Το να είσαι μαθητής/ μαθήτρια στην Ελλάδα δεν είναι και το καλύτερο… Διαγωνίσματα, διαβάσματα στο σπίτι, εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, δυνατό καρδιοχτύπι για τους βαθμούς! Άραγε, είναι τόσο πιεσμένοι οι μαθητές και σε άλλες χώρες του κόσμου; Τι γίνεται, ας πούμε, στη Γερμανία, όπου ζουν τόσοι φίλοι μας, αφού οι γονείς τους εργάζονται εκεί ως μετανάστες; Φεύγοντας από την Ελλάδα άφησαν πίσω τους και τα βάσανα της σχολικής ζωής; Δε χρειάζεται αυτοί/ αυτές να διαβάζουν; Είναι το νέο σχολείο τους ένας μεγάλος παιδότοπος, μια παιδική χαρά, όπου όλοι και όλες – μαθητές και μαθήτριες- περνάνε «ζάχαρη»;
Στ’ αλήθεια, καμιά φορά νιώθουμε οι πιο αδικημένοι, οι πιο δυστυχισμένοι μαθητές και μαθήτριες στον κόσμο!
Στήσαμε αυτί κι ακούσαμε κάποιους διαλόγους συμμαθητών και συμμαθητριών μας στους διαδρόμους του σχολείου:
-Η καλύτερη ώρα είναι το διάλειμμα!
- Όχι, η καλύτερη ώρα είναι το κενό, γιατί κρατάει περισσότερο…
-Αχ, ας γινόταν κάτι να μην κάναμε σχολείο…
-Σαν τι;
- Να, ας έκλειναν πάλι τα σχολεία, να κοιμόμαστε όλη την μέρα…
-Ναι ναι, να λιώσουμε στο κινητό…
-Να δούμε όλες τις σειρές στο Netflix…
Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως από περιέργεια αποφασίσαμε να κάνουμε την ερώτηση «Πώς είναι η μαθητική ζωή στη Γερμανία;» . Απευθυνθήκαμε σε μια αγαπημένη καθηγήτρια, την κ. Σωτηρία Γέρμανλη , που για πολλά χρόνια δίδασκε στο σχολείο μας και τώρα είναι αποσπασμένη στο 5ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Μονάχου. Μας μίλησε για τους μαθητές και τις μαθήτριές της, όλα ελληνόπουλα που είτε γεννήθηκαν στη Γερμανία είτε μετανάστευσαν με τους γονείς τους εκεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, συζητήσαμε με τα ίδια τα παιδιά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ιδού οι πληροφορίες που μας έδωσαν:
-Πηγαίνουν στο σχολείο στις 8:00 το πρωί και φεύγουν στις 2:00. Επειδή το Μόναχο είναι μεγάλη πόλη, υπάρχουν σχολικά λεωφορεία που μετακινούν δωρεάν τα παιδιά.
- Έχουν κυλικείο, από όπου αγοράζουν διάφορες λιχουδιές , με πιο νόστιμες τις κοτομπουκιές και το ελληνικό κουλούρι!
- Πηγαίνουν εκδρομές σε διάφορα πάρκα και μουσεία της πόλης.
- Στη Γερμανία έχουν πιο συχνά διακοπές από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά διαρκούν λιγότερες μέρες.
-Το μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμά τους!
-Κάθε μάθημα π.χ. ιστορία, μαθηματικά, φυσική το διδάσκονται σε δύο γλώσσες, και στα ελληνικά και στα γερμανικά.
-Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες κάνουν φροντιστήριο στα γερμανικά, για να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσης της γερμανικής γλώσσας. Όπως μας είπαν, στα σπίτια τους μιλούν ελληνικά και δεν ξέρουν όλοι οι γονείς πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα.
-Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού για να συνεχίσουν σε Γερμανικό Γυμνάσιο, θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις.
- Στην ερώτηση αν θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα απάντησαν χωρίς δεύτερη σκέψη: «Αγαπούμε την Ελλάδα, τη σκεφτόμαστε συνέχεια, θέλουμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε στην πατρίδα!»