Ποδόσφαιρο: Το νούμερο ένα άθλημα στον κόσμο

Του μαθητή της Γ Λυκείου, Αργύρη Ηλιόπουλου

Ποδόσφαιρο: μία λέξη, εκατομμύρια έννοιες και εκατομμύρια συναισθήματα… Από τη «φτώχεια» του κατώτατου ποδοσφαίρου, από τις υποβαθμισμένες συνθήκες ποδοσφαίρου, στη «χλίδα» των ποδοσφαιρικών αστέρων. Από τα ακατάλληλα γήπεδα που σε αποτρέπουν να παίξεις ποδόσφαιρο, στα «μεγάλα σαλόνια» του αθλήματος αυτού παγκοσμίως. Απεριόριστες χαρές, άπειρες λύπες, ατελείωτο πάθος και σεβασμός. Μιλάμε για το πιο διάσημο, το πιο περιζήτητο, το πιο ενθουσιώδες άθλημα που όλων των εποχών!

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την έννοια του «ποδοσφαίρου». Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των 11 παικτών με μια σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πρασίνου χρώματος και ένα μεταλλικό πλαίσιο στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές, το «τέρμα». Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ». Οι παίκτες χειρίζονται την μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή τι κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού, το οποίο διεξάγεται σε δυο ημίχρονα των 45΄ το καθένα, κερδίζει τον αγώνα. Εάν καμία από τις δυο ομάδες δεν σημειώσει τέρμα, το παιχνίδι λήγει ισόπαλο.
ποδοσφαιρο 1

Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνται με αυτό περισσότεροι από 250 εκ. αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη. Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διαφορά επίπεδα: από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από 11 παίκτες, παιδιά ή ενήλικες σε ένα οποιοδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δυο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από 100.000 ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Η οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η FIFA, η οποία διεξάγει τη κορυφαία διασυλλογική και ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, γνωστό και ως mundial. Σε αυτήν τη διοργάνωση έχουν αγωνιστεί τεράστιοι «θρύλοι του αθλήματος», όπως ο «κυρίαρχος» των τίτλων του mundial, Pelè, 3 φορές πρωταθλητής κόσμου, το 1958, το 1962, και το 1970, σε μόλις 4 συμμετοχές του σε mundial. Μέχρι τώρα κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα mundial. Στη συνέχεια ακολουθούν τεράστιοι παίκτες οι οποίοι έχουν αφήσει την ψυχή τους στους χώρους των γηπέδων, όπως ο Maradona, 2 φορές πρωταθλητής κόσμου, οι Lionel Messi και Gerd Müller, από μία φορά αντίστοιχα και άλλοι.

ποδοσφαιρο 2

Τα συναισθήματα μου είναι αμέτρητα και αυτά που θέλω να γράψω για το ποδόσφαιρο είναι ακόμη περισσότερα. Ασχολούμαι με αυτό από το 2013, οπότε και ξεκίνησα τη καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκα στην πρώτη μου ομάδα για 10 συνεχόμενα χρόνια, όπου έμαθα τα βασικότερα για το ποδόσφαιρο και άλλα πολλά που θα με βοηθούσαν στη συνέχεια. Όμως, τα τελευταία χρόνια βελτιώνομαι όλο και περισσότερο μεσά από καθημερινές προπονήσεις και συνεχείς θυσίες, και έτσι συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω μια νέα αρχή. Πήρα, λοιπόν, μεταγραφή σε μια ομάδα καλύτερη από την προηγούμενη και υψηλότερου επιπέδου. Αυτή η αλλαγή μού έδωσε να καταλάβω ότι τα πράγματα δεν θα μείνουν ποτέ ίδια και πρέπει με τον καιρό να αλλάζουμε σαν άνθρωποι και να ωριμάζουμε όλο και περισσότερο. Πλέον, έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου η καριέρα μου είναι κομβική για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που μου δίνει ώθηση να προχωρήσω παρακάτω και να βελτιώνομαι διαρκώς. Έτσι, προσβλέπω σε ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο του ποδοσφαίρου εφόσον βρίσκομαι μόλις στην ηλικία των 17.

Αργύρης Ηλιόπουλος (1)Συνοπτικά, το ποδόσφαιρο έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλώς ένα άθλημα που αφορά μόνο τον αγωνιστικό τομέα, αλλά σφυρηλατεί ψυχικά ανθεκτικούς και αυτοπειθαρχημένους ανθρώπους. Ένας ολοκληρωμένος παίκτης, για παράδειγμα, πρέπει να έχει σωστή παιδεία και χαρακτήρα, να πειθαρχεί στον προπονητή του, να απολογείται στον αντίπαλο για πρόσκληση τραυματισμού, να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, να δέχεται με αξιοπρέπεια την ήττα και πάνω από όλα να σέβεται τον εαυτό του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης