Γλυκάκια με άρωμα Χριστουγέννων !

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

christmas-3005464_640

Συστατικά

  •   500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •   220 γρ. ζάχαρη άχνη
  •   1/2 κουτ. του γλυκού (κ.γ.) βανίλια σε σκόνη
  •   1 κ.γ. ανθόνερο
  •   30 γρ. ούζο
  •   200-280 γρ. αμύγδαλο ανάλατο το οποίο το ξεφλουδίζουμε, το καβουρδίζουμε και το χοντροκόβουμε
  •   900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •   1 πρέζα αλάτι

Για το στρώσιμο στην πιατέλα σερβιρίσματος θα χρειαστώ

  •     1 κουτ. Σούπας (κ.σ.) ανθόνερο
  •     300 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το ούζο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Βάζουμε .στον κάδο του μίξερ το χοντροκομμένο αμύγδαλο, το αλεύρι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Πλάθουμε μπαλάκια (περίπου30 γρ. το κάθε ένα) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.

Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην  πιατέλα σερβιρίσματος ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

1_43

Συστατικά

Για το σιρόπι

♦ 500 γρ. νερό

♦  800 γρ. ζάχαρη 150 γρ. μέλι

♦  3 στικ κανέλα

♦  3 γαρίφαλα

♦  Φλούδα πορτοκαλιού

Σε ένα μπόλ ανακατεύω:

♦  400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

♦  400 γρ. σπορέλαιο

♦  180 γρ. ελαιόλαδο

♦  50 γρ. ζάχαρη άχνη

♦  1/2 κ.γ. γαρίφαλο

♦  2-3 κ.γ. κανέλα

♦  1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

♦  1 κ.γ. σόδα μαγειρική

♦  ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Σε ένα 2ο μπόλ ανακατεύω:

♦  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

♦  200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το στρώσιμο στην  πιατέλα σερβιρίσματος θα χρειαστώ:

♦  καρύδια μέτρια τριμμένα στο blender

♦   κανέλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Tο σιρόπι πρέπει να το ετοιμάσουμε 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον  φούρνο.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά που βρίσκονται στο πρώτο μπολ στο μείγμα με τα στερεά που βρίσκονται στο 2ο μπολ και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.

 

                         Christmas cake-Χριστουγεννιατικο κέικ

christmas-stollen-5814646_640

Συστατικά

  •   1 φλιτζάνι. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •   1 φλιτζάνι ζάχαρη
  •   1 φλιτζάνι γάλα
  •   6 αυγά
  •   1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ ή ρούμι
  •   4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •   1/2 κ.γ. κανέλα
  •   1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  •   Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι
  •   Ξύσμα από ένα πράσινο λεμόνι
  •   3κ.γ.μπέϊκεν πάουντερ
  •   1 και 1/2 φλυτζάνια αμύγδαλο χοντροκομμένο
  •   1/2 φλυτζάνι καρύδι χοντροκομμένο
  •   1 πιάτο διάφορα γλασέ γλυκά ψιλοκομμένα
  •   6 συνολικά αποξηραμένα σύκα δαμάσκηνα και χουρμάδες ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και εν συνεχεία το γάλα, το κονιάκ ή το ρούμι, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και του πράσινου λεμονιού και το μπέικεν πάουντερ, Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Βάζουμε .στον κάδο του μίξερ το χοντροκομμένο αμύγδαλο, το καρύδι και στο τέλος τα ψιλοκομμένα γλασέ γλυκά και τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα δαμάσκηνα και χουρμάδες

Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος.

Μόλις ομογενοποιηθούν τοποθετούμε στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

                                     LemonPie (Λεμονόπιτα)

cake-5809638_640

Υλικά

Για την βάση

♦  180 γρ. αλεύρι

♦  60 γρ. ζάχαρη

♦  1 λεμόνι, ξύσμα

♦  80 γρ. βούτυρο

♦  1 κρόκος αβγού

♦  κρύο νερό

Tip : Αντί να φτιάξετε τη συγκεκριμένη βάση μπορείτε απλά να κάνετε σκόνη στο multi 2 πακετάκια τύπου πτι-μπερ και αφού τα ανακατέψετε με 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας λιωμένο βιτάμ και να στρώσετε το μείγμα στην ταρτιέρα.

Για την κρέμα:

♦  1 1/2 κούπα νερό

♦  1/2 κούπα χυμό λεμονιού

♦  60 γρ. ζάχαρη

♦  80 γρ. κορν φλάουρ

♦  Το ξύσμα από2 λεμόνια,

♦  80 γρ. βούτυρο

♦  3 κρόκοι αβγών

Για την μαρέγκα:

♦  4 ασπράδια αβγών

♦ 60 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια και το τρίβω σε ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο, τον οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρα με ένα πιρούνι πριν. Τέλος, χύνω και λίγο κρύο νερό στη ζύμη και τη δουλεύω και πάλι, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εάν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.

Τυλίγω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30′ να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, στρώνω επάνω τη ζύμη και την ανοίγω με τον πλάστη. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω εκεί τη ζύμη. Καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα και με ένα πιρούνι ανοίγω τρυπούλες στη βάση της τάρτας μου, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15′-18′.

 Για την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα χύνω το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Ζεσταίνω το σιρόπι μου. Στο χυμό του λεμονιού διαλύω το κορν φλάουρ. και εν συνεχεία τον ρίχνω στην κατσαρόλα και μετά και όλο το χυμό. Ανακατεύω συνεχώς, χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς κι αφήνω να ζεσταθεί, μέχρι να πήξει η κρέμα μου.

Προς το τέλος προσθέτω τους κρόκους που έχω ελαφρώς χτυπήσει με ένα πιρούνι και το βούτυρο. Ανακατεύω ζωηρά κι αποσύρω. Όταν ψηθεί η τάρτα μου και κρυώσει καλά, τη γεμίζω με την κρέμα λεμονιού!

Για την μαρέγκα:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως. Προσθέτω και τη ζάχαρη κι αφήνω και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μου, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφτιχτή και λεία μαρέγκα.

Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνω την μαρέγκα, στην τάρτα μου. Έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους 180°C κι αφήνω την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχω τακτικά, ώστε να μη μου καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό. (Εάν διαθέτετε φλόγιστρο, μπορείτε να «κάψετε» τις τούφες της μαρέγκας με προσοχή).

 

                                CHEESE CAKE (NO BAKE)

65090918_4910_hrysanthidou_cheesecake-me-frouta-tou-dasous-thumb-large

Υλικά

Για τη βάση

  •   2 πακέτα τύπου πτι-μπέρ τα οποία έχουμε κάνει σκόνη στο multi
  •   1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  •   1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  •   3 κουταλιές σούπας γεμάτες βιτάμ, λιωμένο

Για την κρέμα

  •   2 (300 γρ η κάθε μία) συσκευασίες τυρί κρέμα Philadelphia
  •   2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  •   600 γρ κρέμα γάλακτος
  •   1/3 φλιτζάνι ζάχαρη

Για το σιρόπι βύσσινο που θα στολίσουμε την κρέμα

  •   1 κουτί κομπόστα βύσσινο μάρκας «Κύκνος» 425 γρ.
  •  2 ½ κουτ. γλυκού γεμάτα κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Για το σιρόπι βύσσινο που θα στολίσουμε την κρέμα

Tο σιρόπι πρέπει να το ετοιμάσουμε 45 λεπτά με 1 ώρa πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε την κρέμα του cheesecake, για να προλάβει να έχει κρυώσει.

Διαχωρίζουμε το σιρόπι από τα βύσσινα. Χτυπάμε με το σύρμα ( για να μην σβολιάσει) το κορν φλάουρ με το σιρόπι και εν συνεχεία το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας  συνέχεια έως ότου γίνει ελαφρώς παχύρευστο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 Για την βάση

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη σκόνη από τα πτι-μπερ, με την ζάχαρη και την κανέλλα. Προσθέστε το λιωμένο βιτάμ και ανακατέψτε καλά. Φτιάξτε τη βάση του γλυκού σας πιέζοντας με την παλάμη σας το μείγμα σε μακρόστενο πυρέξ ή ταψί της αρεσκείας σας. Ψύξτε μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Για την κρέμα

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε μαζί το τυρί κρέμα και το χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε κρέμα γάλακτος και κτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνε το μείγμα σας πυκνό. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να σφίξει. Στρώνουμε το το μείγμα μας επάνω στη βάση του μπισκότου.

Εν συνεχεία πάνω στην κρέμα απλώνουμε πρώτα το ελαφρώς παχύρευστο σιρόπι βύσσινου και μετά τα βύσσινα.

Τοποθετούμε στο ψυγείο ( όχι κατάψυξη) για αρκετές ώρες

 

  Καρρά Ειρήνη Α2

 

                                         Δίπλες της γιαγιάς

Υλικά

  • 5 αυγά
  • Μισό ποτήρι του κρασιού τσίπουρο ή κονιάκ ή ούζο
  • Ένα ποτήρι του κρασιού γάλα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3,5 – 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Μέλι και καρυδόψιχα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  • Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι.
  • Ανοίγουμε στη μέση μία λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το ποτό και το γάλα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουμε σε λωρίδες και φτιάχνουμε φιογκάκια.
  • Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν.
  • Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Για το σερβίρισμα τοποθετούμε τις δίπλες σε πιατέλα, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Μπατζιαβαλη Ραφαέλα  Β2

 

                                          COOKIES

ΥΛΙΚΑ

  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 300 γρ. μέλι
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Ανά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα με μία σπάτουλα σιλικόνης με ξύλινη και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε ένα αυγό και μόλις απορροφηθεί τότε θα προσθέσουμε και το επόμενο. Τέλος, βάζουμε το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και πλάθουμε για λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας. Κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια, τυλίγουμε σε λαδόκολλα το κάθε ένα ξεχωριστά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αφαιρούμε τη μία ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι το πάχος της ζύμης να είναι 1-2 χιλιοστά.
  • Κόβουμε μπισκότα και μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν. Όταν τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Όση ώρα κρυώνουν θα γίνονται πιο σκληρά και τραγανά.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια.

     Κονάν Ιωάννα Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης