Χρώματα και αρώματα ….

 

περ1

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής: “Στης Μήλου τα γυρίσματα……ψάχνω για ανθούς και μοσχοβολήματα” υλοποιήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023, από ομάδα μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μήλου, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ντρέλια Μαργαρίτα.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μουζακίου από 1/3/2023 έως και 5/3/2023 με συνοδούς καθηγήτριες την υπεύθυνη του προγράμματος Ντρέλια Μαργαρίτα και τη Μαγκαφουράκη Ευαγγελία.

Την Πέμπτη 2/3/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική-προσκυνητική επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετεώρων. Συγκεκριμένα η ομάδα επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, ένα από τα έξι μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα.

εικόνα_Viber_2023-04-21_14-34-26-300

Στη συνέχεια μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά πλατάνια, έλατα και πέτρινα γεφύρια, (Η Πύλη των Τρικάλων διαθέτει το ξακουστό και γραφικό μεγάλο τοξωτό γεφύρι), καταλήξαμε στον οικισμό της Ελάτης.

εικόνα_Viber_2023-04-21_14-34-41-404

 

aa

 

περ4

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο   Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μουζακίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες βίωσαν μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία  στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων”. Το πρόγραμμα αφορούσε την καλλιέργεια και την χρήση βοτάνων και αρωματικών φυτών της περιοχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, παρασκεύασαν  αφεψήματα -εγχύματα, αναγνώρισαν βότανα

 

Την Παρασκευή 3/3/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Ακολούθησε στάση στο περίφημο φράγμα Πλαστήρα, το οποίο εξολοκλήρου είναι ένα τεχνητό φράγμα. Είναι μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, μήκους 220μ, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο  του νερού της λίμνης.

bbb

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Βοτανικό κήπο του Νεοχωρίου όπου οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για τη χλωρίδα και τα πλούσια οικοσυστήματα της περιοχής. Ακολούθησε περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο η οποία είναι σε ψηφιακή μορφή. Με τη βοήθεια του κινητού μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τον αντίστοιχο κωδικό QR ανάλογα με τη γλώσσα που επιθυμούσαμε και εμφανιζόταν η λίστα με όλη τη χλωρίδα που έχει χαρτογραφηθεί. Στην συνέχεια βρεθήκαμε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου τα παδιά ενημερώθηκαν για τον τρόπο που γίνεται η απόσταξη αιθέριων ελαίων και τον τρόπο χρήσης των βοτάνων και αρωματικών φυτών.

dddd

 

ggg

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΠΕΑ η οποία συμπεριλάμβανε μελέτη πεδίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δράσεις στα ορεινά της Αργιθέας, όπου αναγνώρισαν βότανα της περιοχής, περπάτησαν……παρατήρησαν…..

 

Το Σάββατο 4/3/2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών που βρίσκεται στην Καλαμπάκα και έχει θέα τους βράχους των Μετεώρων. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο Μουσείο Μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο έρευνας -  Μουσείο του Τσιτσάνη  όπου λειτουργεί στον επάνω χώρο των παλιών φυλακών Τρικάλων και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού.

Στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου βρίσκεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και αποτελεί σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Μια περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων ήταν αρκετή για να μαγευτούμε. Η πατρίδα του Ασκληπιού, εκτός από τα ιστορικά αξιοθέατα που φιλοξενεί, αποτελεί και μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Ο ποταμός Ληθαίος και το φυσικό τοπίο γύρω από το ποτάμι, οι κάτοικοι με τα ποδήλατα μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι ήμασταν σε κάποια πόλη του εξωτερικού

Την Κυριακή 5/3/2023 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στη πόλη της Καρδίτσας. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή. Τα ευρήματα  αυτά χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα.

Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Καρδίτσας. Η Καρδίτσα είναι μια «φιλική» για τον άνθρωπο πόλη, διαθέτοντας πολλούς πεζοδρόμους και αρκετούς ποδηλατοδρόμους. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Καρδίτσας είναι το πάρκο του Παυσίλυπο έκτασης 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το σημείο αναφοράς του, είναι τα παγόνια που περιφέρονται μέσα σε αυτό. Το όνομα του πάρκου μάλιστα προέρχεται από τις λέξεις «παύω» και «λύπη. Μια βόλτα εκεί λοιπόν «καταπραΰνει» την λύπη.

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης