ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΣΕ CHAMPIONS ΚΑΙ EUROPA LEAGUE

 

Ο Κωνσταντίνος Δεπούντης μαθητής του Γ1 σχολιάζει τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου….

Λίβερπουλ, Παρί, Πόρτο, Ντόρτμουντ, Μπάγερν, Τσέλσι, Σίτυ και Ρεάλ διεκδικούν τα 4 εισιτήρια που οδηγούν στο «final-4» του Champions League, ενώ Άγιαξ, Βιγιαρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σλάβια Πράγας, Ρόμα, Άρσεναλ, Διναμό Ζάγκρεμπ και Γρανάδα κυνηγούν τα, επίσης, 4 εισιτήρια για τις 4 καλύτερες ομάδες στο Europa League. Τι συμβαίνει όμως σε κάθε ζευγάρι και στις 2 διοργανώσεις και ποια είναι τα φαβορί για τους τίτλους (κατά τη γνώμη μου πάντα);

champions-europa

Champions League

Ας ξεκινήσουμε με τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Εδώ έχουμε 4 ματς «φωτιά», όπου πραγματικά το ένα ζευγάρι είναι καλύτερο απ’ το άλλο!

Μάντσεστερ Σίτυ-Ντόρτμουντ: «Πολύ σκληρές για να πεθάνουν»

Πολύ δυνατή και για γερά νεύρα κόντρα. Έχουμε μία Σίτυ, η οποία επιστρέφει στον πρωταθλητισμό και επάξια κατακτά φέτος την Premier League, ενώ απ’ την άλλη η ομάδα της Βεστφαλίας παρότι φέτος σαν ομάδα είναι κατώτερη των προσδοκιών, στην Ευρώπη «χτυπάει» και φλέγεται για το τρόπαιο, αφού κινδυνεύει να μείνει εκτός 4αδας στην Bundesliga και να χάσει το εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Θεωρώ, παρ’ όλ’ αυτά πως παρά το γεγονός ότι η Ντόρτμουντ θα παλέψει σκληρά, εδώ θα μιλήσει η ποιότητα και το μυαλό και πιστεύω πως η ομάδα του Μάντσεστερ και του Πεπ Γκουαρδιόλα θα πάρει επάξια το πρώτο εισιτήριο για την 4αδα. Η Ντόρτμουντ, ωστόσο θα μπορούσε να φέρει ένα Χ στη Γερμανία ή ακόμα και να κερδίσει (βέβαια με μικρό σκορ) 1-0 ή 2-1, αλλά η Σίτυ νομίζω θα την εξαφανίσει στο Etihad.

 

Μπάγερν Μονάχου-Παρί Σεν Ζερμέν:   «Replay του περσινού τελικού»

Ίσως το ματς που θα προσφέρει (ας ελπίσουμε) το μεγαλύτερο θέαμα και τις πιο «καυτές» αναμετρήσεις. Η Μπάγερν του Χάνσι Φλικ είναι πολύ απλά η Μπάγερν του Χάνσι Φλικ και αυτό σημαίνει πως μιλάμε για μία ομάδα που πέρυσι κατέκτησε το sextuple και φέτος «χτυπάει» πρωτάθλημα στη Γερμανία, παρότι καταδιώκεται αδιάκοπα απ’ την Λειψία. Χτυπάει και το εγχώριο Κύπελλο, οπότε ένα τρεμπλ θα ήτανε «βούτυρο στο ψωμί» της. Υπάρχει, βέβαια, και η Παρί, η οποία Παρί ενώ κινδυνεύει να εκθρονιστεί από Λιλ και Λυών στην Ligue 1 στη Γαλλία, σίγουρα είναι μια ομάδα που πετάει «ρουκέτες» και φάνηκε περίτρανα αυτό και στα δύο ματς με την Μπαρτσελόνα στην προηγούμενη φάση. Θα παλέψει πολύ η γαλλική ομάδα, κυρίως με την 3αδα της επίθεσης: Μπαπέ- Νεϊμάρ- Ικάρντι, αλλά εδώ θα μιλήσει η καρδιά και το πείσμα, κάτι που η Μπάγερν κατέχει περισσότερο από την Παρί και απ’ τον Ποτσετίνο. Πάντως, θα έχουμε δύο αρκετά ανοιχτά παιχνίδια σε Γερμανία και Γαλλία και αν θα έπρεπε να προβλέψω ακριβή σκορ θα έλεγα 3-1 στο πρώτο ματς και, ίσως, ένα Χ στη Γαλλία με 1-1.

 

Πόρτο-Τσέλσι:         «Σαν το παλιό, καλό, ορθόδοξο Champions League»

Η αλήθεια είναι πως αν εξαιρέσουμε Σίτυ και Παρί, η υπόλοιπη 6αδα των προημιτελικών θυμίζει λίγο Champions League δεκαετίας ’00. Μια δεκαετία που δεν υπήρχε αποκλειστικά η Ισπανία σε κάθε τελικό, αλλά η Γερμανία, η Αγγλία, ακόμη και η Πορτογαλία (Μονακό-Πόρτο 0-3 τελικός cl το 2004) «χτύπαγαν» τίτλους! Αυτό το ζευγάρι, λοιπόν, θα φέρει έναν αέρα άλλης εποχής (μπορεί και καλύτερης) στο cl. Η Πόρτο απέκλεισε το μεγαθήριο Γιουβέντους, ενώ η Τσέλσι απέκλεισε ένα φαβορί για 4αδα-την Ατλέτικο. Δεν τα πηγαίνουν καλά εγχώρια είναι η αλήθεια, αλλά είναι ψηλά στη βαθμολογία σε Primeira Liga και Premier League, αντίστοιχα. Από τη μία πλευρά, η Πόρτο φαίνεται να χάνει φέτος τον τίτλο λόγω της ανεβασμένης Σπόρτινγκ, ενώ απ’ την άλλη η Τσέλσι κινδυνεύει να χάσει ένα εισιτήριο για το επόμενο cl κοντράροντας τις Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Έβερτον και Τότεναμ (μόνο μία εξ αυτών θα καταφέρει να μπει στην 4αδα). Η λογική λέει πως θα δούμε ένα παιχνίδι ανοιχτό κι ένα κλειστό με το πρώτο να είναι αυτό του Stamford Bridge στη ρεβάνς στην Αγγλία. Η Πόρτο θέλει την πρόκριση για να χτυπήσει ένα τρόπαιο (και να περάσει δε θα το καταφέρει), ενώ ο Τούχελ θέλει να χτίσει την πρωταθλήτρια Τσέλσι. Είναι το μοναδικό ζευγάρι, όπου δεν έχω καθαρή πρόβλεψη και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ομάδα η οποία θα έχει ένα αβαντάζ όσον αφορά την πρόκριση. Πάντως, πιστεύω, πως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι στην επόμενη φάση προκρίνεται η Τσέλσι. Εγώ δίνω πολλές πιθανότητες και στην Πόρτο, καθώς είναι ισάξιες και στην ίδια μοίρα ομάδες.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ:         «Οι κάκιστες 2 στις καλύτερες 8»

Και οι δύο είναι κάτω των προσδοκιών φέτος, ειδικά η Λίβερπουλ. Πέρυσι τέτοια εποχή η Premier League βρισκόταν στην 9 αγωνιστικές πριν το τέλος και η Λίβερπουλ έπαιρνε πρωτάθλημα με διαφορά 20 βαθμών και βάλε, ενώ φέτος χάνει απ’ την του υποβιβασμού Μπράιτον στο Anfield. Η Ρεάλ, στην άλλη άκρη, προσπαθεί να σουλουπωθεί λιγάκι ΜΠΑΣ ΚΑΙ καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα απ’ την Ατλέτικο και να υπερασπιστεί τον περσινό της τίτλο. Και αυτή στην ίδια κατάσταση με τη Λίβερπουλ βρίσκεται, αλλά σε λίγο καλύτερη μορφή λόγω του Ζιντάν και του Μπενζεμά. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει μια βασικότατη διαφορά η οποία, κατ’ εμέ, θα καθορίσει  ΟΧΙ ΜΟΝΟ το ποιος παίρνει την πρόκριση, αλλά και το ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο του cl. Η Ρεάλ είναι η ομάδα η οποία ναι, μεν, προσπαθεί να ανέβει, αλλά η έξοδός της στην Ευρώπη και στο cl του χρόνου θεωρείται δεδομένη. Από την άλλη, όμως, η Λίβερπουλ κινδυνεύει όχι απλά να μη βγει cl του χρόνου, αλλά να μην καταφέρει να παίξει και στην Ευρώπη έτσι όπως τα πηγαίνει στο πρωτάθλημα της χώρας της. Πιστεύω πως ο Κλοπ θα επιλέξει να αφήσει την κατάσταση στο πρωτάθλημα στη μοίρα του (άντε να φέρει 3-4 ακόμα νίκες) και θα ρίξει όλο το βάρος της ομάδας στην κατάκτηση του τροπαίου για σίγουρη έξοδο στο Champions League την ερχόμενη χρονιά-και, μάλιστα, για πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στους ομίλους. Έχουν ρόστερ και οι δύο ομάδες, αλλά η Λίβερπουλ έχει έναν λόγο παραπάνω να βρίσκεται στο «final-4». Πιστεύω πως θα περάσει η Λίβερπουλ μόνο και μόνο για τον λόγο που προανέφερα!

 

Φαβορί για τον τίτλο φέτος, θεωρώ χωρίς ίχνος αμφιβολίας την Μπάγερν, τη Σίτυ και τη Λίβερπουλ. Οι πρώτες δύο είναι πολύ απλά ομάδες top class, ενώ η Λίβερπουλ «καίγεται» όσο καμία άλλη ομάδα για το πολύτιμο αυτό τρόπαιο. Στους ημιτελικούς βλέπω Μπάγερν-Σίτυ (έχει γίνει κλήρωση για το ποιοι νικητές ζευγαριών με ποιους παίζουν) και Πόρτο ή Τσέλσι-Λίβερπουλ. Ο τελικός πιστεύω (μόνο και λόγω εμπειρίας των ομάδων) θα είναι Μπάγερν-Λίβερπουλ και εκεί ας κερδίσει ο καλύτερος!

 

 

Europa League

Η διοργάνωση των εκπλήξεων είναι αυτή εδώ και χρόνια, αλλά φέτος επιβεβαιωθήκαμε στο έπακρον!

 

Γρανάδα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:        «Ο μεγάλος περίπατος της Αγγλίας»

Νομίζω, εδώ, δε χρειάζεται ΚΑΝ να μιλήσω. Μιλάει η εμπειρία, το πείσμα, το ρόστερ, το ποδόσφαιρο! Άνετη και εύκολη πρόκριση για την Γιουνάιτεντ εκτός και αν κάνει κανένα απρόβλεπτο η Γρανάδα και προκριθεί εκείνη που είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο!

 

Άρσεναλ-Σλάβια Πράγας:             «Ντέρμπι…ή μήπως όχι;»

Ούτε εδώ θα πω πολλά. Απλά, ας αναλογιστούμε ότι η Άρσεναλ πήρε στις «καθυστερήσεις» πρόκριση από Μπενφίκα και Ολυμπιακό και, επιπλέον, πάλι καλά που δεν υποβιβάζεται φέτος στην Championship, ενώ η Σλάβια έκανε ολόκληρη τη Λέστερ να «παγώσει» στην Αγγλία και την ασταμάτητη και πρωταθλήτρια Σκωτίας Ρέιντζερς. Παρ’ όλ’ αυτά η Άρσεναλ με τον φόβο ότι δε θα έχει έξοδο στην Ευρώπη του χρόνου, θα προσπαθήσει να κερδίσει το εισιτήριο με νύχια και με δόντια. Βέβαια, σαν φαβορί θα επέλεγα τη Σλάβια!

 

Άγιαξ-Ρόμα:             «Φέρνουν το Champions στο Europa!»

Δύο ισάξιες και ισοδύναμες ομάδες που τα πηγαίνουν εξαιρετικά και εγχώρια και στην Ευρώπη και που θα μπορούσαν κάλλιστα να έπαιζαν στο Champions League. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια ομάδα από τις δύο και να πω ότι είτε ο Άγιαξ είτε η Ρόμα θα περάσουν σίγουρα. Παρ’ όλ’ αυτά θα δώσω νικητή του ζευγαριού τον Άγιαξ λόγω της ανάκαμψης που έχει κάνει από τη σεζόν 2017-18 και έπειτα, οπότε έχει ένα πολύ δυνατό και βαθύ ρόστερ, οπότε του δίνω λίγο παραπάνω πιθανότητες για πρόκριση στα ημιτελικά.

 

 

Διναμό Ζάγκρεμπ-Βιγιαρεάλ:        «Εκεί που ο αρχάριος συναντά τον έμπειρο!»

Όπως λέει και ο τίτλος έχουμε τον αρχάριο (Διναμό Ζάγκρεμπ) και τον έμπειρο στους προημιτελικούς (Βιγιαρεάλ). Από τη μία, η ομάδα της Κροατίας έκανε την έκπληξη στη ρεβάνς των «16» και απέκλεισε το θηρίο Τότεναμ, ενώ η Βιγιαρεάλ είναι…η γνωστή Βιγιαρεάλ που τα πάει καλά σε κάθε Europa League. Δεν ξέρω αν ο Κριζνάρ και η ομάδα του θα μπορέσει να αποκλείσει την ισπανική ομάδα, πάντως σίγουρα θα προσπαθήσει μέχρι τέλους. Λόγω εμπειρίας δίνω τις πιθανότητες πρόκρισης υπέρ της Βιγιαρεάλ!

 

            Φαβορί για τον τίτλο θεωρώ ξεκάθαρα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Άγιαξ. Το γεγονός ότι αυτές οι δύο ομάδες, σε περίπτωση πάντα που αποκλείσουν τις αντιπάλους τους, θα κονταροχτυπηθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης αποτελεί ταυτόχρονα ένα ντέρμπι και μια απογοήτευση, καθώς ο φετινός τελικός θα είναι σχετικά «φτωχός». Θα ήθελα να ξαναδώ αυτές τις ομάδες να παίζουν για το τρόπαιο όπως το 2017 (0-2 η Γιουνάιτεντ) αλλά δεν πειράζει. Πάντως ζευγάρι τελικού βλέπω Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σλάβια Πράγας (σε περίπτωση που η δεύτερη πάρει την πρόκριση από την Άρσεναλ).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης