ΡΑΚΟΥΝ: ένα ζωάκι του δάσους … της Νεκταρίας Λιζάρδου

Το ρακούν είναι ένα θηλαστικό ζωάκι το οποίο είναι πολύ γλυκούλι (αν και εν μέρει σαρκοφάγο). Τα αγαπημένα του είδη τροφής είναι τα αυγά, οι νεοσσοί, το καλαμπόκι και τα πεπόνια. Γι’ αυτό συχνά προκαλεί τραγικού μεγέθους καταστροφές στην ορνιθοτροφία και στη γεωργία. Παρόλα αυτά, τρέφονται και με μικρόσωμα ζώα. Είναι σε γενικές γραμμές παμφάγα.

Τα ρακούν ζουν κυρίως σε δάση κοντά σε νερό, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που τα ρακούν κάνουν εμφανίσεις σε πολυσύχναστες πόλεις. Όταν αυτά βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, μπορείτε να τα δείτε μέσα σε κουφάλες δέντρων (αν και δεν το συνιστώ, αφού εκείνα όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο οξύθυμα και επιθετικά).

ρακούν 1

Το υπέροχο αυτό ζωάκι είναι πολύ έξυπνο και μεθοδικό. Όπως προανέφερα είναι οξύθυμο και επιθετικό, καθώς μεγαλώνει. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορεί να γίνει κατοικίδιο, διότι είναι ακόμα ήρεμο. Όμως, η προσωπική μου άποψη πάνω σε αυτό είναι πως καθώς το ρακούν είναι ένα ζωάκι του δάσους (και μάλιστα νυκτόβιο) θα ήταν πολύ δυστυχισμένο άμα βρισκόταν κλεισμένο μέσα σε τέσσερις τοίχους. Τα ρακούν αναζητούν δέντρα, φύση, κουφάλες και νερό.

ρακούν 2

Τα ρακούν κυοφορούν τα μωρά τους από 60 έως και 73 μέρες και γεννάνε συνήθως κάπου στα 3 με 4 μωρά ρακούν. Δε θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση μα, αντιθέτως, αναφέρονται επιστημονικά ως είδος ελάχιστης ανησυχίας. Το ρακούν ζυγίζει μόλις 10 κιλά και είναι τόσο μεγάλο όσο μετριούνται τα 75 με 90 εκατοστά συμπεριλαμβάνοντας την ουρά τους που είναι 25 εκατοστά.

Πιστεύω πως τα ρακούν είναι πολύ ευτυχισμένα στα δάση όπως και τα άλλα πλάσματα του δάσους. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να προστατεύουμε το σπίτι όλων αυτών των ζώων.

Νεκταρία Λιζάρδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης