Νηστίσιμα αλλά λίγο διαφορετικά….!
Χούμους
Εύκολη συνταγή που το μόνο που θέλει είναι προγραμματισμό με την προετοιμασία των ρεβιθιών( μούλιασμα και βράσιμο). Αυτό θα μπορούσατε να το αποφύγετε βράζοντας τα κατεψυγμένα ρεβίθια σε 30 λεπτά με ½ κ.γ. σόδας ως μια πρακτική εναλλακτική λύση που έχω δοκιμάσει. Από εκεί και πέρα είναι 10’ υπόθεση με ένα σύρμα και ένα ραβδομπλέντερ ή μούλτι

Υλικά (μεζές για 6-8 άτομα)
350 γρ. ρεβίθια ξηρά
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
120 γρ. ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
60 ml. λάδι
1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
½ κ.γ. κύμινο
Αλάτι
Καπνιστή πάπρικα για σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες.
2. Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κ.γ. σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο ‘βραστερά’ είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.
3. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ . Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.
4. Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια, ολόκληρα για το ντεκόρ.
5. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.
6. Σερβίρετε το χούμους σε πιατέλα, βάζοντας λίγα ρεβίθια από πάνω, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές πρέζες ελαιόλαδο να φαίνεται λαχταριστό! Το απολαμβάνετε με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει.
Σουπιές με μάραθο
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
1 1/3 ματσάκι μάραθο χονδροκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2/3 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. πράσινες ελιές ή ελιές Καλαμών
2/3 νεροπότηρο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε από τις ελιές τα κουκούτσια και για να μην είναι πολύ αλμυρές τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 εκατ. περίπου.
- Πάνω σε ένα ξύλο κοπής, χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
- Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο , το αφήνουμε να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις σουπιές. Τα αφήνουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Μετά, προσθέτουμε το κρασί και το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
- Μέχρι να βράσουν οι σουπιές, σε μία άλλη κατσαρόλα, βράζουμε για λίγη ώρα το μάραθο, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στις σουπιές μαζί με τις ελιές, τις οποίες επίσης έχουμε σουρώσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί μέχρι να είναι μαλακές οι σουπιές και να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό (να μείνουν με τη σάλτσα τους).
- Σερβίρεται ζεστό.

