Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 το τμήμα Β’3 του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ψηφιακό κινητό θεματικό πάρκο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εκδρομή άρχισε με την επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα ενόψει της επικείμενης εορτής του Πολιούχου. Εκεί οι μαθητές προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, η οποία φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των «Πρωτοκλητείων» στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Επόμενη στάση… Το μουσείο! Αποτελείται από δώδεκα λυόμενα ( κοντέινερ) που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα σύστημα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, εικονικά βιβλία).
Στην υποδοχή οι μαθητές συνάντησαν το ολόγραμμα της ξεναγού ντυμένη με την αυθεντική παραδοσιακή φορεσιά, η οποία φυλάσσεται στο μουσείο Αθηνών. Στην συνέχεια παρακολούθησαν δυο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το πρώτο πραγματευόταν τα γεγονότα καθ’ όλη την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στις περιοχές εκτός Δυτικής Ελλάδας, ενώ το δεύτερο εστίαζε στην περιοχή μας.
Ο χώρος που ακολούθησε ήταν αφιερωμένος στα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στα πεδία μάχης. Ο τρόπος που παρουσιάζονταν τα όπλα επέτρεπε στου επισκέπτες να παρατηρήσουν κάθε λεπτομέρειά τους. Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν η επαφή των παιδιών με εικονικά βιβλία τα οποία, όπως τόνισε ο ξεναγός αποτελούν το μέλλον και δεν είναι καθόλου απίθανο να τα συναντήσουμε στα σχολεία, αντικαθιστώντας τα αναλογικά βιβλία.
Η αίθουσα με τα VR γυαλιά ήταν αυτό που περίμεναν όλοι! Είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν πέντε εικονικές μάχες, η πλειοψηφία επέλεξε την «ναυμαχία των Πατρών» και την «Έξοδο του Μεσολογγίου». Ήταν τόσο ζωντανά και ενδιαφέροντα όσα είδαν και έμαθαν με τόσο άμεσο τρόπο.
Η ξενάγηση τελείωσε στην αίθουσα των παιχνιδιών – παζλ, κρεμάλα, παιχνίδια μνήμης και γεωγραφίας – για να εμπεδώσουν τις νέες γνώσεις και να τελειώσει ευχάριστα η διαμονή τους στο μουσείο. Το κορυφαίο στιγμιότυπο αποτέλεσε η δυνατότητα που είχαν οι μαθητές να «φορέσουν» παραδοσιακές ενδυμασίες ψηφιακά. Η εκδρομή συνεχίστηκε σε μια διασκεδαστική βόλτα στην Veso mare όπου είχαν ελεύθερο χρόνο μέχρι την επιβίβασή τους στο τρένο.
Η εμπειρία από το μουσείο ήταν ανεκτίμητη και αποτέλεσε ένα εποικοδομητικό διάλειμμα από την ρουτίνα της σχολικής καθημερινότητας. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε και συνιστάται ανεπιφύλαχτα.
Από την δημοσιογραφική ομάδα,
Γαβριήλ Μαρία, Δημητροπούλου Αγγελική, Διαμαντοπούλου Χριστιάννα, Παπαθανασοπούλου Μαρία- Βασιλική.