινήσει το ταξίδι μας. Η διαδρομή μας ξεκινούσε από το αεροδρόμιο Μακεδονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Βουδαπέστης. Την ώρα που προσγειωθήκαμε είχαμε τεράστια αγωνία για το τι μας περιμένει εξερευνώντας τη Βουδαπέστη. Πριν από την άφιξή μας στο ξενοδοχείο, κάναμε μια αναγνωριστική βόλτα στην πανέμορφη Βουδαπέστη. Αρχικά, βγήκαμε σε μια πολύ κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, και περπατήσαμε στους κεντρικούς δρόμους της Βουδάπεστης. Μετά από μια δίωρη βόλτα, ανεβήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε στην πιο γνωστή πλατεία της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, την Πλατεία των ηρώων. Η αρχιτεκτονική και τα αγάλματα αντιπροσώπευαν τη πλατεία. Ήταν έξι καβαλάρηδες και στη μέση τους βρισκόταν η Παναγία. Όλα φαίνονταν εκθαμβωτικά. Γύρω από την πλατεία υπήρχαν μουσεία καθώς και πανέμορφα μεσαιωνικά κάστρα, όπως το μουσείο καλών τεχνών της Βουδαπέστης. Απολαύσαμε στο έπακρο το μέρος αυτό και αργότερα γυρίσαμε πίσω στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, διότι το βράδυ θα πηγαίναμε για βαρκάδα. Ανεβήκαμε σε ένα σκάφος το οποίο διέσχιζε τον ποταμό Δούναβη. Ήταν αδιαμφισβήτητα η καλύτερη βαρκάδα που έχουμε κάνει. Ο φωτισμός των παλιών κτηρίων, οι φωτεινές γέφυρες, το γνωστό κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, καταφέρνουν μέχρι και σήμερα να τραβάνε τα βλέμματα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μαθητών μας να μη χορταίνουν τη βόλτα! Η πρώτη μέρα στη Βουδαπέστη είχε φτάσει στο τέλος της.
  • Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα πρωινό στο ξενοδοχείο. Μετά το πρωινό ετοιμαστήκαμε για μια πολύ κουραστική ημέρα, αφού θα γυρνούσαμε στο ξενοδοχείο αργά το απόγευμα. Η βόλτα ξεκίνησε με την πρώτη στάση να είναι η όπερα της Βουδαπέστης. Μάθαμε ότι η όπερα ήταν από τις πρώτες όπερες που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Η αρχιτεκτονική και το στυλ του κτηρίου ήταν πολύ ιδιαίτερο. Μέσα στον κεντρικό χώρο της όπερας, υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που δυστυχώς δεν μπορούσες να τις παρατηρήσεις όλες. Η ηχώ του χώρου ήταν καταπληκτική, καθώς σε σημεία μπορούσες να ακούσεις το ίδιο παντού. Επίσης, όλο το κτήριο ήταν γεμάτο από χρυσό, καθώς υπήρχαν πολλά αγάλματα. Μετά από τη ξενάγηση της όπερας κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης, βλέποντας πολύ όμορφα μέρη. Η επόμενη ξενάγηση ήταν η εκκλησία του Αγίου Στέφανου. Ο Άγιος Στέφανος, μια μεγαλειώδης εκκλησία η οποία έχει ύψος περίπου 70 μέτρα και είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο μετά το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στον Προμαχώνα των ψαράδων. Είναι ένας λόφος ο οποίος είναι σαν χωριό, περικυκλωμένο από τείχος, ενώ μέσα του έχει ένα εκθαμβωτικό κάστρο, καθώς και μια μεγάλη εκκλησία με εξίσου πολλά αγάλματα. Μείναμε την υπόλοιπη μέρα εκεί εφόσον είχε πολλά αξιοθέατα που θα μπορούσε να επισκεφτεί ο καθένας μας. Στη συνέχεια, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε. Το απόγευμα, πολλά άτομα από τη τάξη προτίμησαν να επισκεφτούν μια από τις πιο διάσημες και όμορφες καφετέριες, το New York Cafè. Ένα μέρος του κτηρίου ήταν ξενοδοχείο, ενώ το υπόλοιπο ήταν καφετέρια. Οι εντυπώσεις ήταν πραγματικά απίστευτες! Σχεδόν όλο το μαγαζί ήταν γεμάτο χρυσό, απεικονίζοντας τοιχογραφίες στο ταβάνι του κτηρίου από Μεσαίωνα. Αργότερα το βράδυ, επισκεφτήκαμε μια παραδοσιακή ταβέρνα όπου θα μας παρουσίαζαν ένα ουγγρικό παραδοσιακό συγκρότημα, χορούς από την κουλτούρα τους. Το συγκρότημα λεγόταν ‘’ τσιγγάνικα βιολιά ‘’. Ήταν μια από τις ωραιότερες βραδιές με πολύ κέφι και χορό.

IMG_0422  IMG_0390 IMG_0391  IMG_0395      IMG_0409 IMG_0413  IMG_0419

  • Η Τρίτη μέρα ήταν η μέρα που θα ταξιδεύαμε οδικώς από τη Βουδαπέστη στη Πράγα. Ξυπνήσαμε το πρωί, έχοντας αρκετή όρεξη, ώστε να γυρίσουμε για τελευταία φορά τους δρόμους της Βουδαπέστης. Καθώς περνούσαν οι ώρες μέσα στο λεωφορείο, ξεκίνησαν να γίνονται βασανιστικές, διότι ήταν ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι. Μετά από 8 ώρες, επιτέλους φτάσαμε στον προορισμό μας. Αυτό που αντικρίσαμε όταν φτάσαμε στη Πράγα ήταν αξιολάτρευτο! Η πόλη ήταν σαν ένα παραμύθι! Τα κτήρια ήταν δομημένα πολύ όμορφα, ήταν χρωματιστά και ο κόσμος, σε αντίθεση με την Ουγγαρία ήταν πολύ πιο ζεστός και πρόσχαρος. Είχαμε στη διάθεση μας αρκετό ελεύθερο χρόνο, για να γνωρίσουμε την πόλη.

IMG_0399IMG_0402

  • Η επόμενη μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί αφού φάγαμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο. Επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό-κάστρο της Πράγας. Η όψη του κτηρίου ήταν επιβλητική με τεράστιους τρούλους και πολύ εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια που επισκεφτήκαμε. Στον εσωτερικό χώρο είχε θέσεις που συγκεκριμένες μέρες εκεί γίνονται λειτουργίες, ενώ σε κάθε γωνία έχει την δική του θεματική. Στη συνέχεια αποχωρήσαμε από τον ναό και κατευθυνθήκαμε στην παλιά πόλη για μια πρώτη βόλτα. Διασχίσαμε την γέφυρα του Καρόλου όπου δεξιά και αριστερά από αυτή υπήρχαν αγάλματα που απεικόνιζαν διάφορες προσωπικότητες γνωστών θεών και περίπου στην μέση αυτής σε μεγαλύτερο άγαλμα τον ίδιο τον Κάρολο για τον οποίο χτίστηκε αυτή η γέφυρα. Αφού περάσαμε την γέφυρα και κατευθυνόμενοι στην γέφυρα της παλαιά πόλης όπου και είδαμε το αστρολογικό ρολόι της Πράγας καθώς και ένα μεγάλο κάστρο στην κεντρική πλατεία ενώ στο κέντρο της υπήρχε και ένα συντριβάνι. Ο χρόνος που μας ανέθεσαν ήταν αρκετά επαρκής ώστε να εξερευνήσουμε τα πανέμορφα στενά της Πράγας. Αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση στην πόλης της Πράγας ήταν τα πελώρια κάστρα σε κάθε γωνιά όπου το καθένα ήταν μοναδικό, ήταν όλα τόσο λεπτομερής και φανταστικά που δεν προλάβαινες να τα χορτάσεις όλα. Αφού τελείωσε η βόλτα μας επιστρέψαμε στο καινούριο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. Στο ξενοδοχείο αυτό διέθετε χώρο για Μπόουλινγκ και εννοείται πως το εκμεταλλευτήκαμε πλήρως!

IMG_0437IMG_0439IMG_0448

  • Η πέμπτη και προ τελευταία μέρα μας έφερε στο Κάρλοβι Βάρυ. Είναι λουτρόπολη που βρίσκεται έξω από την πόλη της Πράγας με σαράντα χιλιάδες κατοίκους όπου κατοικούν εκεί. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από το ξενοδοχείο, αφού φάγαμε καλό πρωινό, διότι θέλαμε να ξοδέψουμε όλη μας την μέρα εκεί. Μετά από το δίωρο ταξίδι φτάσαμε και ξεκινήσαμε χωρίς καθυστερήσεις την ξενάγηση. Μέσα από την πόλη περνούσε ένα ποτάμι, καθώς τριγύρω υπήρχαν χρωματιστά κτήρια τα οποία έκαναν την τέλεια αντίθεση για μια καταπληκτική εικόνα. Ήταν το μόνο διαφορετικό μέρος από όλα όσα είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες. Αφού περπατήσαμε παράλληλα στο ποταμάκι βρεθήκαμε στα γνωστά Λουτρά όπου κανένας από την τάξη δεν επιχείρησε να μπει μέσα. Μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο όπου εκεί βρισκόταν και τα Λουτρά υπήρχε ένα μεγάλο συντριβάνι που πετούσε καυτό νερό. Αφού μας άφησαν ελεύθερους μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε ο καθένας με την παρέα του την μικρή πόλη όμως δεν καταλήξαμε πουθενά αλλού από ένα καφέ. Αμέσως μετά θελήσαμε να πάρουμε μερικά σουβενίρ για να θυμόμαστε αυτό το πανέμορφο μέρος. Ενώ σουρούπωνε, αποφασίσαμε να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο, έχοντας εξαντλήσει για άλλη μια φορά όλες μας τις δυνάμεις.
  • Την έκτη και τελευταία μέρα, ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί και μαζέψαμε όλοι τα πράματα μας ώστε να αποχωρήσουμε από το ξενοδοχείο. Ενώ επισκεφτήκαμε μερικά μουσεία, μας δόθηκε απεριόριστος ελεύθερος χρόνος ώστε να εξερευνήσουμε ο καθένας με τη παρέα του για τελευταία φορά τα στενά της Πράγας. Αργά το απόγευμα, είχαμε συνάντηση έξω από έναν μεγάλο ναό, για να παρακολουθήσουμε μια συναυλία κονσέρτο. Αφού τελείωσε η συναυλία, συναντηθήκαμε στο κέντρο της πόλης με τους καθηγητές μας, για να αποχωρήσουμε από τη πόλη της Πράγας. Κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο και η εκδρομή έφτασε στο τέλος της.
  • Σκεπτόμενοι όλα τα προηγούμενα, η εκδρομή μας στη Βουδαπέστη και Πράγα ήταν για όλους τους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις αναμνήσεις που έχουμε.

IMG_0440

 

Επιμέλεια: Αλβανίδου Γεωργία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης