Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλον τον κόσμο

Γαλλία

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την πιο όμορφη και διαφορετική γιορτή του χρόνου καθώς ο κάθε ένας έχει τον δικό του τρόπο να περνάει αυτό το γεγονός . Σε αντίθεση με άλλες χώρες η εποχή πριν τα Χριστούγεννα είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Την περίοδο που στολίζουν τα δέντρα κάθε σπίτι δημιουργεί την δικιά του ξεχωριστή φάτνη. Επίσης τα Χριστούγεννα στην Γαλλία δίνουν μεγάλη σημασία στις βιτρίνες των μαγαζιών .Κάθε βιτρίνα πρέπει να είναι υπερβολικά στολισμένη αλλά πολύ όμορφα και γιορτινά .Έτσι αν βρεθείς στη Γαλλία Χριστούγεννα κατευθείαν θα καταλάβεις την διαφορά στο κλίμα και στην ομορφιά. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα όπως και πλέον στην Ελλάδα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου .Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχει τα φαγητό  των απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως τα στρείδια, όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Για γλυκό έχουν τον Χριστουγεννιάτικο κορμό που προέρχεται από ένα έθιμο που λέει ότι παλιά τα παιδιά στην Γαλλία κρατούσαν έναν κορμό και το φρόντιζαν μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ανήμερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα. Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

Γερμανία

Στη Γερμανία, ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

Ιταλία

Στην Ιταλία, στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Κατά την Ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.Υπάρχουν έθιμα που σπάνε το «κατεστημένο» των τυπικών συμβολισμών χαράς και φλερτάρουν επικίνδυνα με το περίεργο.

Τσεχία

Το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν αν και πότε θα παντρευτούν. Οι προβληματισμένες υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα), το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».

Βουλγαρία

12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.

Ουκρανία

Στην Ουκρανία τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φαίνονται συνηθισμένα με μια μικρή όμως διαφορά. Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο μέσα στο δέντρο. Καλή τύχη περιμένει όποιον τον βρει.Το έθιμο συνδέεται με τον μύθο μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το οικογενειακό δέντρο. Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο γυμνό έλατο.

Ουγγαρία

Μια χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή. Γι’ αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα. Κατ’ αρχάς ο Άγιος Βασίλης, o Santa Claus τους, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός! Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι. Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι.

3388238146Νρβηγία

Στην δική μας λαογραφία, τα Χριστούγεννα δεχόμαστε επισκέψεις από καλικάντζαρους, όμως στην Νορβηγία έχουν έναν ακόμα πιο σκοτεινό μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και χρησιμοποιούν για να πετάξουν. Γι’ αυτό είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου να κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους και να προλάβουν το κακό.

Ιρλανδία

Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

Καταλονία

Στην Καταλονία οι Χριστουγεννιάτικες συνήθειες είναι πιο συμβολικές. Συγκεκριμένα για τον παραδοσιακό στολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Καταλονοί τοποθετούν στα σπίτια τους μία φιγούρα στην στάση της αφόδευσης, τη λεγόμενη «El Caganer» και συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα της γης, ώστε η χρονιά που θα ακολουθήσει να φέρει καλή σοδειά.Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.

Αυστρία

Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.

Καναδάς

Στον Καναδά, τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά. Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.

christmas-background-2985552_640Ισλανδία

Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους; Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.

 Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με πατίνια roller!Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Σερβία

Οι νοικοκυρές έχουν ένα ασυνήθιστο, παρ” όλα αυτά όμως ευγενικό, έθιμο: Ραντίζουν τα τραπεζομάντιλά τους με κρασί, για να μη φέρουν φιλοξενούμενούς τους σε δύσκολη θέση, αν κατά λάθος αυτοί λερώσουν κάποιο τραπεζομάντιλο.

Ρωσία

Οι ρώσικες οικογένειες έχουν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στα άσπρα μία κοπέλα του σπιτιού, η οποία και αναπαριστά την Παναγία.

Κίνα

Οι Κινέζοι που πιστεύουν στο Χριστό στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμα στολίδια που έχουν κατασκευάσει από χαρτί, όπως λουλούδια, γιρλάντες και φαναράκια. Τα παιδιά κρεμάνε βαμβακερές κάλτσες, περιμένοντας τον Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, δηλαδή τον «Καλό γερο-πατέρα», να τους φέρει τα γλυκά και τα δώρα τους.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία υπήρξε από τις πρώτες αυτοκρατορίες που υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον 4ο αι. μ.χ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο και τα Χριστούγεννα στην χώρα («Genna») εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν νηστείας 43 ημερών, την οποία αποκαλούν «Η νηστεία των προφητών» («Tsome Nebiyat»).Ιδιαίτεροι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί πραγματοποιούνται στην Λαλιμπέλα (Lalibela), πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Διάσημη για τις 11 μονολιθικές εκκλησίες της, οι οποίες είναι λαξευμένες εντός των βράχων και οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αυτή η πόλη του 13ου αιώνα, «Η δική μας Ιερουσαλήμ» όπως την αποκαλούν, προσελκύει κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων χιλιάδες προσκυνητές, από διάφορα σημεία της χώρας, ντυμένους με παραδοσιακές λευκές φορεσιές. Η λειτουργία των Χριστουγέννων ξεκινάει τα μεσάνυχτα της παραμονής και ολοκληρώνεται το επόμενο πρωί ανήμερα. Ιερείς, ντυμένοι με λευκά τουρμπάνια και πολύχρωμους μανδύες, κρατώντας μεταλλικά σέιστρα, ψέλνουν όλοι μαζί. Το αιθιοπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει το παραδοσιακό πιάτο «Doro Wat», βραστό κρέας, συνοδευόμενο από λαχανικά, πικάντικο τσίλι ,αιθιοπικό παραδοσιακό ψωμί και 12 βραστά αυγά που συμβολίζουν την αιωνιότητα. Στην εξοχή, επιπλέον, οι Αιθίοπες έχουν ως έθιμο να παίζουν ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι, το οποίο αποκαλούν «Ye Genna Chewata» και είναι παρόμοιο με το χόκεϊ επί χόρτου. «Doro Wat»Τέλος, 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνια, με εορτασμούς ,οι οποίοι διαρκούν τρεις ημέρες.

Αυστραλία

Στο νότιο ημισφαίριο ο Δεκέμβριος αποτελεί καλοκαιρινό μήνα και έτσι τα Χριστούγεννα για τους Αυστραλούς, αν και εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά έθιμα, έχουν τροποποιηθεί για να ταιριάζουν με τις καιρικές συνθήκες. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα κάλαντα και ο Άγιος Βασίλης συνυπάρχουν με δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, μπάρμπεκιου, μαγιώ, σαγιονάρες και υψηλές θερμοκρασίες.

Η ημέρα των Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα των Αυστραλών περιλαμβάνει, συνήθως, μπάρμπεκιου σε εξωτερικό χώρο και αποτελείτε από κρύα, κυρίως, πιάτα, στα οποία κυριαρχεί ο αστακός και η καραβίδα. Για επιδόρπιο σερβίρεται πάβλοβα επικαλυμμένη με φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, πολλοί παίρνουν την ημέρα αυτή στην παραλία, κάνοντας σέρφ, πικνίκ και φορώντας αγιοβασιλιάτικους σκούφους. Τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος δεν έρχεται με ταράνδους, αλλά, με καγκουρό.

Αυστραλιανά Έθιμα

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Αυστραλών περιλαμβάνουν κάλαντα από τοπικές μπάντες ή χορωδίες, σε εξωτερικούς χώρους υπό το φώς των κεριών και χριστουγεννιάτικες εορταστικές παρελάσεις, με άρματα, Αγιούς Βασίληδες και κάθε είδους διασκεδαστές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τα καταστήματα προβαίνουν σε τεράστιες εκπτώσεις, ενώ παράλληλα, διεξάγονται και δύο ετήσιες εορταστικές αθλητικές εκδηλώσεις, ένας αγώνας κρίκετ μεταξύ εθνικών ομάδων στη Μελβούρνη

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1013

https://perierga.gr/2013/12/christougenniatika-ethima-tou-kosmou/

https://www.helppost.gr/xristougenna/ethima-xristougennon/perierga-ethima-kosmos/

https://www.monopoli.gr/2019/12/23/istories/epikaira/360837/xristougenniatika-ethima-ap-olo-ton-kosmo/

 

Κλουκίνα Ειρήνη Α2

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης