Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Μέσα στα πλαίσια πραγματοποίησης διδακτικών επισκέψεων σε χώρους ιδιαίτερης επιστημονικής, πολιτισμικής και ιστορικής αξίας οι μαθητές της Α Λυκείου του ΓΕΛ Κορώνειας μαζί με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2023 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στα εκθέματα και παρακολούθησαν χωρισμένοι/νες σε  ομάδες  δύο εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και να ταξιδέψει στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα και να ανακαλύψει τη συνέχεια και σχέση του χτες με το σήμερα. Το οπτικοακουστικό υλικό και οι οθόνες αφής που πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση πληροφορούν για ειδικότερα ζητήματα, ολοκληρώνοντας την εικόνα του επισκέπτη για την ιστορία του Μουσείου.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 3
Παρακάτω παραθέτουμε σχόλια και εντυπώσεις δύο μαθητριών του σχολείου από την επίσκεψη αυτή.

Της μαθήτριας της Α Λυκείου Σοφίας Αδελφοπούλου (Α1)

Κατά την εποικοδομητική μας επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εμείς, οι μαθητές της Α Λυκείου από το ΓΕΛ Κορώνειας, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πιο παραστατική εικόνα αυτού του αξιόλογου πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η ομάδα μας ασχολήθηκε με αφοσίωση στην ιστορία που αφορούσε τις ενδιαφέρουσες σφραγίδες που υπήρχαν προσκολλημένες στα γράμματα της εποχής. Όλα τα παιδιά αφού παρακολουθήσαμε ευδιάθετα το θεωρητικό κομμάτι, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του. Επομένως τα αξιόλογα μέλη του μουσείου, μας επέτρεψαν να σφραγίσουμε ένα γράμμα σύμφωνα με τις συνήθειες του πολιτισμού του Βυζαντίου. Μας εξέπληξε η φαντασία και η δημιουργικότητα που είχαν οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας καθώς οι απεικονίσεις αλλά και η αξία της κάθε σφραγίδας ήταν μοναδική! Εν κατακλείδι μπορούμε όλοι να ομολογήσουμε πως αυτή η δραστηριότητα μας άγγιξε και ευελπιστούμε όλοι οι μαθητές της περιοχής αλλά και οι γονείς τους και να επισκεφτούν αυτόν τον χώρο!

Της μαθήτριας της Α Λυκείου Ευθυμίας Κωστακίδου (Α2)

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα πολύ ξεχωριστό και ενδιαφέρον μουσείο γιατί εκτός από τις πληροφορείς που μας δίνονται και στα υπόλοιπα μουσεία μας τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον γιατί χρειάστηκε να κάνουμε δραστηριότητες σε 2 διαφορετικές ομάδες. Στην ομάδα που βρισκόμουν εγώ έπρεπε να χωριστούμε σε 4 ομάδες και με την βοήθεια των καρτών οπού μας έδωσαν να βρούμε αντικείμενα που βρισκόταν σε διαφορές αίθουσες του μουσείου, στην συνεχεία έπρεπε πάλι με την βοήθεια των καρτών να ανακαλύψουμε από μονοί μας τι ήταν και σε τι χρησίμευαν τα αντικείμενα σε εκείνη την εποχή και έπειτα να το παρουσιάσουμε στις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό γινόταν αντίστοιχα και για της υπόλοιπες ομάδες. Όλα τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ και ήταν το πρώτο μουσείο που θα θέλαμε να επισκεφτούμε ξανά. Μακάρι να γίνουν περισσότερα τέτοιου είδους μουσεία που θα προσελκύσουν έτσι περισσότερα παιδιά.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης